Полиантес тубероза - за парфюм в градината

02 април 2020 Цветя 0 42489
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Поредното растение, което бързо си проправя път към сърцата на градинарите и търси място в градините. Среща се с имена като кралицата на ноща, бялата перла и др.

Полиантес тубероза е многогишно луковично растение от семейство Asparagaceae, зачислено в подсемейството на агаветата. Счита се, че произхожда от Мексико, макар да не се среща в диво състояние. Още ацтеките го култивирали. Защо ли? Скоро ще разберете!

Ароматната красавица се засажда в периода март-април.

Развитието ѝ започва, когато температурите трайно се задържат над 15 градуса по Целзий. Листата достигат до 50 см на дължина и малко над сантиметър ширина. Дотук нищо особено, нали?

Е, да, но... По време на цъфтежа ще ви се иска да уловите и затворите аромата ѝ в бурканчета за зимата. Цветовете могат да бъдат в бяло, розово, жълто. Съцветията достигат до 90 см. Запазват свежестта си само във вода доста дълго, затова намират място във флористиката.

На пазара се предлагат луковички

Следобедното слънце не е проблем

Изхождайки от условията в родината на полиантес, стават ясни и изискванията към средата.

На първо място, предвид климатичната характеристика на България, трябва да поставим фактора температура. Луковиците могат да издържат до минус 7 градуса, но не е желателно да експериментирате. Затова засаждайте цветето едва когато опасността от студ за района премине. Дълбочината на засаждане да бъде не по-малко от 5 и не повече от 10 см в зависимост от почвената характеристика. В леки почви се сади по-дълбоко и обратно. Разстоянието от луковица до луковица се препоръчва да бъде поне 15 сантиметра.

Следващият основен фактор е светлината. Ароматката ще цъфти обилно, само ако е засадена на най-слънчевото място в градината. Дори следобедното слънце няма да я притеснява за разлика от доста други цветя.

Осигурете добър дренаж и богата на хранителна вещества почва. Препоръчва се добавяне на компост.

Цената за луковица започва от 5 лева, а засадени в саксия се намират за около 10 лева.

Поливките - според развитието

Периодично подхранване дава добри резултати

Не бива да се прекалява с водата, защото, както при повечето луковични и грудкови растения, опасността от загниване е много голяма. Умерената влажност е златната среда. Поливките следват развитието на цветето и са свързани с температурата. В периода на цъфтеж нуждата от животворната течност е най-голяма.

Относно грижите през вегетацията полиантес няма някакви специфични желания и нужди. Няма данни да се напада от вредители с изключение на листните въшки.

Периодично подхранване с комплексен тор ще се отрази добре и ще подпомогне нарастването на луковицата, както и образуването на детки.

Само за 2-3 години коренището ще се разрастне и ще се радвате на доста дълготраен цъфтеж. В интерес на истината той може да продължи от началото на лятото до есента.

Внасянето на торове може да става 2 пъти годишно - в началото на растежа и след прецъфтяване.

Почистването на прецъфтели цветове се препоръчва, за да се освобождава място за нови. Една луковица може да даде 2-3 и повече цветоноса.

Преди зимата се вади

Има два начина на съхранение

Като типично лятноцъфтящо луковично растение, полиантес тубероза следва характерен цикъл на развитие и има нужда от период на покой. Освен това подземните органи трябва да бъдат защитени от зимните мразове.

Най-лесният начин за съхранение е подобен на този на гладиолите и далиите. Луковиците се вадят от почвата, когато листната маса отмре сама. Просушават се на сянка за няколко дни, почистват се и се прибират. Помещението да бъде сухо и хладно, с температура около 10 градуса.

Ако отглеждате растението в саксия, не е нужно луковиците да се вадят. Съхранението обаче е малко по-различно. Температурата трябва да бъде значително по-висока (около 20 градуса). Почвата се овлажнява периодично и пестеливо през зимния период.

В топлите райони може просто да се направи зимна защита с мулч и органични остатъци, без луковицата да се вади от почвата. Презимуването обаче е спорно.

Размножава се лесно

Всяка част трябва да има “дънце”

При правилни грижи и съхранение само след 2-3 години луковицата ще се намножи чрез образуване на млади детки. Около всяка голяма луковица ще има множество малки. Тогава спокойно можете да разделите на няколко части според възможностите.

Обърнете внимание, че всяка част, всяка луковица трябва да бъде така отделена, че да има възможно най-голяма площ от т.нар дънце (мястото, където се образуват корените, подобно на брада).

Разделянето се прави през пролетта преди засаждане.

Как се улавя и запазва ароматът?

Рецепта за есенция в домашни условия

Необходими са: ароматен растителен материал (цветовете на полиантеса), силна водка или друг подобен алкохол, тъмно шишенце, бурканчета, пипета, лъжица и марля или цедка.

Растителният материал се изсушава, поставя се в чист буркан и се залива с алкохола. Държи се на тъмно и се разклаща поне три пъти дневно, докато органиката не промени цвета си. Водката се прецежда. Ценна е всяка капчица, затова изстискайте добре остатъците.

В същата течност се накисва нова доза растителен материал. Процедурата се повтаря няколко пъти. Колкото повече, толкова по-голямо количество масло се получава.

След последното изцеждане, водката се връща в буркана и престоява на тъмно за ден-два. Течността видимо става двукомпонентна. И идва тънката част.

Бурканът се поставя във фризера. Маслото замръзва, но не и водката. Така се и разделят.

Маслото отива в тъмно на цвят шишенце и се затваря добре.

Домашна есенция и ароматерапия

Цената оправдава трудностите

Етеричните масла се извличат промишлено по доста сложни начини и с апаратура. Чистото етерично масло е скъп продукт, но запазва качествата на растенията. Може да се използва за козметични нужди, дезинфекция, лечение и т.н.

От всяко ароматно растение може да се получи есенция в домашни условия по описания по-горе начин. В случая с туберозата се използват цветовете, при розите - също, а при ментата, евкалипта, розмарина използваемите части са листата.

Есенцията от тубероза има тежък и сладък аромат. Използва се най-вече в парфюмерийната и козметичната промишленост, а в ароматерапията рядко. Счита се, че помага при проблеми със съня. Доказано е, че има лек наркотичен ефект.

Можете да прибавите няколко капчици от домашната си есенция към кремове, почистващи препарати, ароматизатори и др. Не е изкючено ароматът да предизвиква главоболие или други леки странични ефекти.

По материали от: www.essentialoils.co.za; www.thompson-morgan.com; www.gardeningknowhow.com; www.wikipedia.org; www.pinterest.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Няма снимка

Хортензията често остава неразбрана

Правилното място на отглеждане има значение Също както модата при дрехите или обзавеждането на дома и в градината при цветята има тенденции. А прелестната хортензия е въплащение на младото и старото

Няма снимка

Заместители на моравата

Почвопокривните растения решават много проблеми Почвопокривните растения задържат влагата в почвата, контролират ерозията и заплевеляването, осигуряват храна за опрашителите

Няма снимка

Ръждата напада ружите

Още много други растения са податливи Получихме много актуална снимка по електронната поща от Гергана Йорданова, която иска да разбере какво е това и как може да се справи с него

Няма снимка

Каменно цвете с тъжни листа

Редовна читателка ни изпрати снимки на мушката и глоксиния с проблеми. Отговаряме ѝ отделно за всяко цвете. Каменното цвете позиционира листата си по този характерен начин

Няма снимка

Има ли устойчива на студ гардения?

Има! Но оцеляването ѝ у нас е спорно Силвия Георгиева се интересува има ли наистина студоустойчива гардения и би ли оцеляла тя у нас. Има сортове, които са известни със своята студоустойчивост

Още от Фермер
Няма снимка

Седмицата започва с валежи и гръмотевици

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта - в северозападните

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Валежи и гръмотевици се очакват следобед, възможни са и градушки

Ще преобладава слънчево време, но отново, главно в следобедните часове и преди полунощ, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици

Няма снимка

Покритие удължава годността на плодовете и зеленчуците

Изобретението на основата на яйца удължава срока на годност на нетрайните продукти Птичите яйца, които отиват за рециклиране, могат да бъдат използвани като основа за евтино покритие за защита на

Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви