Боровинката – природен дар, лек и наслада

31 март 2020 Домашен лекaр / Полезни съвети 0 21708
Няма снимка
 

Предпазва от високо кръвно, наднормено тегло, катаракта и киселини

Боровинките. Те не само са предпочитан плод за десерти, закуски, напитки и украса на храни, но и уникален натурален съюзник в борбата с редица заболявания и усещания за дискомфорт. Малките вкусни топчета, обагрени в червено, синьо и тъмно лилаво радват туриста. Плодът е широкоразпространен из цяла България.

Знаете ли обаче, че в това нежно плодче са скрити вълшебни съставки, които подпомагат запазването на перфектното ви зрение, регулират процента на телесните мазнини, потентността, омазняването и здравия вид на кожата, стомашно-чревната фауна и дори намаляването на нивото на кръвната захар?

Ако сте на диета, боровинката е едно от най-добрите решения за здравословна закуска или нискокалоричен десерт. Разновидностите на плода, които се срещат у нас, съдържат между 40 и 70 калории за 100 грама, позволявайки ви, дори да прекалите, да не се притеснявате, че може да ви се отрази на паласки, коремче или дупе. Напротив – доказано е, че боровинките имат положителна роля в метаболичните процеси, разграждането на мазнините и елиминирането на лошия холестерол.

И пак за онези, които държат на външния си вид – боровинката, с изобилието си от витамини С, Е и К е природен извор на красота. Голямото количество витамин С, което се съдържа в плодовете, благоприятства както общото подобряване на имунната система, така и укрепването на костите, кръвоносните съдове и зъбите, подпомага по-бързото заздравяване на рани, регенериране на белези и общото укрепване на имунната система.

Детоксикиращият витамин Е е верен приятел в борбата с неприятните акне и комедони. Той ще ви предпази също от гъбички по кожата и инфекции. Силата на витамин К е във влиянието му върху кръвта и кръвоносната система. Той я прочиства и заздравява стените на кръвоносните съдове, които пък са главният виновник за неприятните спукани капиляри.

Здравето отвътре е красота отвън

Човешки дълг е да се грижим за тялото. В народната медицина лечебните свойства на боровинката се използват в начална фаза на язва, при гастрит или просто за общо укрепване на метаболичните процеси. В миналото плодът е бил и един от основните лекове при катаракта. Известно е, че регулира налягането в очните ябълки, както и помага при разширени зеници.

Привържениците на природната медицина обявяват боровинката и за един от най-успешните борци с диабета и високата кръвна захар. В нашия фолклор пък боровинката е сочена за един от цяровете срещу импотентност.

Сушените боровинки са здравословна добавка към сутрешната закуска.Независимо колко време са престояли, те почти не губят витамините си. Отвара от листата на боровинковия храст се използва за промиване – както вътрешно, така и външно – на пикочни пътища или пък при възпалени наранявания.

В днешно време, въпреки развитието на медицината, все още редица европейски лекари се доверяват на вкусния плод при забавяне развитието на Алцхаймер и Паркинсон.

В козметичната индустрия боровинката е в основата на множество кремове и мазила, дори и на разкрасителни отвари за пиене. Учени, билкари и алтернативни медици са единодушни – боровинката е плод на здраве и дълголетие.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
Няма снимка

Признаци за опаразитяване с метил

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Няма снимка

Лещата помага срещу високото кръвно

Ако не се лекува, "тихият убиец" - високото кръвно налягане, може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да променят начина си на живот или хранене

Няма снимка

Във форма и по време на извънредното положение - как?

Новият начин на работа от вкъщи и изкушаващата близост на хладилника налагат да си създадем строг режим на хранене и по-стриктно следене на погълнатите калории

Няма снимка

Профилактика и лечение при камъни в бъбреците

Лечението на бъбречно-каменната болест не завършва с "разбиването" на камъни или успешното им отстраняване. Много е важно да се намери причината изобщо да се образуват камъни и да се вземат

Няма снимка

Внимание! Пролетните алергии настъпват

Какво да правим и как да се борим с тях Ако всяка пролет се повтаря един и същи сценарий - започва хрема и кашлица, очите се зачервяват и сълзят, не бива да обвинявате единствено лошия имунитет

Няма снимка

Специалисти: Мийте зъбите си, стоейки на един крак

Мийте зъбите си, стоейки на един крак, за да укрепите костите и мускулите на краката си, съветват британски експерти, цитирани от в. "Дейли мейл". Изданието потърси съветите на водещи британски

Още от Фермер
Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца

Няма снимка

Глобалният пазар за роботизирани машини ще се удвои за 5 години

Това показва скорошно проучване на нидерландската банка ABN AMRO Недостигът на работна ръка и устойчивото производство на храни са основните двигатели на растежа

Няма снимка

Дневните температури падат, но слънцето остава

Ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен