МОТ предупреждава за пагубни последици от COVID-19 на пазара на труда

08 април 2020 Новини 0 9378
Няма снимка
 

Ограничителните мерки са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява Международната организация по труда

Ограничителните мерки, предприети по целия свят срещу разпространението на пандемията COVID-19, имат пагубни последици върху пазарите на труда, като засягат около 81% от световната работна сила , предупреди Международната организация на труда (МОТ) на 7 април.

Това е най-голямото изпитание за международно сътрудничество за повече от 75 години, заяви в изявление генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Според него организацията наблюдава последствията от коронавирус върху световните пазари на труда през последните няколко седмици. От първия си доклад на 18 март мерките за ограничаване са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява организацията.

През последните две седмици пандемията COVID-19 се разшири по отношение на глобалния си обхват, като има огромно въздействие върху общественото здраве и безпрецедентни шокове за икономиките и пазарите на труда, се казва в доклада.

Работниците и предприятията са изправени пред катастрофа

както в развитите, така и в развиващите се икономики, предупреди Райдър. Кризата застрашава всякакви икономически операции и следователно платежоспособността, особено за малките и средните предприятия, което прави милиони работници уязвими.

Европейската комисия очаква по-дълбока рецесия, отколкото през 2009 г.

Очаква се икономическият спад, причинен от коронавируса COVID-19, да бъде по-дълбок от голямата рецесия през 2009 г., според документ на Европейската комисия, видян от EURACTIV.
Заетостта е повлияна „в по-голяма степен, отколкото първоначално беше предвидено в началото на пандемията“, признава МОТ, предупреждавайки, че степента на кризата ще зависи от развитието на пандемията и предприетите действия за нейното овладяване.
Плановете за приспособяване на работната сила, временните съкращения или намаляването на работното време се увеличават.

Съкращаването на заетостта вече е започнало в голям, често безпрецедентен мащаб в много страниq се казва в доклада.

Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) e изчислила, че броят на безработните се е увеличил с най-малко 4 милиона в целия ЕС от началото на кризата, докато повече от 7 милиона работници са на краткосрочни работни схеми.

Но въздействието ще бъде по-силно в развиващите се страни, където незащитените работници и тези в неформалната икономика представляват важен дял от работната сила.

Степента на съкращаване а работни места „ще зависи значително от това колко бързо ще се възстанови икономиката през втората половина на годината и колко ефективно мерките на политиката ще стимулират търсенето на работна ръка“, казва МОТ.

Сред секторите, които са най-изложени на икономическия спад на кризата COVID-19, МОТ посочва изкуства и развлечения, транспорт, настаняване и храна, реално състояние или търговия на едро и дребно.
В доклада организацията на труда подчертава необходимостта от зачитане на трудовите права и засилване на защитата на здравето, но също така и необходимостта от фискални и парични отговори в подкрепа на най-засегнатите сектори и уязвимите хора, включително финансова помощ за предприятията.

„Трябва да се движим бързо, решително и заедно. Правилните, спешни мерки могат да направят разлика между оцеляването и колапса “, настоява Гай Райдър.

Отговорът на ЕС на кризата

В Европа синдикатите се притесняват. „Милиони европейски работници се оказват без работа и се притесняват за парите си, без никаква вина за втори път за малко повече от десетилетие“, каза Лука Висентини, генерален секретар на Конфедерацията на синдикатите на Европейския съюз (ETUC). 

Европейските лидери трябва да научат уроците от 2008 г., като направят всичко необходимо и да предотвратят тази ситуация да се превърне в дългосрочна масова безработица и друга опустошителна икономическа криза, предупреждава Висентини.

Докладът на МОТ беше публикуван преди извънредно заседание на Еврогрупата във вторник (7 април) в Брюксел, където финансовите министри се опитаха да изготвят икономически отговор на кризата COVID19, но завършиха без съгласие, пише EUROACTIV.

За да смекчи ефектите върху заетостта, изпълнителната власт на ЕС миналата седмица също предложи нов инструмент, наречен SURE - Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации. Инициативата има за цел да привлече 100 милиарда евро въз основа на гаранции, предоставени от държавите-членки за отпускане на заеми при благоприятни условия.

Целта е частично да се финансират допълнителни разходи за временни обезщетения за безработица, които държавите въвеждат, особено Италия и Испания, за да се намали рискът от уволнения или загуба на доходи.

От парична гледна точка Европейската централна банка пусна за изкупуване корона облигации на стойност 750 милиарда евро за изкупуване на публичен и частен дълг.

Очакваше се министрите на финансите на ЕС да проучат допълнителни варианти, като например използването на Европейския механизъм за стабилност - фондът за спасяване на еврозоната - инвестиционен пакет чрез Европейската инвестиционна банка или възможността за взаимно обединяване на дълг, свързан с COVID19, под формата на така наречените „coronabonds”.
,

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Жътвата в Добруджа започва в края на юни, 30-40% ще са по-ниски добивите

Добивите от пшеница в Добричка област тази година ще бъдат с около 30-40 % по-малко, разорани ще бъдат около 250-300 000 дка, жътвата ще започне по-рано - през последната 10-дневка на юни - съобщи

Няма снимка

11 юни: Уебинар за въздействието на минералното хранене върху качеството на храните и човешкото здраве

Националната служба за съвети в земеделието организира на 11 юни, четвъртък, уебинар за въздействието на минералното хранене върху качеството на храните и човешкото здраве.  От 13.30 часа до 15

Няма снимка

Безработните запазват помощите си, ако се включат в селскостопанска работа

Безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Lemken спира производството на пръскачки

Lemken обяви, че ще откаже конвенционалната си линия пръскачки от края на тази година, въпреки че представи нова самоходна машина – Nova, на Agritechnica

Няма снимка

Недостигът на витамин Д и калций е опасен за пилетата

Начинаещи птицевъди ни се обаждат тревожно, че неочаквано и рязко пилетата бройлери имат проблеми с краката. Най-честата причина за това не е някаква страшна болест