Важно през април за цветята

11 април 2020 Цветя 0 38799
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Досега всичко беше на теория, тук-там боцвахме по някое семенце, кръцвахме по някоя пръчка, но вече започва истинската практика в цветната градина.

Април е месец на действието! Ако сте отлагали градинските дейности, засяването на семена, резитбите, то вече няма накъде. Хващайте се здраво за работа!

Каквото и да засеете сега, каквото и да заложите за вкореняване, то ще се развие бързо и смело.

Вие, градинарите, сте тези, които контролирате положението.

И да, за някои цветя още е рано да пребивават на открито, но не пречи да им отделим кътче на някой прозорец. Стартът и за тях е много важен.

Смесвайте видовете

Засейте едногодишните цветя сега

Смесете ядливите с декоративните растения. Миксирайте лехите. Изпробвайте нови видове. Сега му е времето да засеете мечтаните цветя и растения независимо дали са едногодишни, или многогодишни.

Опитайте с декоративни треви. Briza, Lagurus, Hordeum, Pennisetum, Cortaderia, Festuca, Hakonechloa, Miscanthus, Phormium са все много интересни видове, които предлагат огромно разнообразие от форми, багри и текстури.

А за цъфтящите едногодишни просто няма какво да говорим. Ако започнем да изброяваме всички, няма да ни стигне страницата.

Но ето кои са най-лесните: тагетес, лобелия, петуния и калибрахое, пламъче, целозия, торения, калдъръмче, винка, агератум, мимулус, декоративен слънчоглед и т.н.

Сейте ги направо в отделни саксийки, табли за разсад или в лехата със зеленчуците в градината.

Пресадете цветята

Подгответе кошниците и сандъчетата

До края на месеца всички цветя, които ще обитават балкона и двора, но са зимували в закрити помещения, трябва да се пресадят в нов и свеж субстрат.

Висящите саксии и сандъчетата вече трябва да се почистят и дезинфекцират. Почвата в тях да се подмени с нова.

Не забравяйте, че не е без значение каква торопочвена или торфена смес използвате. Ако засадите, пресадите или засеете растение, което обича кисела почва, в алкална, можете да сте сигурни, че ще се разочаровате. Същият резултат ще постигнете, ако използвате стара, заразена или некачествена смес, особено ако засявате семена в нея.

Почвата може да бъде пагубна за цветята, ако в нея има патогени или неприятели, а също и ако е неподходяща. Затова се доверявайте само на доказани фирми и се съобразявайте с изискванията на растенията.

Последен шанс за...

Рязане

Резитба на храсти в периода на активен растеж и вече настъпило разлистване или цъфтеж ненужно отнема енергия. В много случаи със закъсняла резитба се отстраняват и цветове. Спокойно може да се режат вечнозелени дървета и храсти, но не и цъфтящите.

Размножаване чрез делене

Многогодишните растения, които тепърва развиват нови стъбълца и листа (хоста, хеухера, хамерокалис, бамбук и много други), могат да бъдат разделени. Важно условие това да стане без проблем е почвата да бъде мокра. Новите растения веднага се засаждат на друго място или в контейнер. Обърнете внимание на корените.

Осигуряване на опора

Високите и неустойчиви растения трябва да се подкрепят още преди да са полегнали. Каквато и опора да осигурите сега, стъблата ще се развият през нея, а грижите от ваша страна ще са сравнително по-малко. Освен това самите растения ще изглеждат естествено, без странни връзки и шини, видими и дразнещи окото.

Какво да направите с пролетноцъфтящите?

Почистете само цветоносните стъбла

Луковичните цветя по правило трябва да останат в земята, докато листата им не пожълтеят сами. Но това не означава, че нямат нужда от внимание след прецъфтяване. Почистете цветоносните стъбла възможно най-ниско и подхранете със специален тор, предназначен за тях. Листата не се махат точно заради това, за да нахранят и запасят луковицата с храна.

Онези, които сте отгледали в саксийки, вече са навън, но защо не ги засадите в градината? Така те също ще натрупат повече запаси.

Докато кокичетата имат листа, можете да ги размножите. Веднага ги насадете на ново място. Покоят за тях в помещение е по-опасен, отколкото в земята, защото луковицата бързо губи водата и пресъхва.

След пожълтяване и отмиране на листната маса на останалите пролетни първенци с луковици, можете да ги извадите. Просушете ги на сянка и ги приберете за съхранение. Или просто ги разместете из градината, така че да се озоват на ново място. Градината ви ще бъде различна всяка пролет с едни и същи цветя.

За повече летни цветове

Теменужките и останалите двугодишни цветя ще цъфтят с пълна сила чак до лятото, че и след това, ако редовно почиствате прецъфтелите им цветове. Събирайте си и семенца от тях.

Засадете канната, далията, гладиолите, грудковите бегонии, лилиума, ако вече не сте го направили. Сдобийте се и с нови видове. Например агапантус, еухарис, ранункулус, еукомис, ахоменес, астилбе, дицентра, зефирантес и т.н.

При засаждане не забравяйте да осигурите добър дренаж, защото луковиците и грудките загниват лесно. Бъдете готови и да защитавате цветята си от повратни мразове.

Калинки се борят с листните въшки

Охлювите вече нападат!

Листните въшки се появиха по младите стъбълца на розите и доста други растения. Ако ги почиствате ръчно в началните фази на нападението, положението няма да излезе от контрол по-нататък. Намерете си калинки. Те ще ви помогнат в борбата с въшките.

Мъхнатият бръмбар пък се забелязва най-лесно по цветовете на глухарчето, но това не бива да ви успокоява. Магнолията, овощните дръвчета и много други китки са застрашени от този неприятел. Почиствайте и него на ръка. Няма как да пръскате цветовете с химични препарати, без да ги увредите или да не навредите на пчелите.

Охлювите търсете под растителни остатъци. Залагайте капани. Пазете цветята и разсадите на зеленчуците от този ненаситник със всякакви средства.

Сеченето, маната и листните петна са болестите, за които трябва да следите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес