Обаятелната сила на едногодишните цветя

25 април 2020 Цветя 0 28890
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Най-голямото предимство на едногодишните цветя е, че осигуряват експлозия от багри през цялата топла част от годината.

Видовете са безбройни, но съвсем малка част от тях са по-познати. Най-често използвани в парковото зацветяване, а и в любителските градини, са петуниите, тагетесът, бегониите, копривката.

Насочваме вниманието ви към по-нетрадиционните цветя. Онези, чиято магия запленява с красота, аромат, неизвестност и дълготрайност. Приятно четене!

Ангелонията няма нужда от много грижи

Листата са с аромат на ябълка

Тази красавица израства до 60-65 сантиметра височина. Листата ѝ са свежо зелени, издължени и, според някои градинари, имат аромат на ябълка.

Цветовете се разполагат на изправени цветоноси, а баграта им може да бъде синя, пурпурна, розова, бяла или двуцветна.

Ангелонията няма нужда от много грижи. Чувства се добре в градината, а и в контейнер. Цветовете се запазват свежи и във вода. Растението е подходящо за самостоятелно или смесено отглеждане, за бордюри и лехи. Мястото трябва да бъде слънчево или съвсем леко засенчено. Поливките да са умерени.

Подхранване не е необходимо, защото много често то предизвиква буен растеж на листната маса за сметка на цветовете.

Алтернантера за пъстър килим

Задължително да е на слънце

Тук няма да стане дума за цветове, защото листата са по-ценни от декоративна гледна точка. Алтернантерите се отличават с разнообразие от багри на листната маса и, въпреки че се отглеждат лесно, са непознати у нас.

Растенията достигат височина около 20-25 см, разклоняват се повече от добре и понасят отлично чести резитби за поддържане на формата. Важно условие, за да развият пълния си потенциал и краски, е да бъдат засадени на слънце. Почвата да бъде богата, с неутрална реакция и да се поддържа умерено влажна.

Размножаването на алтернантерите става лесно както чрез семена, така и чрез резници.

Центраденията радва с цвят

Тя е мечтата на цветаря

Центраденията е едно от онези неубиваемите растения, което дава всичко от себе си, за да ви радва с цвят. Мястото ѝ не е точно в класацията с едногодишни, но си заслужава да ви я представим и в тази светлина.

Стъблата на това цвете достигат около 60 сантиметра дължина. Те са ръбести, имат навика да полягат. Листата притежават интересен цвят, а цветовете...ах тези цветове! Уникални! Особено, ако обръщате внимание на детайлите.

Наредихме центраденията тук, защото се вкоренява лесно от резници и спокойно можете да украсите градината си с екзотичната ѝ визия. Важното е да ѝ отредите слънчево място и да поддържате почвата умерено влажна. Във висяща саксия или сандъче на перваза също ще се чувства добре. През студените месеци трябва да се прибере, иначе ще загине.

Има и синя маргаритка

Фелицията отваря цвят само на слънце

Прелестната синя маргаритка с жълт център не е цвете за всеки цветар. Може да се отглежда като едногодишно растение в градината, а може и да презимува на закрито. Последното обаче е трудно.

Фелицията има нужда от висока температура, за да се чувства добре. Мястото ѝ е на слънце. Колкото по-дълго я галят слънчевите лъчи, толкова по-обилно ще цъфти.

Прецъфтелите цветове се почистват заедно с дръжките, за да се освобождава място за нови. Компактното храстче понася резитби - те го сгъстяват, а чрез резниците цветето може да се размножи.

Почвата е добре да се поддържа влажна. Засушаването не е страшно. През лятото се подхранва през 10-15 дни с тор за цъфтящи растения. Следи се за заболявания, най-вече - мана.

Куфеята е с интересни цветове

Може да се запази през зимата

Куфея можете да си купите през май или да засеете семенцата ѝ сега. Растението е интересно, сравнително компактно и цъфти цяло лято. У нас се отглежда предимно като едногодишно, но растението може да се запази, ако през зимата се прибере.

Младите растения се засаждат на слънчево или полусенчесто място след преминаване на опасността от студ. Разстоянието между тях да е около 2-30 сантиметра. За да се сгъстят и разклонят храстчетата, се препоръчва пензиране. Силните връхчета пък могат да се вкоренят.

Куфеята изисква структурна и богата почва с алкална до неутрална реакция. Поливките да са редовни, без да се допуска преовлажняване.

Нестандартната красавица ще се чувства добре и в саксия, но тогава грижите са една идея повече.

Каскаден красавец за балкона

Остеоспермумът - на слънце

Остеоспермумът или т.нар. африканска маргаритка е дискутирана неведнъж. Цветето е голям консуматор на вода и храна.

Може да се отглежда в градина или на балкон, а и като стайно цвете на някой слънчев прозорец. Това е едно от основните му изисквания - да бъде на възможно най-слънчевото място.

Остеоспермумът изисква редовни грижи и повишено внимание от страна на градинаря. Разбира се, ако му се осигурят, се отплаща богато с безбройни уникални цветове.

Вече са достъпни в търговската мрежа и каскадни или полукаскадни сортове. Цената за растението е сравнително висока, но си заслужава всяка стотинка.

За сянка или за слънце?

Съвсем накратко ще припомним, че е важно да избирате цветята според условията, с които разполагате, а не обратно.

За изцяло слънчеви градини и балкони са подходящи калдъръмчето, газанията, тагетесът и други. Петунията и калибрахоето пък ще се чувстват най-добре, ако в най-големите летни жеги им се осигури малко сянка. Под почти плътната сянка на асмите може да засадите мимулус, а там където слънце не огрява, заложете на торения или циганчета.

Най-лесният начин да разберете, дали едно цвете е на правилното място, е като наблюдавате цъфтежа и растежа на младите стъбла. Ако светлината не достига, цветовете ще са малко и бледи, а стъблата ще се издължат. В обратния случай ще получите пригори по листата и цветовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес

Няма снимка

Времето се затопля, идва прах от Африка

През денонощието със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде

Няма снимка

Утре ще е предимно слънчево, температурите - до 32 градуса

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух