Интересни цъфтящи храсти и растения

06 май 2020 Цветя 0 37584
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Днес ще направим една виртуална разходка из разсадниците за декоративни растения и градинските центрове. Целта е да представим цъфтящи храсти и интересни многогодишни растения, които не срещаме масово в градините и парковете, но заслужават внимание.

Смятаме, че всеки, който има възможност да градинарства под една или друга форма, е късметлия. Смятаме също, че дори и малката тераса може да се превърне в едно по-добро място благодарение на растенията. Вдъхновение дебне отвсякъде, само трябва да му се отдадем.

Абелията е вечнозелена

Цъфти в началото на лятото

С атрактивни, разноцветни листа, разкошен, ароматен цъфтеж и минимални грижи, абелията (A. grandiflora) се нарежда сред фаворитите на лаиците.

Цветовете привличат пеперуди и опрашители през цялото лято.

Красавицата предпочита слънчеви места и заслужава видно място в градината. Най-добре се развива в структурни и богати на органика почви. Редовните поливки и сезонни резитби й се отразяват чудотворно.

Компактните сортове са много подходящи за контейнерно отглеждане. Цената за храст, отгледан в контейнер, започва от 8-10 лева.

Шоколадовата лоза Акебия

Може и в саксия на балкона

Разкошна е! Феновeте на тъмните багри и екстравагантните растения ще бъдат впечатлени от тази лиана.

Тя има нужда от опора. Силна е и расте бързо. Ако не желаете да превзема всичко наоколо, добре е да подрязвате и оформяте редовно.

Акебията предпочита слънчеви до леко засенчени местенца. Цъфти през пролетта, а тъмните цветове отделят шоколадов аромат. Ако растенията са две, ще има и плодове, но внимавайте - неузрелите са отровни. Подходяща е глинестата почва.

Засадена в голяма саксия, акебията ще има нужда от малко повече грижи, но пак ще се чувства добре. Растение, отгледано в контейнер струва около 15 лева.

Дърво с боровинки

Юнибери зрее през юни

Не се изненадвайте, има дърво с боровинки и то носи името амеланхиер или юнибери, защото тогава зреят плодчетата. Тази боровинка е много различна от всички, които познаваме. Растението се превръща във внушително дърво, цъфтежът е невероятно красив, а само след месец и половина-два вече има плодове, годни за похапване.

Юнибери се справя отлично на бедни и сухи почви. Не харесва преовлажняването, независимо дали е почвено или въздушно. Растението е много плодородно, а не изисква специални грижи. Плодчетата доставят букет от вкусове и съдържат много полезни вещества, но са нетрайни в свеж вид.

Поради големите си размери амеланхиер не е подходящ за саксийно отглеждане, но с подходящи грижи и резитби може да се получи. Представяте ли си боровинки на балкона? Цената за растение е около 25 лева.

Храст с лилави “птици”

Цъфти обилно цяло лято

Polygala myrtifolia var. Grandiflora е един от най-красивите представители на семейство Телчаркови. В него са включени разнородни по външен вид растения (треви, храсти и дървета). И у нас се срещат естествено няколко вида, но защитени от изчезване. Цветовете им са много подобни на граховите и бобовите.

Едроцветната полигала идва от Южна Африка и не понася минусови температури за съжаление. Среща се рядко в търговската мрежа у нас и цената е сравнително висока.

Растението се отглежда доста лесно в голям съд. През топлата част от годината се разполага на слънчево място, а зимата трябва да се прибере на светло и хладно, подобно на олеандрите.

Овошки с различни листа

Хем за плод, хем за украса

Вече са достъпни най-различни плодни дръвчета и храстчета в умалени варианти. И това не е всичко! Има и такива сортове с червени или вариегатни листа.

Свикнахме с червенолистната слива, но виждали ли сте такава ябълка? Ами лешник? Или праскова?

Обикновено декоративните овошки са присадени на слаба подложка и рядко надхвърлят метър-два.

Естествено, те изискват редовни грижи, особено по отношение на подрязването. Биха се чувствали добре на максимално слънчево място, с редовни поливки и качествено подхранване.

Цената за мини дръвче започва от 8-10 лв., докато червенолистните форми са в пъти по-скъпи, но и по-красиви.

Сладка или ароматна... маслина

Използва се в кулинарията и за чай

Osmanthus fragrans освен декоративно растение с ароматни цветове е репелент срещу насекоми, билка при менструални проблеми, суровина за сладка и ликьори, както и съставка в супи, кейкове и други.

Цъфтежът е продължителен, изобилен, а ароматът наподобява зрели праскови или кайсии.

Растението може да се оформи като храст или малко дръвче. Расте бавно и е подходящо за контейнерно отглеждане. Справя се доста добре при засушаване и понася глинести почви. Предпочита слънце, но се представя добре и ако е леко засенчено, особено през следобедните летни часове. Рядко се напада от болести и неприятели.

Има сортове с оранжеви и бели цветове, а също и с шарени листа. Цената за растение започва от десетина лева и зависи от големината и сорта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Листогризещи гъсеници - да не се подценяват

Срещат се няколко вида Листогризещите гъсеници са проблем както за овощните култури, така и за дървесните видове. Най-често срещаните от тях, които са сериозен вредител за овощните дръвчета

Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат