Правилно ли торим

07 май 2020 В лозята 0 19170
Няма снимка
 

И какво не знаем за почвите, които предпочита лозата

Лозовите насаждения в България се отглеждат предимно на черноземни, подзолисти, алувиални, песъчливи и други почви. Най-благоприятни за лозята са леките по структура почви с умерено хумусно съдържание, такива, които са наситени с карбонати на голяма дълбочина.

В отделните органи на растенията съдържанието на различните хранителни вещества се колебае, както в зависимост от сорта, така и от климата, почвите, системите на обработка.

Например изчислено е, че общият азот в лозята е от 0,75 до 3% (отчетено на база сухо вещество), фосфорът - 0,1-2%, калият - 0,4-3%.

Доказано е, че отрицателно влияние на ръста и развитието на лозята оказва недостигът на хранителни елементи в почвата или пък на техния излишък.

При различни аероекологични условия потребността на лозата от хранителни вещества е различна. На някои черноземи например при внасяне на много торове често могат да се засилват болестни дефекти като хлороза.

На бедни алувиални почви при внасяне на оборски тор добивът се повишава, но на черноземните почви, заради хлорозата, може да падне с над 5,5%.

Важен е периодът на внасяне на фосфор и калий - трябва да се направи преди есенната обработка на дълбочина 18 - 22 см, а азотът - през пролетта.

На ефективността от торенето влияе и дълбочината на заораване на торовете. При дълбочина 35-45 см се повишава добивът средно с 30-40%.

Според учените добре влияе редуването на дълбоко внасяне на с внасяне при обичайната дълбочина.

Добивът на грозде се влияе и от микроторенето с бор, манган, цинк и други елементи. Те повишават добивите и качеството на продукцията, а също и устойчивостта към неблагоприятните условия на външната среда.

Но внимание!

На кисели почви трябва да се въздържаме да внасяме кисели торове (амониев сулфат, суперфосфат и др.). За предпочитане са алкалните и неутралните (натриева селитра, карбамид).

Алкалните почви трябва да се торят повече с кисели торове.

Тъй като основната маса корени на лозата са разположени на дълбочина от 20-30 см до 60-80 см, затова при повърхностно внасяне не се осигуряват напълно необходимите хранителни елементи.

Микроторенето освен че увеличава добива с 20-30%, повишава от 0,5 до 2% и захарността на гроздето, затова се предпочита. Микроторовете могат да се внасят през пролетта или лятото. Лозето се пръска 1-3 до 4 пъти, може и повече в зависимост от степента на недостиг на даден елемент.

Важен съвет:

Минералното и органичното торене се извършва на дълбочина 35-40 см един път на четири години.

Оборският тор се внася на дълбочината на обработката един път на две години.

Зеленото торене (сидерацията) се прави през есента.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Въздържайте се все още от напояване!

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

Няма снимка

Каква влажност на почвата да се поддържа

Дългите корени лесно загниват Лозата е от онези растения, които трябва да се поливат изключително внимателно. Прекомерната влажност не се отразява добре

Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Още от Фермер
Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете

Няма снимка

Ако отвътре не сме консолидирани, шансовете ни да постигнем добър резултат не са големи

Биоикономиката, прецизното земеделие, дигиталната икономика, био- и генните технологии са бъдещето, подчертава доц. Божидар Иванов - Доц. Иванов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес