С близо 9% по-скъпо е брашното на тържищата в обл. Добрич

10 април 2020 Агробизнес 0 2628
Няма снимка
1 2 3 4
 

Също толкова поскъпнала за седмица е и захарта, предлагана на дребно в малките хранителни магазини в Русе, отчита МЗХГ. 

Леки увеличения на срените цени на основните хранителни продукти остановява земеделското министерство в седмичния ценови анализ (1 – 8 април 2020 г.) .

Брашно

При брашно тип "500" има леко увеличение на средната цена на едро в страната. Цената на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна - в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,20 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,26 лв./кг.

На едро: Предлагането на брашно на тържищата е в широк ценови диапазон от 0,69 лв./кг (Враца) до 1,30 лв./кг (Бургас) през изтеклата седмица. В 10 области се отчита седмично увеличение от 0,8% до 9,4% (най-значително в Добрич), а в Сливен и Ямбол – понижение, съответно с 2,1% и 4,5%. В резултат, средната цена на едро за страната нараства с 0,01 лв./кг или 1% на седмична база, до 1,00 лв./кг.

На дребно: Цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 1,12 лв./кг (Перник и София) до 1,29 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмични ценови изменения се отчитат само в областите Добрич, Русе, Кюстендил и Благоевград, където брашното поскъпва в рамките от 1,6% - 1,7%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,13 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,47 лв./кг (Русе). Сравнявайки с предходната седмица, в областите Шумен, Благоевград и Кюстендил ценовите стойности се повишават с между 1,6% и 2,3%.

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите вериги (ГТВ). Най-голяма разлика между двата типа цени в тази посока е налице в Перник и София – 0,33 лв./кг. В пет от областите цените на продукта в малките (други търговски обекти- ДТО) са с между 0,05 лв./кг и 0,11 лв./кг (Варна) по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ в във Враца – 0,53 лв./кг, а за ДТО в Стара Загора - 0,56 лв./кг. В областите Бургас и София продуктът се предлага съответно с 0,11 лв./кг и 0,14 лв./кг по-евтино на дребно в ГТВ отколкото на едро. В по-малките магазини в Бургас цената също е по-ниска от тази на едро, с 0,01 лв./кг.

Олио

В рамките на изтеклата седмица се наблюдава леко повишение на средната цена на едро за страната на рафинираното слънчогледово олио и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети в 15 области на страната.

Цените на едро е в ценовия диапазон от 1,90 лв./литър (Плевен) до 2,40 лв./литър (Смолян). В 10 области се наблюдава поскъпване на продукта на седмична база, достигащо до 6,1% в Монтана, а само в Силистра и София – поевтиняване, съответно с 1,7% и 4,2%. Това води до леко увеличение на средната цена на едро за страната с 1% (0,02 лв./кг), до 2,11 лв./литър.

На дребно: в големите търговски вериги олиото се предлага на цени от 2,25 лв./литър (Добрич) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмичното понижение е в рамките на 1,9% - 2,2% (най-съществено в Добрич). Така, средната стойност за страната в големите супермаркети намалява с 0,8% (0,02 лв./кг), до 2,48 лв./литър.

Цените на олиото в ДТО са в интервала от 2,29 лв./литър (Варна) до 2,80 лв./литър (Враца и Монтана). В 7 области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения в границите от -2,8% (Силистра) до +2% (Благоевград и Кюстендил), които се компенсират и средната цена за страната в по-малките магазини се запазва на ниво от 2,53 лв./литър.

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,29 лв./литър в Русе. В 9 области продуктът се търгува с до 0,21 лв./литър (Благоевград) по-скъпо в големите вериги отколкото в малките.

Захар

Леко повишение се отчита и на средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти.

На едро цената на бяла захар е в широк диапазон от 1,27 лв./кг (Кърджали и Пловдив) до 1,72 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в 13 области се наблюдава поскъпване на продукта на тържищата в границите от 0,6% до 6,2%, най-значително в Ямбол, а само в Сливен и Велико Търново – поевтиняване, съответно с 0,7% и 3,2%. В резултат, средната цена на едро на захарта нараства с 0,02 лв./кг или 1,5%, до 1,39 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро. В десет области цените на продукта в ГТВ са с до 0,38 лв./кг (Бургас) под тези на едро, докато в други 8 е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,13 лв./кг (Пловдив).

На дребно захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,49 лв./кг. (Перник, Разград, София и Търговище) в големите вериги. В преобладаваща част от страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -7,5% (Видин, Враца и Монтана) до +5,5% (Бургас, Силистра, Сливен и Ямбол). Средно за страната, цената на дребно на захарта в търговските вериги е 1,36 лв./кг – с 0,01 лв./кг или 0,7% над нивото от предходната седмица.

В ДТО цените варират от 1,40 лв./кг (Добрич) до 1,75 лв./кг (Кърджали, Разград, Стара Загора и Хасково). Седмични  изменения са налице в 8 области, където продуктът поскъпва с между 1,3% и 9%, най-чувствително в Русе. Средната цена на дребно на захарта в ДТО нараства с 1,3% (0,02 лв./кг), до 1,60 лв./кг. в страната. През изтеклата седмица цените на захарта в малките магазини са средно с 0,24 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика се наблюдава в Кърджали, Стара Загора и Хасково – 0,48 лв./кг.

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в ДТО е средно 0,21 лв./кг, като е най-голям в Кърджали - 0,48 лв./кг. В по-малките магазини в Бургас, Силистра и Враца продуктът се предлага с между 0,02 лв./кг и 0,09 лв./кг по-евтино отколкото на едро в съответната област.

Яйца

Почти без промяна остават средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната през изтеклата седмица. Изключение има при търговията на дребно с яйца размер L в големите търговски вериги на цени от 0,25 лв./бр. (Смолян) до 0,32 лв./бр. (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в пет области продуктът поевтинява с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр., най-чувствително в Сливен, докато в Добрич, Кърджали, Перник и София поскъпва с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена за страната спада с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се задържа на ниво от 0,21 лв./бр. Стойностите се движат от 0,19 лв./бр. (Плевен и Шумен) до 0,23 лв./бр. (София и Ямбол). Седмични ценови отклонения се регистрират само в Добрич, Силистра, Сливен и Шумен, където е налице повишение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в ГТВ варират от 0,23 лв./бр. (Варна, Добрич и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Перник, Разград и София). В единадесет от областите се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -0,03 лв./бр. (Варна и Шумен) до +0,03 лв./бр. (Перник, Разград и София), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,26 лв./бр.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Започна приемът по подмярка 4.1 за инвестиции в животновъдните стопанства

Приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на ПРСР 2014-2020 г.  започна вчера, 3 юли. Крайният срок за подаване на проектни предложения

Няма снимка

Картофопроизводителите получиха близо 1,8 млн. лв. за борба с телените червеи

ДФ „Земеделие“ преведе близо 1,8 млн. лв. (1 780 404 лв.) на 275 картофопроизводители по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани

Няма снимка

ДФ "Земеделие" завишава максимално теренните проверки за плодове и зеленчуци

През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е

Няма снимка

Опасения за световното търсене на пшеница

Алма Давидова Цените на зърнените култури на Euronext леко паднаха вчера след краткото рали, предизвикано от доклада на USDA във вторник. На физическия пазар обаче те останаха по-стабилни

Няма снимка

Рекордно световно производство на зърно прогнозират от ФАО

Алма Давидова Тази година световното производство на зърнени култури ще достигне близо 2,8 милиарда тона, от които повече от 760 млн. тона пшеница. Организацията за прехрана и земеделие на

Няма снимка

ФАО: С 2,4% се повиши световния индекс на цените на храни през юни

През юни световните цени на хранителните стоки се повишиха за първи път от началото на годината, когато те намаляваха с всеки изминал месец, показва индексът на цените на храните на ФАО

Още от Фермер
Няма снимка

Зайкинята яде зайчетата си

Когато зайкинята изяде малките си след раждане, много често причината е, че на родилката липсва чиста питейна вода Втората, по-малко вероятна, причина е

Няма снимка

Как да отучите кученце да хапе

Палетата, които се контролират, е по-малко вероятно да станат кучета, които хапят Устата на кученцата е пълна с около 28 зъбчета, които сякаш са постоянно привлечени от пръстите ви

Няма снимка

Китайски учени създадоха ГМО ориз, който сваля високо кръвно налягане

Учени от Китайската академия на науките са постигнали успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти

Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

След всяка поливка, разрохквайте почвата

Почти всички зеленчукови култури се нуждаят от напояване, за да нарастват правилно, както и за да образуват повече и по-качествени плодове. Препоръката е да се полива късно вечер или рано сутрин

Няма снимка

Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

Светът познава 68 вида Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата