Прецъфтелите пролетни луковици

30 април 2020 Цветя 0 38970
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

За да получим, трябва да дадем. За градинарите това важи с пълна сила.

За да имат реколта, първо трябва да обработят почвата, да засадят/засеят растенията, да ги обгрижват и едва след това да получат каквото са си заслужили. Колкото по-добри грижи полагат за градините си, толкова повече реколта.

Методи и модификации на градинарство има безброй. Но добрите и утвърдени практики са най-ефективни.

А какво са цветята?

Храна за душата! Подкрепа за духа! Радост за очите! Благодат за сетивата! От всички цветя най-чакани са онези, които първи даряват красотата си, онези, които изправят главички насред лютата (или не чак толкова люта вече) зима.

Красота, бизнес, разочарование

Мнозинството цветари казват: “А, това лале е холандско, догодина няма да е същото, ако изобщо оцелее”.

Прави са, но донякъде, и е редно да си зададат въпроса защо се получава така.

Култура, технологии и бизнес са хванати ръка за ръка. Стремежът е да се произвежда максимум продукция с оптимално качество за кратък период от време.

Модерни, механизирани, автоматизирани производствени бази работят именно с тази цел. Прилагат се все по-нови и по-нови рецепти за подхранване на растенията, контролират се условията до прецизност, поливните системи се подобряват все повече и повече.

И още нещо важно, при производството цветовете на растенията се премахват веднага щом се оцветят и докажат сортовата си характеристика, за да не се отнема излишно енергия.

Ние засаждаме здрави и охранени луковици, те цъфтят прекрасно през първата година и после идва разочарованието. Особено видимо е при зюмбюлите. Но не технологията на производство е виновна, а ние.

Запазете дълго листата

Те са фабриката! Огромна грешка е след прецъфтяване на цвета да се отрежат и листата или грижите за растението да се занемарят!

Посредством фотосинтезата, която се извършва с участието на слънчевите лъчи, водата и въглеродния диоксид, листата произвеждат органични съединения (захариди), а като остатъчен продукт се отделя кислород.

Процесът е нагледно описан в цикъла на Калвин, цикъла на Кребс и т.н., но основното е, че за да се произвеждат захариди, са необходими трите съставки, посочени по-горе, и преработвателните фабрики - листата.

Без листа биохимичните процеси замират, а запаси не се натрупват. Луковицата изпада в покой, без да е подготвена за това. Без да се е запасила с достатъчно хранителни вещества, с които да даде нов живот през следващата вегетация. И се получава така, че цветовете да са дребни, бледи, по-малко на брой или изобщо да ги няма. Доста често и луковицата загива.

Подхранете след цъфтежа

Почвата съдържа в себе си известно количество хранителни вещества за растенията. Но когато едно цвете стои на едно място дълго време, почвата се изтощава едностранно. С други думи, както ние си имаме различни любими храни, така и растенията извличат определени елементи повече отколкото други.

Подходящи периоди за подхранване на луковичните цветя са няколко:

1. Наесен, заедно със засаждането се внасят бавно действащи торове, които обаче освобождават нутриенти при определени условия (влага и температура). Съдържанието на азот е ниско, докато фосфор и калий са завишени. Най-добре е да присъстват и микроелементи.

2. В ранна пролет, преди цъфтежа - с бързо действащи торове (разтворими във вода) и при подходящи условия. В този период се набляга на азота, но в подходящи норми. Предозирането с него води до редица неприятности.

3. След прецъфтяване, когато луковицата започне да складира запаси. Фосфорът, калият и микроелементите са от съществено значение в тази фаза на развитие. Това е основното и най-важно подхранване за луковичните цветя.

Оптималният воден режим също играе ключова роля! Без достатъчно вода в почвата хранителните елементи се усвояват слабо или никак.

На едно място - до 3 години

Многогодишните и студоустойчиви луковични цветя могат да останат в почвата, когато преминат в покой. А може да бъдат и извадени, и съхранени, както препоръчват повечето специалисти.

Повечето от тях обаче имат една характерна особеност. Луковиците потъват в дълбочина в почвата след няколко сезона. В резултат се компрометира цъфтежът, защото развитието на листа в началото на вегетацията е отнело енергията и запасите.

Естествено, тази особеност е в пряка зависимост с множество фактори. Дълбочината и структурата на почвата са най-важни.

При всички положения, ако цветята не цъфтят, луковиците трябва да се извадят и засадят на ново място и при подходяща дълбочина.

Съхранение по учебник

След прецъфтяване и отмиране на листата, луковиците са готови за покой. Те се вадят от почвата и се оставят на място докато просъхнат. Почвените частици се почистват добре с помощта на мека четка или се измиват с вода. След това се подреждат на сенчесто и проветриво място за поне два дни, като редовно се разбъркват.

Варианти за съхранение има много. Например, всяка луковица индивидуално се увива във вестник и всички се подреждат в плитка касетчица. Мрежичките за съхранение на картофи са подходящи. Чекмедженцата на хладилника също. Мястото на съхранение да бъде хладно, тъмно и с добра въздушна циркулация.

Важно е преди лагеруването всички луковици да се проверят за загниване, наранявания, напетнявания и всякакви отклонения от здравия вид. Препоръчва се третиране с фунгицид с цел обеззаразяване.

Задължително е да се проверяват поне веднъж в месеца. Повредените луковици се унищожават, а останалите се проверяват по-често за по-голяма сигурност.

Лагеруването продължава не по-малко от 12 седмици. Съхранените луковици се засаждат отново след месец септември.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат

Няма снимка

Третирайте с листен тор

Неустойчивото време е предпоставка за падане на градушки. По принцип е препоръчително поне част от зеленчуковите лехи да са защитени от мрежи. След всяка градушка е желателно растенията да се