Секторите на млечните продукти и виното са силно засегнати

09 април 2020 Агробизнес 0 3699
Няма снимка
 

Агропазарите остават сравнително спокойни. Най-вече този на пшеницата е стабилен, поради експортната активност и рисковете, свързани с недостига на влага, които са налице в цяла Европа.

Докладът на USDA ще излезе тази вечер. Освен това ще се проведе и среща на най-големите страни производителки на петрол, които могат да вземат решение за намаляване на производството.

На международните пазари Южна Корея закупи около 200 000 тона царевица, а Тайван - 65 000 тона царевица от Бразилия. Междувременно Япония се снабди с 26 000 тона фуражна пшеница.

Цените на петрола, в очакване на днешната среща, леко се засилиха и се търгуваха на цена от 25,80 долара / барел в Ню Йорк. Еврото остава стабилно спрямо долара при 1,0860.

Цените на рапицата показват ниска променливост, в очакване на срещата на страните производители на петрол.

Производството на рапица във Франция през 2020 г., предвид състоянието на културите и намаляването на засетите площи, отново ще бъде разочароващо.

За отбелязване е, че секторът на млечните продукти и виното беше силно засегнат от настоящата криза. Намаляването на активността на млечните предприятия води до дисбаланс между търсенето и предлагането.

А при винарския сектор, вляят намаленият износ за САЩ и данъците върху европейския внос. Той страда и от спад в потреблението след затварянето на ресторантите.

Американският пазар не показа почти никакви промени

в очакването на доклада на USDA и срещата на членовете на ОПЕК и страните производители на нефт.

Участниците на пазара очакват страните да се споразумеят да намалят производството с 10-15 милиона бара / ден. Това обаче все още няма да бъде достатъчно, поради спад в търсенето, който може да се удвои през следващия месец, известен като „сезон на шофирането“ в Съединените щати.

Политиките за задържане и безпрецедентна криза в Съединените щати доведоха до рязко намаляване в търсенето на гориво.

Царевицата все още е изправена пред спад в търсенето от сектора на етанола, което ще принуди земеделските производители, да се обърнат към други източници и по-специално към хранителния сектор.

Вчера фондовете бяха нетни продавачи на 4500 партиди царевица, 1000 партиди пшеница и 1000 партиди соя.

В Русия върви сеитбата

на пролетните култури продължава. От вчера вече 71% от зимните култури са получили първо торене с азот, или 14 млн. хектара, в сравнение с 8,8 милиона хектара миналата година на същата дата.
Сеитбата е напреднала до 4,3 млн. хектара (срещу 1,8 млн. хектара миналата година), включително 1,6 млн. хектара площи с ечемик, 0,450 млн. хектара с пшеница и 0,24 млн. хектара с царевица. Сеитбата на слънчогледови семена надвишава 500 хил. ха, а захарно цвекло е засято на площ от над 300 хил. ха.
Започна и сеитбата на соя.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Вносът на тропически биоплодове в ЕС расте, на зърнени биохрани намалява

Като цяло вносът на органични селскостопански и хранителни продукти остава стабилен в периода между 2018 г. и 2019. По отношение на продуктите през 2019 г

Няма снимка

Провалена ли е реколтата от аспержи в Германия?

0 В сектора няма работници, добивите са ниски, очакват се и първите фалити Жени Владинова Фермерите в Бавария, производители на аспержи, са под огромно напрежение

Няма снимка

Проекти за над 6 млн. лв. са одобрени по програмата за пчеларство

До 31 август се удължава срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки и за подаване на заявления за плащане 1761 проекта за над 6 млн. лв. са одобрени и по тях са изготвени договори за

Няма снимка

Още 103 млади фермери с договори по подмярка 6.1

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА Васил Грудев подписа нови 103 договора по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от ДФ "Земеделие"

Няма снимка

Безмесна ферма стартира кампания за борба с падащото доверие на потребителите

Доверието на потребителите в храненето ще се срине, тъй като хората са разтревожени от завръщането си в кръчми, барове и ресторанти, сочат проучвания на хранителната компания на базата на растения

Още от Фермер
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората