Не позволявайте коронавирусът да прекрачи прага на свинефермата

09 април 2020 Животновъдство 0 11088
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Извънредното положение налага извънредни мерки

Кризата, предизвикана от пандемията с коронавируса и извънредните мерки, предприемани в много държави, със сигурност ще повлияят на свиневъдния бранш. От ANPROGAPOR - Националната асоциация на свиневъдите в Испания, предлагат серия практически мерки, насочени в две области на действие:

превантивни мерки, насочени към опазване на здравето на работниците;

действия, насочени към осигуряване на непрекъсната работа в свинефермата, свързани с персонала (заразен и/или изолиран) или с ограничаването на доставките (логистика, намаляване на производството и т.н.).

Испанските експерти подчертават, че заради проблемите, предизвикани от COVID-19, животновъдите не трябва да намаляват степента на защита срещу патологиите, обичайни за свиневъдния сектор, като например африканската чума по свинете.

Превантивни мерки, насочени към здравето на работниците

Информативни мерки. Всички работници в свинефермата трябва да бъдат информирани за актуалната ситуация, свързана с болестта, за превантивните мерки, насочени към недопускане разпространението на вируса, и за тяхната значимост за опазване на здравето им за дейността на фермата.

Важно е да се използва информация от официални източници. Обръщайте се към съответните държавни органи.

Закачете листовки с информация на заболяването и за санитарно-хигиенните мерки.

Общи мерки:

- Забранете всякакви ненужни посещения във фермата. При необходимите посещения външните хора трябва да носят средства за индивидуална защита и да спазват разстояние минимум 1 м от персонала.

- В тоалетните и баните трябва да има достатъчно сапун и дезинфекциращи средства. Испанските експерти препоръчват използването на широкоспектърния дезинфектант за ръце Virkon S.

- Поощрявайте честото миене на ръцете.

- По-често мийте местата за общо ползване във фермата - съблекални, бани и други помещения. Сложете отделящи екрани между хората от различните производства.

- При възможност дайте приоритет на дистанционната работа на административните дейности.

- Избягвайте тесни контакти между сътрудниците - спазвайте разстояние минимум 1 м.

- Избягвайте съвместното ползване на леки коли. В случай на съвместно ползване на транспорт могат да пътуват заедно само работници от една смяна или едно производство от една и съща група и използвайки средства за индивидуална защита.

- Не допускайте работниците да напускат свинефермата в работно време и да посещават обществени места - например ветеринарната служба и др.

Персоналът трябва да работи през цялото време с предпазни маски

Бъдете внимателни при използването на ръкавици. Те могат да дадат лъжлива представа за защита, а мръсните ръкавици са много рискови. Ако се използват, ръкавиците трябва да се сменят често.

На входа на свинефермата осигурете измерване на температурата на работниците. При използване на лазерен термометър отначало направете индивидуално калибриране - измерете температурата и с лазарен, и с обикновен персонален термометър, за да получите референтното показание за всеки човек. По този начин можете да използвате лазерен термометър, а отклоненията от нормата проверявайте с обикновен.

Избягвайте събирането на повече от 20 души, ако това не е абсолютно необходимо.

Отложете планирани пътувания.

Действия, насочени към осигуряване на ,дейността във фермата

Съществуват няколко сценария за производството и грижите за животните в извънредна ситуация, каквато е разпространението на COVID-19: мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19; мерки, насочени към намаляване на влиянието на мероприятия по затваряне на района; достъп до фермата; мерки извън работното място.

Мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19

Вариант 1: Групирайте работниците по отделни производства:

Разделете ги така, че между тях да няма контакт - може да сложите физически прегради. Например идеалната група за работниците в репродуктора и работниците в помещението за опрасване е да се състои само от един човек.

Направете различен график за работниците в отделните производства.

Перете и дезинфекцирайте отделно дрехите на работниците от отделните групи.

Всички работещи да се хранят на групи, които не се засичат. Мийте и дезинфекцирайте местата за общ достъп между групите.

Комуникирайте по телефона.

Обособете работното пространство, особено ,при преместване на животните във фермата

Определете колко далече може да стигат работниците, изпращащи животните, и тези, които ги приемат, така, че разстоянието между тях да е 3 метра или сложете физическа бариера.

Целта на вариант 1 е при неблагоприятно развитие на нещата, когато работник е заразен с COVID-19, под карантина да бъдат поставени само работниците от неговата смята, а останалите групи да продължат да работят.

Вариант 2: Направете дневна и нощна смяна:

Двете смени не трябва физически да се срещат във фермата. Препоръчва се между края на едната и началото на другата смяна да мине поне 1 час.

В края на смяната - миене и дезинфекция на помещения за общо ползване за следващата смяна.

Възможен вариант е, когато 70% от персонала работи през деня, а 30% - през нощта.

Целта на вариант 2 е при неблагоприятно развитие на нещата с разболял се служител само работниците от неговата смяна да са контактни. По този начин другата смяна ще може да продължи да работи.

Вариант 3: Направете плаващ график при извънредна ситуация

Този вариант е сложен за реализация, но ще е един от малкото достъпни, ако работниците ви не могат да стигнат до фермата, ако са се заразили или са в самоизолация.

Договорете се с работници от други ферми, които могат да хранят и да се грижат за животните, докато вашият персонал се върне.

Организирайте “мобилен” персонал.

Целта на вариант 3 е осигуряване на благополучието на животните и гаранции за това, че дори ако произведствената дейност на фермата спре ще има кой да храни, гледа и лекува животните при необходимост.

Във връзка със спецификата на работата и квалификацията на персонала при манипулациите с нерезите ,заместването на работници е много сложно, затова трябва да се вземат превантивни мерки както вътре в помещението, така и отвън.

В самото помещение групирайте работниците и избягвайте контакт, по-близък от 1 м. Групите не трябва да се засичат на входа на помещението.

Намерете други източници на семенен материал.

Фуражи за ,свинефермата:

Осигурете достатъчно количество фураж в силозите. Не се препоръчва да чакате, докато се изпразнят.

Намерете варианти за доставка на фуражи.

При затваряне на собствен фуражен цех определете количеството съхраняван фураж и изчислете дали ще ви е достатъчен до възобновяване на работата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

За 1-ото тримесечие фермерите в ЕС доставят повече мляко. В България нарастването е най-отчетливо - със 7,7%!

Жени Владинова Млекопроизводителите в ЕС са доставили с 2,8 процента повече мляко на мандрите през първото тримесечие на 2020 г., отколкото през предходната година

Няма снимка

Предупреждение за свръхпредлагане отправи европейската птицевъдна индустрия

Европейските сектори за птиче месо и яйца настояват Европейската комисия да управлява вноса, за да предотврати свръхпредлагането, причинено от коронавируса

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

На прицел ли е оборното отглеждане? Пашата е добра за климата, а оборът - генерира много СО2!

Колко благоприятно влияе на климата поддържането и използването на пасища в сравнение с модерните и удобни за животните  обори? Изследователи и представители на Баварската асоциация на фермерите

Няма снимка

Ще се плаща ли по-добре млякото при прилагане на мерки за опазване на климата?

Краткият отговор - две трети от германските фермери не вярват и не очакват по-високи приходи! Селското стопанство дава сравнително малък принос за замърсяването на атмосферата с вредни за климата

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Още от Фермер
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн