Малките големи трактори настъпват  срещу плевели, болести и неприятели

28 април 2020 Агротехника 0 18675
Няма снимка
Снимки: Андрей Белоконски, фотоархив АГРА 2020 срещу плевели, болести и неприятели
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Лозаро-овощарските енергодоставящи машини навлизат в междуредията. Те са пъстър, високотехнологичен и многоброен сектор от могъщия тракторен сегмент на агротехниката

Любомир Коралов

Не може да се каже, че обстоятелствата и ситуацията в земеделието и аграрния пазар у нас и по света са най-благоприятни, за да може фермерът да се погрижи за модернизацията на своя машинен парк. Т.е. да намери точната машина за нуждите си. В този момент това остава на заден план. Първият негативен фактор, въздействащ върху интереса към нова техника са честите, в последно време, климатични трусове - суша, неочаквани снегове или обилни дъждове с наводняване на нивите. Вторият - това са скоковете, обичайно надолу, в цените на земеделската продукция. Третият е не по-малко важен - нестабилното състояние на пазара за агротехника, оборудване, торове, препарати и други материали. Атаката на пандемията, извънредните мерки, кризата в икономиката е четвъртият.

Този мрачен комплекс препятства съществено реализацията на обичайните дейности в пролетната кампания. Към него се добавя и спирането на производството в предприятия за агромашини на световни брандове, както и отменянето на големи международни техноизложения от рода на БАТА Агро.

Натрупването на такива негативни явления се отразява отрицателно върху финансовите планове на земеделските производители. В отговор те замразяват инвестиционните си намерения за закупуване на продуктивни, икономични машини. На пръв поглед такава реакция е естествена. Обаче в този момент фермерите трябва да помислят сериозно върху хипотезата, дали нова или добре запазена техника “втора ръка”, няма да им бъде по-полезна, за да се преодолее рефлекторния синдром на защитно ограничение на разходите. Отлагането, с цел оцеляване, се оправдава и с идеята, че можем да минем и със старата техника

Оборудването, което ни е нужно, казват някои, ще купим после, като отминат сътресенията. Това не е лишено от здрав разум. Но истината е някъде по средата.

Синдромът на изчакването е хем спасителен, хем може да има отрицателни последствия поради неизбежното повишение на себестойността на продукцията, когато тя се запъти към пазара. Зависимост, която се проявява във всички браншове. Проявява се и в лозарството, и в овощарството. С топлото време те навлизат в активен сезон на обработки на междуредията и пространствата в лозовите масиви и овощните градини против затревяване и заплевеляване. Започва и масово третиране с препарати за РЗ срещу болести и неприятели. При тези важни агротехнически мероприятия се ползват широко агрегати, в които отпред са тракторите. Както някои ги наричат сполучливо "малките големи трактори".

Лозаро-овощарските енергодоставящи машини са пъстър, високотехнологичен и доста многоброен сектор от могъщия тракторен сегмент на агротехниката. Този факт добре се открояваше в последното издание на международното изложение АГРА 2020. Камерата на в.“Български фермер” откри на много щандове машини от сериите V /за лозя/ и F /за градини/ на най-различни световни марки. Модерни, продуктивни икономични, с футуристичен дизайн подходящи за лозята и градините както по мощност, така и по своята универсалност. Имаше богат избор. И на прилични цени.

Мнозина посетители от лозаро-овощарския бранш успяха да направят поръчки при дилърите. Имаше и други, които следваха посочения синдром.

Без да претендираме за изчерпателност, за абсолютна точност в подредбата и пълна обхватност, можем да очертаем основните характеристики на машините, определящи интереса на потребителите към тях:

габаритите на оценявания трактор, компактност, проходимост и маневреност

универсалност - възможност да работи с инвентари, с пръскачки, да има добра товароподемност за сезонната логистика

съотношението тегло-мощност поради нуждата от икономия на гориво

леко, иновативно управление с модерна електроника, хидравлика, гъвкави трансмисии, гарантиращи подходяща мобилност и в пикови моменти

екологични двигатели с електронни системи, отговарящи на зелената политика на ЕС, на щадящите практики, опазващи чистотата на въздуха от вредни емисии

мощни навесни системи, позволяващи навесване на всичко необходимо за работния им статус на полето

сигурност и безопасност на обработките в различни терени

удобна, комфортна, с лесен достъп, ергономична климатизирана кабина, с висока степен на изолация - въздушна и шумова

възможност за продължителна работа без умора и стрес у оператора

изгодно съотношение цена-качество

наличие на резервни части и намалена нужда от сервизно обслужване

Въпреки че изглеждат многобройни, те не изчерпват всичко. Реално погледнато качествата и изискванията към лозаро-овощарските трактори са комплексни. Нека да подчертаем, не са по-различни от тези за техните събратя от сектора на високите мощности. Мисля, че няма да сгрешим, ако кажем, че повечето, ако не всички, показани на АГРА 2020 лозаро-овощарски трактори, в една или друга степен, отговарят на високите изисквания на фермерите. Нещо повече, те гарантират оптимизацията на работните процеси и пестенето на време, особено нужни днес за по-висока конкурентоспособност, по-добра рентабилност, по-ниска себестойност на продукцията.

Това е естествено. Защото, ако има някакво отклонение от тези норми, машината ще си остане непродадена, отхвърлена от пазара. Така е при нормални условия, а не само когато, дошлата заедно с COVID-19, криза затисне производителите на агротехника и ореже бюджетите на земеделците, предвидени за ново оборудване. В обстановката на обрати и промени в климата както по света, така и у нас, за лозарите и овощарите става жизнено важно предвидените агротехнически мероприятия да бъдат извършени в срок. И поради изискванията на агрономическата наука, и поради доста непостоянното и кратко времетраене на работните “прозорци”. Т.е. когато времето е подходящо за успешно извършване на обработки, пръскания, почистване, рязане и т.н.

В този смисъл конструкторите на специализираните трактори правят възможното, за да повишат скоростта им в междуредията. Много от тези машини вече да се движат по-бързо до 40 км/час, проявявят завидна гъвкавост, правят завои с малък радиус. От друга страна, нерядко е нужна и минимална скорост - вече се достига и до 0,15 км/час. Те са, според нуждите на стопаните, и достатъчно тесни, и с тесни колеи, за да могат да работят в междуредия с разстояния от 1,5 м до 3,5 м, както и в малки закрити пространства. За целта са добре енергонаситени, с достатъчни по обем 2 или 3 резервора, поместени, в зависимост от дизайна, на удобни за оператора сектори в машините. Обикновено двигателите им са четирицилиндрови с механични или полуавтоматични скоростни кутии, в които за различните мощности, типове и марки предавките варират от 8 до 44, напред или назад. Те се превключват бързо и плавно, често без съединител и само от бутон на джойстика. Този тип синхронизирани трансмисии вече се правят и с реверс. Те са съвместими с електронно управлявани модерни горивни системи, и с иновации от рода на независим ВОМ и т.н.

Целият този съвременен комплект от механизми и системи осигурява минимален разход на гориво при максимален въртящ момент - все качества свързани с ефективността на трактора. А тя се увеличава и с наличието на преден управляем мост, крайни предавки, монтирани на гумите.

Естествено, малко или повече от тези приложения се предлагат като опции или екстри, защото оказват влияние и върху цената на машините. Но, така или иначе, на АГРА 2020 цените варираха според мощностите на различните модели /от 20 до 110 к.с./ и типа им /4х4, с кабина или без/, от 17 000 до 100 000 лв.

Както споделяха посетители “всекиму според възможностите и според нуждите”.

Изборът от известни марки беше внушителен и разнообразен. Като се почне с New Holland, преминава се през Lovol, Iseki, Ferrari, Anmal, Yanmar, Branson, Foton, Kioti, и се стигне до южнокорейските LS. Това са трактори от ново поколение. Моделът LS XR50, например, е оборудван с 4-цилиндров двигател с индиректен инжекцион и номинална мощност от 47 и 63 к.с. при 2600 об.мин. Вярно е, че на АГРА отсъстваха някои добре познати брандове като Kubota, Claas, Landini, Antonio Carraro, Goldoni, Aster, Sola, Irum и др. Но по-важното е, че бройки от всички тях има в наличност при дилърите на фирмите производителки. Има и оригинални резервни части със съответните гаранции и, щадящи фермерските финанси, лизингови и други подпомагащи програми.

ВМЕСТО КОМЕНТАР

Очевидно без малките големи трактори пролетната кампания не може да мине, особено в лозовите масиви и овощните градини, както и по зеленчуковите полета. По своята същност, характер и продуктивност те са реално отрицание на синдрома на изчакването - по много причини. Преди всичко, защото лозето иска мотика, а и градините трябва да бъдат защитени. Те ще дадат богати плодове. Нека производителите преодолеят стреса. И още, да преценят точно ползите и плюсовете от нова техника, както и загубите без нея. Това е принцип в бизнес поведението, който действа винаги и навсякъде. И с маски срещу COVID-19 може да се мисли конструктивно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Курсове за оператори на комбайн New Holland със сертификат Harvest Master организира Интерагри

На 11 – 12 юни - в търговско-сервизния комплекс на компанията в  Русе, на 15 – 16 юни - в Стара Загора. През юни Интерагри България организира майсторски курсове за оператори на комбайн New Holland

Няма снимка

Автоматизацията помага на комбайна да спести ресурси

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Няма снимка

Lemken спира производството на пръскачки

Lemken обяви, че ще откаже конвенционалната си линия пръскачки от края на тази година, въпреки че представи нова самоходна машина – Nova, на Agritechnica

Няма снимка

Сеялките Tempo имат ново стопиращо колело

Vaderstad разработи ново стопиращо колело за прецизната сеялка Tempo. ProStop използва гумени спици, за да абсорбира външно налягане, за което фирмата казва

Няма снимка

Оборотът на SDF намалява със 7,6%

Оборотът на Same Deutz-Fahr Group през 2019 г. достигна 1,268 милиарда евро, което е 7,6% надолу спрямо предходната година. Но въпреки спада, компанията все още е настроена положително

Няма снимка

Rabe намира нов инвеститор

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Още от Фермер
Няма снимка

Учени: Земната пчела стимулира бърз цъфтеж като наранява листата на растенията

Tайната на земните пчели за ускоряване на цъфтежа при недостиг на цветен прашец, е открита. Пчелите нараняват листата на растенията. Това са разкрили учени от Швейцария

Няма снимка

Създайте си уютно кътче - 12 идеи

Решихте ли да създадете ново място за свободното време в градината или да пренаредите една от вече готовите зони? С нашите съвети тази работа няма да отнеме много време или усилия

Няма снимка

Съветът на НАЗ избра четирима заместник-председатели

Председателите на регионалните сдружения на Националната асоциация на зърнопроизводителите избраха четирима заместник-председатели на асоциацията, съобщават от НАЗ

Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка