Забравеният амарант: храна, фураж, билка

19 април 2020 Цветя 0 32832
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

75 вида растения носят наименованието амарант. Някои от тях са досадни плевели, други са впечатляващи градински украшения, някои служат за храна на хората, други са известни с хранителната си стойност за прасетата. Името пък идва от гръцки и означава неувяхващо цвете.

У нас амарантът е заклеймен плевел, по-познат като щир.

Мистика, насилие, легенди, препитание, красота, устойчивост, лечебни свойства - все думи, които по един или друг начин са силно свързани с тези растения. Историята им започва още от ацтеките и се разпространява почти из целия свят, при това в много различни направления.

Колкото и забравен да е, той се завръща на трапезата и в градините ни.

Известен декоративен сорт:

Любовта лежи окървавена

Едногодишното растение достига завдини размери

Интересното по отношение на видовете щир е, че за много кратко време развиват надземната си маса, която в зависимост от вида и сорта може да достигне до 2-2,5 метра височина. Растенията се разклоняват добре. Листата са прости, елиптични, на цвят могат да бъдат зелени, червени, виолетови, оранжеви. Цветовете пък са събрани в клъстерни съцветия с различна дължина, багра и разположение в пространството. Кореновата система също е добре развита, със страхотна смукателна функция.

Видовете, които се използват за храна са най-вече A. tricolor, A. hypochondriacus, A. cruentus, A. caudatus. Листата им се консумират подобно на листните зеленчуци, а от семената се смила брашно или се извлича масло.

От декоративните сортове пък най-известен е Любовта лежи окървавена.

Пониква за 3-4 дни

Вечно е жаден за вода

Подобно на царевицата амарантът се развива бързо в условия на висока температура заради специфичния си С4 механизъм на фотосинтеза. Семената могат да се засяват в контролирани условия, но младите растения се разсаждат на открито, когато опасността от студ премине. Директна сеитба също може да се направи, но при същото условие.

Покълването става за не повече от 3-4 дни. Развитието на семеначетата е изключително бързо, като растенията достигат фаза цъфтеж около 4 до 8 седмици след поникването.

Оптималната температура за развитие на растенията е над 25 градуса и не по-ниска от 15. Засенчването и засушаването се отразяват негативно най-вече на цъфтежа. Необходими са много вода и храна, затова се пропоръчва засаждане в богата и влагоемна почва. Редовното поливане е от голямо значение. Допълнително подхранване се отразява много добре.

В промишлени насаждения засяването става директно през 10-20 см в зависимост от вида. 

Насекомите са сериозен проблем

Мокрото гниене е най-опасно

Колкото и красив или полезен да е за нас, насекомите и болестите също не подминават амаранта.

Семеначетата често биват нападани от питиум, особено при гъсто засяване и колебания в температурата. Рядката болест бяла ръжда е скромна неприятност в сравнение с мокрото гниене в напредналите фази на развитие на растенията. Препоръчва се третиране с фунгициди още в началните етапи на заболяване.

Насекомите обаче са по-опасни за амаранта. Гъсеници, скакалци, щурци, въшки, миризливки, акари, белокрилка и списъкът продължава...

Остарял, но ефективен начин за борба с тях е използването на дървесна пепел. Редовно третиране със слаби инсектициди е другият вариант.

Семената му могат да заменят месото

Листата съдържат важни микронутриенти

Нетипичната зърнена култура превъзхожда по-известните си конкуренти в много направления. Семената са източник на протеин, който успешно заменя месото в менюто на вегетарианците и спортистите. Не съдържат глутен, но пък са богати на калций, магнезий, фосфор, желязо, фибри, витамин С и Е, мастни киселини и други.

Листата пък са чудесен източник на бета-каротени, вит. А и С, желязо, калций.

Доближават се по качество до листните зеленчуци като спанака например. Твърди се, че колкото по-ефективно са подхранвани растенията през вегетацията, толкова по-богат източник на нутриенти са те.

Въпреки това излишъкът на азот може да завиши нивата на нитратите. Обирането и консумацията на листата трябва да става преди цъфтежа, защото след това се влошава съставът им.

Зрънцата не са особено вкусни, но при правилно приготвяне и овкусяване това се променя. Те се изолзват при много десерти или гарнитури. От тях се приготвя и известната мексиканска алегрия. Цветовете са основна съставка в рецепта за алкохолна напитка като познатия ни ром.

Амарантът е особено подходяща култура и за отглеждане на т.нар. микрорастения или кълнове.

Маслото е много полезно за здравето

Амарантът тепърва ще се възражда и ще превзема нови и нови територии отвъд декоративните ни градини. Няма да се учудим, ако се превърне и в промишлена култура, защото всяка част от него може да се използва за лекарство, храна или фураж.

Оказва се, че той е растение-чудо и помага при редица здравословни проблеми - понижен имунитет, стомашни неразположения, високо кръвно, диабет, наднормено тегло, кожни проблеми и други. Твърди се, че има регенериращ и подмладяващ ефект. Маслото повлиява добре рани, гъбички, изгаряния, акне. Има и антиканцерогенно действие, което все още се проучва.

Всички надземни части могат да се приемат под една или друга форма (отвара, настойка, вана, масло), но консултацията със специалист е задължителна.

Щирът има и още една полезна функция, но тя не е свързана с човешкото здраве, а с това на почвата. Той има способността да извлича тежките метали от почвата подобно на спанака и други растения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес