С близо 9% по-скъпо е брашното на тържищата в обл. Добрич

10 април 2020 Агробизнес 0 1989
Няма снимка
1 2 3 4
 

Също толкова поскъпнала за седмица е и захарта, предлагана на дребно в малките хранителни магазини в Русе, отчита МЗХГ. 

Леки увеличения на срените цени на основните хранителни продукти остановява земеделското министерство в седмичния ценови анализ (1 – 8 април 2020 г.) .

Брашно

При брашно тип "500" има леко увеличение на средната цена на едро в страната. Цената на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна - в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,20 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,26 лв./кг.

На едро: Предлагането на брашно на тържищата е в широк ценови диапазон от 0,69 лв./кг (Враца) до 1,30 лв./кг (Бургас) през изтеклата седмица. В 10 области се отчита седмично увеличение от 0,8% до 9,4% (най-значително в Добрич), а в Сливен и Ямбол – понижение, съответно с 2,1% и 4,5%. В резултат, средната цена на едро за страната нараства с 0,01 лв./кг или 1% на седмична база, до 1,00 лв./кг.

На дребно: Цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 1,12 лв./кг (Перник и София) до 1,29 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмични ценови изменения се отчитат само в областите Добрич, Русе, Кюстендил и Благоевград, където брашното поскъпва в рамките от 1,6% - 1,7%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,13 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,47 лв./кг (Русе). Сравнявайки с предходната седмица, в областите Шумен, Благоевград и Кюстендил ценовите стойности се повишават с между 1,6% и 2,3%.

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите вериги (ГТВ). Най-голяма разлика между двата типа цени в тази посока е налице в Перник и София – 0,33 лв./кг. В пет от областите цените на продукта в малките (други търговски обекти- ДТО) са с между 0,05 лв./кг и 0,11 лв./кг (Варна) по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите супермаркети и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ в във Враца – 0,53 лв./кг, а за ДТО в Стара Загора - 0,56 лв./кг. В областите Бургас и София продуктът се предлага съответно с 0,11 лв./кг и 0,14 лв./кг по-евтино на дребно в ГТВ отколкото на едро. В по-малките магазини в Бургас цената също е по-ниска от тази на едро, с 0,01 лв./кг.

Олио

В рамките на изтеклата седмица се наблюдава леко повишение на средната цена на едро за страната на рафинираното слънчогледово олио и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети в 15 области на страната.

Цените на едро е в ценовия диапазон от 1,90 лв./литър (Плевен) до 2,40 лв./литър (Смолян). В 10 области се наблюдава поскъпване на продукта на седмична база, достигащо до 6,1% в Монтана, а само в Силистра и София – поевтиняване, съответно с 1,7% и 4,2%. Това води до леко увеличение на средната цена на едро за страната с 1% (0,02 лв./кг), до 2,11 лв./литър.

На дребно: в големите търговски вериги олиото се предлага на цени от 2,25 лв./литър (Добрич) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмичното понижение е в рамките на 1,9% - 2,2% (най-съществено в Добрич). Така, средната стойност за страната в големите супермаркети намалява с 0,8% (0,02 лв./кг), до 2,48 лв./литър.

Цените на олиото в ДТО са в интервала от 2,29 лв./литър (Варна) до 2,80 лв./литър (Враца и Монтана). В 7 области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения в границите от -2,8% (Силистра) до +2% (Благоевград и Кюстендил), които се компенсират и средната цена за страната в по-малките магазини се запазва на ниво от 2,53 лв./литър.

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,29 лв./литър в Русе. В 9 области продуктът се търгува с до 0,21 лв./литър (Благоевград) по-скъпо в големите вериги отколкото в малките.

Захар

Леко повишение се отчита и на средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти.

На едро цената на бяла захар е в широк диапазон от 1,27 лв./кг (Кърджали и Пловдив) до 1,72 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в 13 области се наблюдава поскъпване на продукта на тържищата в границите от 0,6% до 6,2%, най-значително в Ямбол, а само в Сливен и Велико Търново – поевтиняване, съответно с 0,7% и 3,2%. В резултат, средната цена на едро на захарта нараства с 0,02 лв./кг или 1,5%, до 1,39 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро. В десет области цените на продукта в ГТВ са с до 0,38 лв./кг (Бургас) под тези на едро, докато в други 8 е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,13 лв./кг (Пловдив).

На дребно захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,49 лв./кг. (Перник, Разград, София и Търговище) в големите вериги. В преобладаваща част от страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -7,5% (Видин, Враца и Монтана) до +5,5% (Бургас, Силистра, Сливен и Ямбол). Средно за страната, цената на дребно на захарта в търговските вериги е 1,36 лв./кг – с 0,01 лв./кг или 0,7% над нивото от предходната седмица.

В ДТО цените варират от 1,40 лв./кг (Добрич) до 1,75 лв./кг (Кърджали, Разград, Стара Загора и Хасково). Седмични  изменения са налице в 8 области, където продуктът поскъпва с между 1,3% и 9%, най-чувствително в Русе. Средната цена на дребно на захарта в ДТО нараства с 1,3% (0,02 лв./кг), до 1,60 лв./кг. в страната. През изтеклата седмица цените на захарта в малките магазини са средно с 0,24 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика се наблюдава в Кърджали, Стара Загора и Хасково – 0,48 лв./кг.

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в ДТО е средно 0,21 лв./кг, като е най-голям в Кърджали - 0,48 лв./кг. В по-малките магазини в Бургас, Силистра и Враца продуктът се предлага с между 0,02 лв./кг и 0,09 лв./кг по-евтино отколкото на едро в съответната област.

Яйца

Почти без промяна остават средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната през изтеклата седмица. Изключение има при търговията на дребно с яйца размер L в големите търговски вериги на цени от 0,25 лв./бр. (Смолян) до 0,32 лв./бр. (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в пет области продуктът поевтинява с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр., най-чувствително в Сливен, докато в Добрич, Кърджали, Перник и София поскъпва с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена за страната спада с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се задържа на ниво от 0,21 лв./бр. Стойностите се движат от 0,19 лв./бр. (Плевен и Шумен) до 0,23 лв./бр. (София и Ямбол). Седмични ценови отклонения се регистрират само в Добрич, Силистра, Сливен и Шумен, където е налице повишение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в ГТВ варират от 0,23 лв./бр. (Варна, Добрич и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Перник, Разград и София). В единадесет от областите се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -0,03 лв./бр. (Варна и Шумен) до +0,03 лв./бр. (Перник, Разград и София), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,26 лв./бр.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Приемат до 3 юли проекти по 3 извънредни мерки за 17 млн. лв. на рибарската програма

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн

Няма снимка

Вносът на тропически биоплодове в ЕС расте, на зърнени биохрани намалява

Като цяло вносът на органични селскостопански и хранителни продукти остава стабилен в периода между 2018 г. и 2019. По отношение на продуктите през 2019 г

Няма снимка

Провалена ли е реколтата от аспержи в Германия?

0 В сектора няма работници, добивите са ниски, очакват се и първите фалити Жени Владинова Фермерите в Бавария, производители на аспержи, са под огромно напрежение

Няма снимка

Проекти за над 6 млн. лв. са одобрени по програмата за пчеларство

До 31 август се удължава срокът за изпълнение на дейностите по отделните мерки и за подаване на заявления за плащане 1761 проекта за над 6 млн. лв. са одобрени и по тях са изготвени договори за

Няма снимка

Още 103 млади фермери с договори по подмярка 6.1

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА Васил Грудев подписа нови 103 договора по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от ДФ "Земеделие"

Няма снимка

Безмесна ферма стартира кампания за борба с падащото доверие на потребителите

Доверието на потребителите в храненето ще се срине, тъй като хората са разтревожени от завръщането си в кръчми, барове и ресторанти, сочат проучвания на хранителната компания на базата на растения

Още от Фермер
Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолетен способ срещу градушки ще защитава непокритите с ракетен способ площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева на днешната Комисията по земеделие в Народното събрание, предава агенция "Фокус"

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Разделителна тревожност при кучетата

Едно от най-често срещаните оплаквания на собствениците на домашни любимци е, че кучетата им са разрушителни, когато остават сами. Това не винаги означава, че животното не е научено как да се държи

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората