Не позволявайте коронавирусът да прекрачи прага на свинефермата

09 април 2020 Животновъдство 0 11826
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Извънредното положение налага извънредни мерки

Кризата, предизвикана от пандемията с коронавируса и извънредните мерки, предприемани в много държави, със сигурност ще повлияят на свиневъдния бранш. От ANPROGAPOR - Националната асоциация на свиневъдите в Испания, предлагат серия практически мерки, насочени в две области на действие:

превантивни мерки, насочени към опазване на здравето на работниците;

действия, насочени към осигуряване на непрекъсната работа в свинефермата, свързани с персонала (заразен и/или изолиран) или с ограничаването на доставките (логистика, намаляване на производството и т.н.).

Испанските експерти подчертават, че заради проблемите, предизвикани от COVID-19, животновъдите не трябва да намаляват степента на защита срещу патологиите, обичайни за свиневъдния сектор, като например африканската чума по свинете.

Превантивни мерки, насочени към здравето на работниците

Информативни мерки. Всички работници в свинефермата трябва да бъдат информирани за актуалната ситуация, свързана с болестта, за превантивните мерки, насочени към недопускане разпространението на вируса, и за тяхната значимост за опазване на здравето им за дейността на фермата.

Важно е да се използва информация от официални източници. Обръщайте се към съответните държавни органи.

Закачете листовки с информация на заболяването и за санитарно-хигиенните мерки.

Общи мерки:

- Забранете всякакви ненужни посещения във фермата. При необходимите посещения външните хора трябва да носят средства за индивидуална защита и да спазват разстояние минимум 1 м от персонала.

- В тоалетните и баните трябва да има достатъчно сапун и дезинфекциращи средства. Испанските експерти препоръчват използването на широкоспектърния дезинфектант за ръце Virkon S.

- Поощрявайте честото миене на ръцете.

- По-често мийте местата за общо ползване във фермата - съблекални, бани и други помещения. Сложете отделящи екрани между хората от различните производства.

- При възможност дайте приоритет на дистанционната работа на административните дейности.

- Избягвайте тесни контакти между сътрудниците - спазвайте разстояние минимум 1 м.

- Избягвайте съвместното ползване на леки коли. В случай на съвместно ползване на транспорт могат да пътуват заедно само работници от една смяна или едно производство от една и съща група и използвайки средства за индивидуална защита.

- Не допускайте работниците да напускат свинефермата в работно време и да посещават обществени места - например ветеринарната служба и др.

Персоналът трябва да работи през цялото време с предпазни маски

Бъдете внимателни при използването на ръкавици. Те могат да дадат лъжлива представа за защита, а мръсните ръкавици са много рискови. Ако се използват, ръкавиците трябва да се сменят често.

На входа на свинефермата осигурете измерване на температурата на работниците. При използване на лазерен термометър отначало направете индивидуално калибриране - измерете температурата и с лазарен, и с обикновен персонален термометър, за да получите референтното показание за всеки човек. По този начин можете да използвате лазерен термометър, а отклоненията от нормата проверявайте с обикновен.

Избягвайте събирането на повече от 20 души, ако това не е абсолютно необходимо.

Отложете планирани пътувания.

Действия, насочени към осигуряване на ,дейността във фермата

Съществуват няколко сценария за производството и грижите за животните в извънредна ситуация, каквато е разпространението на COVID-19: мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19; мерки, насочени към намаляване на влиянието на мероприятия по затваряне на района; достъп до фермата; мерки извън работното място.

Мерки за намаляване на влиянието, ако тестът на работник е положителен за COVID-19

Вариант 1: Групирайте работниците по отделни производства:

Разделете ги така, че между тях да няма контакт - може да сложите физически прегради. Например идеалната група за работниците в репродуктора и работниците в помещението за опрасване е да се състои само от един човек.

Направете различен график за работниците в отделните производства.

Перете и дезинфекцирайте отделно дрехите на работниците от отделните групи.

Всички работещи да се хранят на групи, които не се засичат. Мийте и дезинфекцирайте местата за общ достъп между групите.

Комуникирайте по телефона.

Обособете работното пространство, особено ,при преместване на животните във фермата

Определете колко далече може да стигат работниците, изпращащи животните, и тези, които ги приемат, така, че разстоянието между тях да е 3 метра или сложете физическа бариера.

Целта на вариант 1 е при неблагоприятно развитие на нещата, когато работник е заразен с COVID-19, под карантина да бъдат поставени само работниците от неговата смята, а останалите групи да продължат да работят.

Вариант 2: Направете дневна и нощна смяна:

Двете смени не трябва физически да се срещат във фермата. Препоръчва се между края на едната и началото на другата смяна да мине поне 1 час.

В края на смяната - миене и дезинфекция на помещения за общо ползване за следващата смяна.

Възможен вариант е, когато 70% от персонала работи през деня, а 30% - през нощта.

Целта на вариант 2 е при неблагоприятно развитие на нещата с разболял се служител само работниците от неговата смяна да са контактни. По този начин другата смяна ще може да продължи да работи.

Вариант 3: Направете плаващ график при извънредна ситуация

Този вариант е сложен за реализация, но ще е един от малкото достъпни, ако работниците ви не могат да стигнат до фермата, ако са се заразили или са в самоизолация.

Договорете се с работници от други ферми, които могат да хранят и да се грижат за животните, докато вашият персонал се върне.

Организирайте “мобилен” персонал.

Целта на вариант 3 е осигуряване на благополучието на животните и гаранции за това, че дори ако произведствената дейност на фермата спре ще има кой да храни, гледа и лекува животните при необходимост.

Във връзка със спецификата на работата и квалификацията на персонала при манипулациите с нерезите ,заместването на работници е много сложно, затова трябва да се вземат превантивни мерки както вътре в помещението, така и отвън.

В самото помещение групирайте работниците и избягвайте контакт, по-близък от 1 м. Групите не трябва да се засичат на входа на помещението.

Намерете други източници на семенен материал.

Фуражи за ,свинефермата:

Осигурете достатъчно количество фураж в силозите. Не се препоръчва да чакате, докато се изпразнят.

Намерете варианти за доставка на фуражи.

При затваряне на собствен фуражен цех определете количеството съхраняван фураж и изчислете дали ще ви е достатъчен до възобновяване на работата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Отглеждането на животни запада!

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

Няма снимка

С нова схема от 15-и юли животновъди ще могат да изградят собствени кланици

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Няма снимка

Опитомяването на кокошки може би се е случило в Югозападна Азия

Генетичният анализ показа, че дивите кокошки може би са сред първите животни, които са станали домашни - още преди 7500 години, някъде в джунглите на Югозападна Азия

Няма снимка

По-заразна ли е Ку-треската от Covid-19?

Болестта по преживните животни се предава и на хората - има заразени ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма, алармира д-р Красимир Колев Жени Владинова Вече 3 месеца

Няма снимка

Създадоха генетично модифицирани кози, чието мляко съдържа лек за рак

Разработката на новозеландските учени ще направи лечението на някои видове рак по-достъпно. Моноклоналните антитела се считат за най-обещаващото средство против рак

Няма снимка

Изкуствен интелект открива болести при животните

Системите за ранна диагностика предоставят нови възможности за развитие на прецизно земеделие John Deere, в партньорство със Zoetic, демонстрира как дигиталните технологии и изкуственият интелект

Още от Фермер
Няма снимка

За почитателите на сярата

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

Няма снимка

Седмицата започва с валежи и гръмотевици

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта - в северозападните

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Валежи и гръмотевици се очакват следобед, възможни са и градушки

Ще преобладава слънчево време, но отново, главно в следобедните часове и преди полунощ, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици

Няма снимка

Покритие удължава годността на плодовете и зеленчуците

Изобретението на основата на яйца удължава срока на годност на нетрайните продукти Птичите яйца, които отиват за рециклиране, могат да бъдат използвани като основа за евтино покритие за защита на

Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е