Пшеницата е стресирана от студовете и снега, доколко е застрашена

06 април 2020 Растениевъдство 0 15849
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Посевите в страната са в сравнително добро състояние, но се нуждаят от грижи, за да преодолеят негативите от климатично естество

Ваня Велинска

Априлски сняг, преди това и мартенски, студено време, ниски, на места дори отрицателни температури. Всички тези фактори няма как да не се отразят на културните растения. За овощните дървета вече няколко пъти писахме, че в отделни райони на страната положението е много сериозно, но не бива да подминаваме и есенниците.

На пръв поглед пшеницата, разбира се, това се отнася и за ечемика, са тревисти растения. Могат да понесат много неблагоприятни условия, да се възстановят и дори да дадат много добри производствени резултати. Но от друга страна, растенията продължително време са подложени на постоянен стрес и няма как това да не се отрази на правилния им растеж и развитие.

За това какво е състоянието на пшеницата потърсихме мнението на агроспециалисти от различните региони на страната.

Да започнем с Добруджа - житницата на България. Пшеницата е в много добро състояние, споделят и фермери, и агрономи. В момента фазата на развитие е формиране на първи възел.

За пшеницата в района няма опасност от измръзване, обяснява проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Растенията са във фаза, в която могат да издържат до минус 8 градуса.

Тук, за разлика от други райони в страната, проблемът е сушата.

В края на зимния период имаше много малко количество валежи, редуваха се кратки затопляния с резки понижения на температурите, а резултатът са големи дневни температурни амплитуди, а също и тежки слани, разяснява агроспециалист от района.

Това са причините за динамичната промяна на картината - различна степен на проява на хранителни дефицити, отпадане на листна маса и задържане на развитието. При прорастналите растения дори се наблюдава и полягане.

Заради топлото време има благоприятни условията за развитие на някои болести - на отделни полета са установени ръжда и мана, както и нападение от неприятели - листни въшки.

Съветът на специалистите е да се изчака по-трайно затопляне на времето, за да се направи внимателен оглед и да се прецени точно от какви третирания ще има нужда.

Има полета, които са пръскани срещу плевели, но смятам, че е рано, казва още проф. Киряков. Разбирам от производители, че има жълтеещи растения, което най-вероятно е следствие от стрес след хербицидното третиране. Моята преценка е фермерите да имат търпение, и да задържат малко влизането с пестициди в посевите.

В районите на Търговище, Попово, Разград, има посеви, които са добре развити, както и посеви, които сега братят, но навсякъде се наблюдават поражения от частично измръзване обобщава ситуацията местен агроном.

Добрата новина е, че при по-силно увредените растения сърцевината все още е запазена, и те имат шанс да се възстановят. Според специалиста, посевите с пшеница, които са поникнали по-късно и са подхранени само с азот, са видимо по-стресирани. За разлика от тях полета с пшеница, третирани с листни стимулатори, т. е. тук за растенията са положени повече грижи, са в много по-добро състояние. Ето защо тази практика не бива да се подценява, за да се подпомогне пшеницата да има по-добро развитие, а също и да е с по-малко увреждания в случай на стресови условия.

В района на Плевенско, както и на много места в Централна Северна България поникването на пшеницата се забави сериозно. Като цяло в региона в началото на ноември на повечето от засетите полета нямаше никакви признаци за развитие.

Заради меката зима обаче културата успя да поникне, дори да навакса в развитието си. За да подпомогнат растежа на младите растения, както и братенето, много земеделски производители направиха ранно третиране в края на февруари с биостимулатори. В момента подхранените посеви са в добро физиологично състояние - без проява на хлорози и увреждания, описват състоянието на посевите агрономите.

В Северозападна България голяма част от полетата са в добро състояние. Растенията са с добър хабитус - добре братили и с много листна маса

И тук агроспециалистите отчитат, че с по-добра гарнираност се отличават посевите, които през есента или рано напролет са стимулирани с комплексен листен тор.

Тук през март паднаха значителни валежи, земеделски производители са измерили валежи от 60-70 литра дъжд, както и обилен сняг - 15 см във Видинско и 30 см във Врачанско. В началото на април отново имаше снеговалеж.

За съжаление, тази снежна покривка има и негативен ефект, тъй като причини щети - превити листа, на места дори прекършени стъбла.

Това със сигурност ще доведе до частично засъхване на братя и разреждане на посевите, коментира агроном от Видинско. Какви ще са щетите обаче, ще се установява след нормализиране на обстановката.

Тогава ще се направят огледи и преценки, с какво да се влезе в посевите, защото много важно е да се подпомогнат стресираните растения.

Този сезон със сигурност в районите на Южна България, както и по Южното Черноморие пшеницата е в най-добро състоянието в страната. Това се дължи на валежите, които паднаха през есента. Още в края на периода растенията бяха в оптимална фаза на развитие - братили и с добре развита коренова система. А заради топлата зима в тези региони на страната вегетацията на културата почти не е спирала.

По принцип в Южна България стресът при пшеницата по-често е в резултат от засушаване или преовлажняване и много рядко от замръз.

През март обаче на някои по-усойни и високи места е имало температури до минус 6 градуса, които са причинили частично увреждане на листната маса, разяснява агроспециалист от региона.

И въпреки, че както казахме, в Южна България, пшеницата е в добро състояние, и тук има проблеми.

Агрономите отчитат нападение на мухи, чиито повреди може да доведат до прореждане на посевите. Въпреки че в Карнобатско, Ямболско и Бургаско културата влезе за презимуване във фаза братене, на по-късен етап заради недостатъчната влага вегетацията на растенията се забави.

Появиха се проблеми с развитието на кореновата система и недобро усвояване на хранителните елементи от почвата. Същото се отнася и за пшеницата в районите на Пловдив и Пазарджик.

Тук през ранната пролет растенията формираха допълнителни корени, но на много места едностранното торене доведе до проява на хлорози. Тези хранителни липси на много места се коригираха след третирането в края на февруари с листни стимулатори.

Времето през март, а и в началото на април, е доста проблемно за земеделските култури. Да, дъждът и снегът осигуриха така необходимата влага, която липсваше през есента и зимата. Това е положителната страна. За съжаление, има и негативна. А тя е стресът, на който са подложени посевите. А за да се намали вредното му действие, са необходими ефективни мерки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Жътвата в Добричко – ниски добиви и ниски оферти за цени

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф

Няма снимка

Родни фермери отглеждат дини без семки

Българските производители се стремят да отговорят на новите тенденции на пазара. Доказателство за това е реколтирането на безсеменни дини, които имат много предимства както за фермерите

Няма снимка

Домати, произведени с изкуствен интелект, това ли е бъдещето?

Отглеждането на зеленчуци от разстояние е възможно, показва експеримент във Вагенинген, Нидерландия Ива Тончева Няколко международни екипа се включиха в експеримент за автономно отглеждане на чери

Няма снимка

Добри добиви в Ловешко

Сравнително добра реколта от зърно очакват земеделските производители от района на Ловеч. За добиви от 600-700 кг/дка при ечемика и 700-800 кг/дка, съобщава фермер от региона

Няма снимка

“Кортева” предлага продукти и решения с добавена стойност

За визията на компанията разговаряме с продуктовия ѝ мениджър Иван Дражев Ваня Велинска - Г-н Дражев, какво наложи създаването на Corteva, какви са целите на компанията

Няма снимка

Усвояването на тора зависи и от състоянието на почвата

Съвкупност от фактори на средата ограничават или подпомагат приемането на хранителните елементи от културните растения Чрез торенето се увеличава съдържанието на хранителните елементи в почвата

Още от Фермер
Няма снимка

Сейте зелен фасул

У нас зеленият фасул се отглежда като пролетна и като късна лятна култура. Ако искате да имате реколта през есента, до 20 юли трябва да приключите с лятното засяване

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Няма снимка

Ondo получи награда за бизнес дебют на годината

Ondo Solutions – компанията, която произвежда системата за автоматизирано напояване, прецизно торовнасяне, мониторинг и климатичен контрол Ondo, получи първата си престижна награда само седем месеца

Няма снимка

ДФ "Земеделие" завишава максимално теренните проверки за плодове и зеленчуци

През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е

Няма снимка

Огнището на инфлуенца по птиците е третото, открито от БАБХ за година

БАБХ констатира за трети път огнище на инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ в Асеновград в периода от април 2019 г. до юни 2020 година, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните