За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

06 април 2020 Агробизнес 0 29088
Няма снимка
Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско Снимки: Андрей Белоконски
1 2 3
 

Жени Владинова

Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса.

Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото успя. Много от тях не взеха добри пари, защото кампанията за изкупуване стартира още преди въвеждането на извънредното положение през март, когато цените в различните райони на страната се движеха от 4,50 до 5,50 лв./кг, в други - 6 лв./кг - 6,50 лв./кг живо тегло.

Мерките срещу COVID-19 затрудниха изкупуването на агнета. А ниските изкупни цени крият риск за оцеляването на фермите. Затова и голяма част от овцевъдите продадоха всички агнета само и само да осигурят финансов ресурс, с който да гарантират към момента отглеждането на стадата с овцете майки.

Добрата новина за много от фермерите дойде с решението на ДФ “Земеделие” за отпускане на 3,5 млн. лв. за реализация на родното производство на агнешко месо.

Тези пари са помощ по de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г.

Целта на помощта е родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.

Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните.

Подпомагането е насочено към малките и средни фермери чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна.

В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни. Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Колко обаче струва отглеждането на едно агне? Питаме фермерите, които работят за българските потребители.

Васил Вазов, отглеждащ овце от породата Лакон в с. Огнен, община Карнобат:

Изкупуването е в невиждани размери. За съжаление всички ние, овцевъдите, изпитваме голяма несигурност какво се случва и какво предстои в държавата. И това е от месеци, много преди да дойде епидемията от коронавируса.

Васил Вазов е категоричен, че цените, на които се изкупува агнешко за Великден, са ниски.

Доскоро те варираха в диапазона от 4,50 лв./живо тегло до 5 лв./кг живо тегло. Това си е чиста загуба за производителя, казва Вазов.

Според него минималната цена трябва да е 5,50 лв./кг живо тегло. Защото цената на агнета, които са добре гледани до 2,5-3-месечна възраст (най-рисковата), е обидно ниска, категоричен е той. Цената от 5-5,50 до 6 лв./кг живо тегло е унизителна. Но, за пореден път, както и за много други неща,животновъдите нямаме никакъв избор. Защото не сме единни и не даваме отпор на хора, които не ценят труда ни. Сами убиваме пазара си, с горчивина отсича потомственият овцевъд от с. Огнен.

Според него цената на агнетата трябва да тръгва от 6 лв./кг живо тегло без ДДС и нагоре. И започва да пресмята какво получава изкупвачът при покупката на 20-килограмово агне на най-нисиката цена от 5 лв./кг живо тегло.

Плаща на фермера 100 лв. А ето какво получава, продавайки агнето на друг търговец на агнета: Всяко агне има 50% рандeман. Така изкупвачът продава 10 кг агнешко на най-ниската пазарна цена 12 лв./кг.= 120 лв. Има и около 3 кг карантия по 6 лв.= 18 лв. Нека сложим и за краката и главата около 10 лв. И така само за едно 20-килограмово агне по най-груба приблизителна сметка изкупвачът слага в джоба си 148 лв., а го е взел за 100 лв.

Като извади и разни такси в рамките на 10-ина лева, му остава чиста печалба от 37-38 лв. от агне. А ако изкупи само от един фермер 200 агнета (а големите ферми продават и по 350, дори 500 агнета), всеки може да направи сметката.

А ето какви са най общо разходите на фермера за едно агне: Първо - за изкуствено осеменяване на майката, за да се роди агнето - 17 лв. на глава. Храненето: 20 кг концентриран фураж по 70 ст.= 14 лв. Добавяме 20 кг люцерна по 40 ст.= 8 лв. Следват профилактичните разходи за ветеринарни проблеми - 7 лв.(смъртността при новородените агнета е 17%). Идва ред на изразходвано електричество, на разходи за вода - поне 2 лв. (агнетата пият малко вода, но гледачите се мият). Добавяме и част от заплатите на гледачите. А те в повечето случаи не са минималната заплата за страната, държи да уточни овцевъдът.

Е, само сборът от конкретно посочените приблизителни разходи е 48 лв., а това са почти 50% от получените 100 лв. за едно 20-килограмово агне.

И ако се добавят и другите разходи, за които не посочихме конкретни числа, то агнетата ги подаряваме, отсича овцевъдът.

Красимир Вълков, овцевъд със стадо от породата Лакон, от Белене:

Вълков категорично заявява,че не продава на цена под 6,50 лв./кг живо тегло,и то за мъжки агнета. Женски не продава, защото ги пази за поддържане на селекцията. Но ако продаде женско агне, иска стартова цена от 300 лв.

Николай Цветков, овцевъд със стадо Лакон от Горна Оряховица:

Цената на агнетата не трябва да е по-ниска от 6 лв./кг живо тегло, категоричен е фермерът. Неговата оценката за случващото се в агросектора буди тревога (не става дума за епидемията). Пазарът на агнета всяка година все повече се свива. А в същото време, за съжаление, нараства броят на фермерите, които се борят за субсидии, а не за качество и производство.

Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор. Софийско:

Отглежда 230 овце от млечна кръстоска на породите Черноглава, Фризийска и Аваси.

Продава агнетата свободно. Това е единственият начин да има приходи от приплодите. Защото за овцевъдите и тази година цената, която дават изкупвачите - 5-5,50 до 6 лв./кг живо тегло, е ниска. Не покрива разходите по отглеждането на агнетата. А за печалба изобщо не може да се говори

А виж, за потребителите в магазините цената е висока, няма да има горна граница, особено непосредствено преди Великден, категоричен е овцевъдът. Той допълва, че по цялата верига в животновъдството - от обора до готовата продукция, фермерът има само ядове, грижи, много тежък труд, големи разходи и никаква печалба!

От няколко години в България влиза евтино агнешко месо не само от Румъния, ами и от Македония. Предишни години македонското е около 50-60 т, но с тенденция да се увеличава.

Българските фермери произвеждат достатъчно агнета, за да задоволят родния пазар. Но у нас, за съжаление, има добре разработена верига от изкупвачи и прекупвачи-търговци. Това не би имало значение, ако по-голямата част от тях не бяха в сенчестия сектор.

Но е факт, че на този етап производството на българско агнешко е напълно достатъчно, за да задоволи потребностите и търсенето на потребителя.

Традиционно цените на живо агне покрай празниците е 5-6 лв./кг трупно месо, а в някои региони за по-малки агнета и 7 лв./кг. Което ще рече, че в магазинната мрежа ще варира от 14 до 16 лв.- може да качи и до 18 лв./кг.

Затова препоръката ни е за тези, които купуват агнешко за празниците, да го направят от най-близката ферма. Разбира се, доколкото това е осъществимо заради ограниченията за придвижване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Започна приемът по подмярка 4.1 за инвестиции в животновъдните стопанства

Приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на ПРСР 2014-2020 г.  започна вчера, 3 юли. Крайният срок за подаване на проектни предложения

Няма снимка

Картофопроизводителите получиха близо 1,8 млн. лв. за борба с телените червеи

ДФ „Земеделие“ преведе близо 1,8 млн. лв. (1 780 404 лв.) на 275 картофопроизводители по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани

Няма снимка

ДФ "Земеделие" завишава максимално теренните проверки за плодове и зеленчуци

През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е

Няма снимка

Опасения за световното търсене на пшеница

Алма Давидова Цените на зърнените култури на Euronext леко паднаха вчера след краткото рали, предизвикано от доклада на USDA във вторник. На физическия пазар обаче те останаха по-стабилни

Няма снимка

Рекордно световно производство на зърно прогнозират от ФАО

Алма Давидова Тази година световното производство на зърнени култури ще достигне близо 2,8 милиарда тона, от които повече от 760 млн. тона пшеница. Организацията за прехрана и земеделие на

Няма снимка

ФАО: С 2,4% се повиши световния индекс на цените на храни през юни

През юни световните цени на хранителните стоки се повишиха за първи път от началото на годината, когато те намаляваха с всеки изминал месец, показва индексът на цените на храните на ФАО

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата