МОТ предупреждава за пагубни последици от COVID-19 на пазара на труда

08 април 2020 Новини 0 10287
Няма снимка
 

Ограничителните мерки са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява Международната организация по труда

Ограничителните мерки, предприети по целия свят срещу разпространението на пандемията COVID-19, имат пагубни последици върху пазарите на труда, като засягат около 81% от световната работна сила , предупреди Международната организация на труда (МОТ) на 7 април.

Това е най-голямото изпитание за международно сътрудничество за повече от 75 години, заяви в изявление генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Според него организацията наблюдава последствията от коронавирус върху световните пазари на труда през последните няколко седмици. От първия си доклад на 18 март мерките за ограничаване са засегнали вече около 2,7 милиарда работници, изчислява организацията.

През последните две седмици пандемията COVID-19 се разшири по отношение на глобалния си обхват, като има огромно въздействие върху общественото здраве и безпрецедентни шокове за икономиките и пазарите на труда, се казва в доклада.

Работниците и предприятията са изправени пред катастрофа

както в развитите, така и в развиващите се икономики, предупреди Райдър. Кризата застрашава всякакви икономически операции и следователно платежоспособността, особено за малките и средните предприятия, което прави милиони работници уязвими.

Европейската комисия очаква по-дълбока рецесия, отколкото през 2009 г.

Очаква се икономическият спад, причинен от коронавируса COVID-19, да бъде по-дълбок от голямата рецесия през 2009 г., според документ на Европейската комисия, видян от EURACTIV.
Заетостта е повлияна „в по-голяма степен, отколкото първоначално беше предвидено в началото на пандемията“, признава МОТ, предупреждавайки, че степента на кризата ще зависи от развитието на пандемията и предприетите действия за нейното овладяване.
Плановете за приспособяване на работната сила, временните съкращения или намаляването на работното време се увеличават.

Съкращаването на заетостта вече е започнало в голям, често безпрецедентен мащаб в много страниq се казва в доклада.

Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) e изчислила, че броят на безработните се е увеличил с най-малко 4 милиона в целия ЕС от началото на кризата, докато повече от 7 милиона работници са на краткосрочни работни схеми.

Но въздействието ще бъде по-силно в развиващите се страни, където незащитените работници и тези в неформалната икономика представляват важен дял от работната сила.

Степента на съкращаване а работни места „ще зависи значително от това колко бързо ще се възстанови икономиката през втората половина на годината и колко ефективно мерките на политиката ще стимулират търсенето на работна ръка“, казва МОТ.

Сред секторите, които са най-изложени на икономическия спад на кризата COVID-19, МОТ посочва изкуства и развлечения, транспорт, настаняване и храна, реално състояние или търговия на едро и дребно.
В доклада организацията на труда подчертава необходимостта от зачитане на трудовите права и засилване на защитата на здравето, но също така и необходимостта от фискални и парични отговори в подкрепа на най-засегнатите сектори и уязвимите хора, включително финансова помощ за предприятията.

„Трябва да се движим бързо, решително и заедно. Правилните, спешни мерки могат да направят разлика между оцеляването и колапса “, настоява Гай Райдър.

Отговорът на ЕС на кризата

В Европа синдикатите се притесняват. „Милиони европейски работници се оказват без работа и се притесняват за парите си, без никаква вина за втори път за малко повече от десетилетие“, каза Лука Висентини, генерален секретар на Конфедерацията на синдикатите на Европейския съюз (ETUC). 

Европейските лидери трябва да научат уроците от 2008 г., като направят всичко необходимо и да предотвратят тази ситуация да се превърне в дългосрочна масова безработица и друга опустошителна икономическа криза, предупреждава Висентини.

Докладът на МОТ беше публикуван преди извънредно заседание на Еврогрупата във вторник (7 април) в Брюксел, където финансовите министри се опитаха да изготвят икономически отговор на кризата COVID19, но завършиха без съгласие, пише EUROACTIV.

За да смекчи ефектите върху заетостта, изпълнителната власт на ЕС миналата седмица също предложи нов инструмент, наречен SURE - Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации. Инициативата има за цел да привлече 100 милиарда евро въз основа на гаранции, предоставени от държавите-членки за отпускане на заеми при благоприятни условия.

Целта е частично да се финансират допълнителни разходи за временни обезщетения за безработица, които държавите въвеждат, особено Италия и Испания, за да се намали рискът от уволнения или загуба на доходи.

От парична гледна точка Европейската централна банка пусна за изкупуване корона облигации на стойност 750 милиарда евро за изкупуване на публичен и частен дълг.

Очакваше се министрите на финансите на ЕС да проучат допълнителни варианти, като например използването на Европейския механизъм за стабилност - фондът за спасяване на еврозоната - инвестиционен пакет чрез Европейската инвестиционна банка или възможността за взаимно обединяване на дълг, свързан с COVID19, под формата на така наречените „coronabonds”.
,

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти

Няма снимка

Утре ще е слънчево, след обяд може да превали

През нощта краткотрайните валежи и гръмотевиците временно ще спрат и над по-голямата част от страната облачността ще намалее до ясно време. Утре ще преобладава слънчево време, но отново

Няма снимка

Турция подари 10 ха люцерна и оборудване на Монголия да подпомогне животновъдството си

Повишаващата се температура на въздуха в Монголия поради глобалното затопляне причинява различни проблеми като суша и недостатъчност на храната за 80 милиона животни през лятото

Няма снимка

Днес ще е слънчево, на места ще има краткотрайни валежи

Днес преди обяд над източните райони ще има инверсионна облачност, която още преди обяд ще намалее и през деня ще е слънчево. Над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна

Няма снимка

МЗХГ с предложение за подпомагане по извънредната подмярка COVID-1

Министерството на земеделието, храните и горите представи пред бранша преразпределението на ставките за подпомагане на земеделските производители по извънредната подмярка COVID-1

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата

Няма снимка

Мана по пипера

Болестта го застрашава през цялата вегетация Маната по пипера е най-опасната болест за културата. Тя напада всички части на растението през цялата му вегетация