Топ растения за глинеста почва

18 април 2020 Цветя 0 45837
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Защото е безсмислено да се борите с нея

Ако почвата в градината ви или поне в част от нея е глинеста, не е необходимо да заставате на челна стойка, за да отглеждате растения в нея. Не е нужно да внасяте каквото и да било, не е нуждо да махате каквото и да било. Това са прекалено много усилия, а понякога са дори непосилини.

Глинестата почва се обработва много трудно независимо дали е суха, или мокра. Има редица недостатъци, например подгизването от дъждовете и снега или напукването през горещите летни месеци. Не се борете с нея, а подходете разумно! Има много растения, които биха се чувствали добре в нея.

Ето и няколко предложения заимствани от англиските градини.

Рибес с розови цветове и аромат на малини

Няма нужда от специални грижи

Ribes sanguineum е бързорастящ, сравнително компактен широколистен храст, лесен за отглеждане и доста устойчив на несгоди. Бързо се приспособява към условията, дори в тежки почви.

Листата са мъхести, добре аранжирани по цялото растение. Цъфтежът започва през април-май. Цветовете са деликатни, нетипични, събрани са в гроздовидни съцветия. Ухаят на малини. След прецъфтяване се провежда резитба, защото образуваните плодчета, макар и ядливи, не са вкусни. Птиците обаче ги обожават, така че резитбата може да отпадне.

Рибесът може да се срещне с името малинов храст (заради аромата) в магазините. Цената е приемлива. Растението ще се чувства най-добре на слънце, но и шарена сянка не би му попречила да се развива нормално.

Бергенията е кораво цвете

Листата ѝ приличат на слонски уши

Бергенията е издръжлива, пролетноцъфтяща дебеланка, която без проблем си расте хем на сянка, хем в глинеста почва. Тя е чудесна с почвопокривните си възможности. По време на цъфтежа през ранната пролет е много ефектна, но има опасност розовите китки да се повредят от повратен мраз. Листата пък впечатляват с пурпурни багри през есенно-зимния период.

Издръжливата природа и липсата на претенции нарежда бергенията в топ 10 растения за заети градинари. Тя е дълговечна, зелена през цялата година и се размножава лесно. Най-добре е да се дели през 3-5 години, за да се поддържа в оптимална форма. По-чести интервенции ще се отразят на цъфтежа. Отмрелите листа в основата може да се почистват, но с инструмент, защото се късат трудно.

Спиреята цъфти през лятото

Издържа доста ниски минусови температури

Спиреите предлагат разнообразие по отношение на листната маса. Цъфтежът е летен, деликатен, обилен, а цветчетата привличат полезни насекоми в градината.

Спиреите не са придирчиви към почвата, а прихванат ли се добре са доста сухоустойчиви. Предпочитат слънчеви изложения. Подходящи са за оформяне на нисък бордюр покрай алеи, както и за самостоятелно или групово отглеждане. В зависимост от сортовите особености храстчетата достигат различна височина. Поддават се и на резитба, но тя компрометира цъфтежа малко или много.

Viburnum tinus е подходящ за плетове

Цветовете му предсказват края на зимата

Розовите пъпчици и белите цветчета, събрани в богати съцветия, се появяват още през януари-февруари. Те са само един от предвестниците на пролетта. С аромата си привличат насекоми, а плодчетата през есента са лакомство за пернатите песнопойци.

Вибурнум тинус е вечнозелен храст с компактни размери и възможност за резитба и оформяне. Цъфтежът му е продължителен, но студоустойчивостта на надземната маса е под въпрос, ако е засаден на течение. Въпреки това растението се възстановява бързо.

Храстите са подходящи за кантове, самостоятелно или смесено отглеждане. Чувстват се добре и в контейнери. Към почвата няма почтит никакви изисквания, както и към изложението.

Ароматен катерач за лятната градина

Има нужда от контрол и опора

Лоницера орлови нокти е катерливо растение, към което градинарите изпитват смесени чувства. Тя е красива и уханна по време на цъфтеж и се отглежда повече от лесно, стига да се държи под контрол. В глинеста почва се развива чудесно, но има нужда от стабилна опора. Една арка на входа например би направила чудесно първо впечатление за дома.

Това растение се прихваща без проблем от резник или издънка. Бързо се вкоренява и при допир на стъбло с почвата. Това е основната причина да бъде недолюбвана.

Като видове орловите нокти дават разнообразие спрямо растежните характеристики и баграта на цветовете. Могат да бъдат оформени и като храсти, но това е в разрез с природата им (или поне на повечето представители).

Горска красавица с рокля на точици

Пулмонарията издържа сянка и несгоди

Пулмонарията е очарователно горско цвете, което все по-често се появява в дворовете на запалените цветари. Тя е сред първенците по цъфтеж и намира място в лехите с пролетни луковици. Компактните й размери позволяват отглеждане и в саксии. В съчетание с нарциси изглежда впечатляващо.

Цветовете, сини и розови, са богат източник на храна за пчелите.

След прецъфтяване листата продължават да красят кътчето си със своите интересни точици. Препоръчва се редовно почистване на отмрелите листа, ако има такива.

Наред с декоративните си качества пулмонарията е и лечебно растение.

Всички рози обичат тежки почви

Избирайте повторно цъфтящи сортове

Винаги, когато споменаваме кралицата на цветята, усещаме и аромата ѝ като неизбледняващ спомен. Казваме също, че розите като цяло предпочитат една обилна поливка вместо множество с малки количества вода. Глинестата почва е подходяща за тях именно по тази причина.

Съветваме да заложите на повторно цъфтящи сортове и да не прекалявате с цветовете, защото ще загубите ефекта им.

Освен изброените дотук растения, има още много, които доказано се развиват добре в тежки почви. Едно от тях е люляка. Цветните гроздове вече са заложени, а в по-топлите райони дори ароматизират градината и дома. Постарайте се след прецъфтяване да почистите цветовете му. Не отлагайте тази задача във времето.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес