Рециклирането на стара овощна градина е добро за климата

24 април 2020 Растениевъдство 0 11799
Няма снимка
1 2
 

То може да изолира въглерода, да спести вода и да увеличи добивите на културите

Рециклирането на стари овощни дървета на място може да изолира въглерода, да спести вода и да увеличи добивите на културите, което го прави добра климатична практика за овощни градини. Това се посочва в проучване на калифорнийския университет Дейвис.

Рециклирането на цялата градина е процес на сеч и връщане на стари овощни дръвчета в почвата преди засаждането на нови. Изследване, публикувано в списание PLOS ONE, предполага, че това може да помогне на овощните градини да бъдат по-устойчиви на суша както и да увеличат съхранението на въглерод в почвата.

“Водата е централна за нашето мислене по отношение на селското стопанство в Калифорния. Тук виждаме някои реални ползи за опазването на водата и за земеделските производители”, каза Амели Годин, доцент в катедрата по агроекология на калифорнийския университет Дейвис.

Засушаването и високите цени на плодовете допринесоха за по-интензивен оборот на овощните градини през последните години.

Предишната практика за изгаряне на дървета, които вече не са продуктивни, сега е ограничена от законодателството за околната среда, така че горепосоченото рециклиране на цялата градина е алтернатива. Но колко устойчива и ефективна е за околната среда и за фермерите?

За изследването учените са измерили състоянието на почвата и производителността на сливови овощни дръвчета в градина, където предишната дървесна биомаса е върната обратно в почвата при преработката. Те също експериментално са намалили напояването на градината с 20 процента, за да определят количествено използването на водата.

Резултатите показват, че в сравнение с изгарянето на дърветата, пълното рециклиране и оползотворяване на цялата градина чрез нарязване и дървени стърготини дава изолация на 5 тона въглерод на хектар; подобряване на ефективността на използването на водата с 20 процента и увеличение на реколтата с 19 процента.

“Тази важна практика може да смекчи климатичните промени чрез създаване на почвен потенциал за усвояване на въглерод, както и създаване на хранителни вещества и задържане на вода”, добавя Годен. “На фона на все по-ограничените водни ресурси подобен метод може да бъде от решаващо значение.”

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Шкумбата ви кани на първия международен онлайн семинар АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС 2020 на 09 юни в 10:00 ч.

Екипът на АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС организира първия международен онлайн семинар, фокусиран върху биостимуланта и неговото действие при културните растения. Очакват Ви много интересни видео материали

Няма снимка

Как влияе преовлажняването на почвата върху културите

Царевицата е много чувствителна и затова пораженията върху нея могат да са много сериозни Преовлажняването на почвата причинява насищане на почвените пори с вода

Няма снимка

Месец на отворените врати провежда Опитна станция по поливно земеделие в с. Ивайло

Месец на отворените врати вместо ден провежда Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик в с. Ивайло. Това съобщава за "Марица" доц. Христина Георгиева, директор на научния център

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

Няма снимка

Младата царевица е подложена на стрес

Балансираното хранене подпомага правилното развитие на растенията сега и през цялата вегетация, като предопределя получаването на качествено зърно и по-високи добиви За получаването на високи

Няма снимка

Онлайн курс за отглеждане на сорго и суданка прави службата за съвети в земеделието

Информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане” ще проведе

Още от Фермер
Няма снимка

С между 30% и 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес

Няма снимка

Времето се затопля, идва прах от Африка

През денонощието със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде