Могат ли фермерите ни да разчитат на алтернативни форми на продажба днес?

06 април 2020 Агробизнес 0 3132
Няма снимка
 

Какви са решенията в извънредната ситуация за тези, които не са в търговската мрежа, разчитат на фермерските пазари и предлагат ли те доставки с онлайн заявка, отговарят малки родни производители за  "Български фермер".

Едни от малкото публични места с постоянен достъп и присъствие на хора днес са големите хранителни вериги. Общинските пазари също работят, но заради обстоятелствата (а и доскоро лошото време) нямат сериозен наплив на клиенти. А фермерските пазари са изцяло отменени и производителите – участници в тях, нямат достъп до пазарите и клиентите си.

Какви са обаче другите възможни канали за търговия? Безспорно обстоятелствата днес дават големи възможности на онлайн продажбите, включително на хранителни продукти. Но докато в развити страни, където фирмите доставчици имат над 100% ръст в оборота от транспорта на храни, включително пресни, при нас в общ план това по-скоро е бавнопостижима тенденция . 

Оказва се, че у нас да се изпраща храна с куриери не е толкова добре уредена дейност, разбираме от фермери от страната, които продават на дребно и директно на потребителя. „Струва допълнителни пари за тях или за потребителя, трябва някой да се занимава с опаковане и пращане от най-близко населено място с офис на куриер, а и самите куриери налагат ограничения в това какво може да се изпраща“, информира Ралица Касимова от Хранкооп.

"В създалата се ситуация продаваме на място от фермата, но е сложно клиентите да дойдат до нас. Доставяме до Хранкооп, които разпределят и по-рядко правят поръчки към клиенти с куриер. Трудно ни е, казва Мария Иванова от първомайското село Искра, стопанка на козеферма Халалица. „Трябва претегляне, опаковане, нямаме човешки ресурс и условията за доставки, за 5 човека поръчки на ден ни е трудно".

Веднъж седмично доставят до София, но това не поема цялото им производство. Засега, краткосрочно решение е, че имат възможност да преструктурират производството си – вместо да правят кисело мляко например, оставят повече мляко за зреене в сирена и кашкавали. „Така за сега можем да чакаме да отмине кризата, но не знаем докога“, обяснява Иванова.

В „Близката ферма“ в София-Негован (не са засегнати от новите КПП на столицата) отглеждат салатен микс и сезонни зеленчуци. „В началото на пролетта все още имаме ограничено производство, но тепърва ще нараства. С напредване на сезона липсата на достъп до пазара може да стане критична. Засега нямаме друг вариант освен да продаваме онлайн. От самото начало на семейната ни ферма имаме дигитално присъствие и това сега ни помага“, казва Сиана Тончева. Имат собствен сайт, а с клиентите контактуват чрез социалните мрежи. "Онлайн поръчките не са новост за нас и ги практикуваме от преди кризата, поддържайки контакт с крайните клиенти", допълва тя. Имат нужните опаковъчни материали и опит в онлайн доставките и затова сега се справят.

Но Тончева уверява, че за техни колеги без подобна организация е трудно да преструктурират пазара си от днес-за утре. Рядко подават на клиенти на място, особено след затегнатите мерки. Съвсем малък процент е това. Засега за софиянци не представлява проблем да ходят и до фермата.

По същия начин работи и ферма „Верса натура“, които също се намират в периферията на София. "Засега клиентите идват на място, но няма нищо общо с преди да въведат извънредното положение", коментира Траяна Василева. „Този начин временно ни спасява, дано да отворят пазарите“, добавя тя.

Семейство Василеви са производители на сезонни зеленчуци, в момента предлагат над 12 вида, а реколта тепърва предстои да бъде предлагана на пазара. Не поддържат сайт за онлайн търговия, но използват социалните мрежи, за да контактуват с клиентите, които си поръчват преди да дойдат на място. С дългогодишното си участие на фермерските пазари те са успели да придобият редовни клиенти, които – както Траяна се изразява, са им приятели. До стопанството им сега идват дори от другия край на София.

Тези временни решения обаче не са пълноценни за фермерите, обяснява Ралица Касимова:

Да посрещат хора във фермите си - могат в ограничено количество и заради разстоянията, и заради мерките за безопасност, и заради собствената си заетост в стопанските дейности.

Да изпращат с куриери - струва допълнителни пари за тях или за потребителя, трябва някой да се занимава с опаковане и пращане от най-близко населено място с офис на куриер, а самите куриери налагат ограничения в това какво може да се изпраща.

За потребителите - в колко ферми може да отиде човек за единица време, камо ли при сегашните ограничения в пътуванията и събирането с хора? И колко пратки може да приема с куриер, и да заплаща?

Организаторите на фермерските пазари (Локалфууд, Хранкооп, Произведено във фермата) преди дни изпратиха писмо до столичния кмет и министър Десислава Танева с предложения за по-строги санитарни мерки за пазарите им и примери от Европа, за да им позволят да се състоят.

Но докато се вземе решение за позволение, или ако не – докато мине извънредното положение, голяма част от продукцията, на която родни фермери разчитат през този сезон, ще пропадне.

Да се възприема купуването и предлагането на храни и стоки от земеделието днес като елементарна работа, е погрешно. Сегашната ситуация ярко ни показва, че земеделското производиство не може без добра симбиоза със сектор „услуги“ (организация на пазари, логистика, информационни технологии и т.н.). Дори и на ниво дребен производител, който днес отчасти се спасява с алтернативни форми на продажба. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Вносът на тропически биоплодове в ЕС расте, на зърнени биохрани намалява

Като цяло вносът на органични селскостопански и хранителни продукти остава стабилен в периода между 2018 г. и 2019. По отношение на продуктите през 2019 г

Няма снимка

Провалена ли е реколтата от аспержи в Германия?

0 В сектора няма работници, добивите са ниски, очакват се и първите фалити Жени Владинова Фермерите в Бавария, производители на аспержи, са под огромно напрежение

Няма снимка

Проекти за над 6 млн. лв. са одобрени по програмата за пчеларство

До 31 август се удължава срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки и за подаване на заявления за плащане 1761 проекта за над 6 млн. лв. са одобрени и по тях са изготвени договори за

Няма снимка

Още 103 млади фермери с договори по подмярка 6.1

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА Васил Грудев подписа нови 103 договора по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от ДФ "Земеделие"

Няма снимка

Безмесна ферма стартира кампания за борба с падащото доверие на потребителите

Доверието на потребителите в храненето ще се срине, тъй като хората са разтревожени от завръщането си в кръчми, барове и ресторанти, сочат проучвания на хранителната компания на базата на растения

Още от Фермер
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората