Евмолпия е родовит сорт, узрява през септември

13 май 2020 В лозята 0 18936
Няма снимка
 

Това е маврудът на равна Тракия

Все повече стопани се връщат към сорта Евмолпия, защото се убеждават, че родовитостта на лозите от този сорт е доста висока и ги задоволява добивът, който получават. А именно - между 1500 и 2000 кг грозде от декар.

Избират го за направа на червено вино - по време на гроздобера съдържанието на захари в мъста е до 24%, а на титруемите киселини - 7,2 г на литър.

Сортът Евмолпия неслучайно е наречен още Тракийски Мавруд.

Това е, защото той се отличава с възможно най-ценни биологични, технологични и стопански качества.

Характерното за него още е, че има висока енергия на захаронатрупване

Гроздето му узрява в началото на септември, което задоволява много стопани да имат достатъчно време още в ранните месеци преди зимата, за да си подготвят материала за вино.

Лозите имат умерен до силен растеж и висока родовитост.

Как да го разпознаете?

Гроздът е голям, коничен, разширен в основата, понякога с крила, средно плътен.

Зърното е дребно, овално, сладко-кисело, със сочна консистенция. Кожицата е тънка, жилава, обагрена в тъмночервено до черно-виолетово, покрита с восъчен налеп.

Месото е сочно, с неутрален вкус. Гроздето натрупва висока захарност - 25,53%.

Висококачествените вина, които се произвеждат от него имат плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус. Много приличат на добрите маврудови вина.

Евмолпия е носител на още доста екстри

Доказано е с годините, че вината, които се получават от този сорт са от много висока класа.

Те се отличават с хармоничен състав и винаги са получвали от специалистите висока дегустационна оценка. Освен това...

Вината са годни за консумация в годината на гроздобера

Вината от сорта съзряват бързо и са годни за консумация още в годината на гроздобера.

По хармоничност и букет наподобяват тригодишни отлежали червени вина.

Специалистите напомнят, че още през 1993 г. виното от сорт Евмолпия или Тракийски Мавруд е зарадвало родните му създатели, защото е получило първа награда от червените вина на Международния конгрес по лозарство “Сортове на бъдещето” в САЩ.

На международните изложения по лозарство и винарство в Пловдив е получавало висока оценка като “вино на годината”. Сортът Евмолпия е патентован още в Австралия и САЩ.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Задачи за лозите, гроздето и избата

Зреят и най-късните винени сортове, но всички стопани вече с тревога очакват първите слани. Берете най-късните чепки само в топлите часове на деня, за да осигурите и по-висока температура на

Няма снимка

След гроздобер пръскат ли се лозите, ако не боледуват?

Редно е това да стане и винаги има смисъл от операцията, която е нещо като хигиена и растителна защита едновременно. Дори и да не са заболели, добре е лозите да се напръскат с 1,5% бордолезов разтвор

Няма снимка

Започват предзимните операции в лозето

Време е за засаждане на нови лозички През първата половина на октомври почти приключи прибирането на винените сортове грозде и сега домашните майстори отглеждат винцето си като малко дете и се грижат

Няма снимка

Как да се подготви материалът за вино от Мерло и Димят?

Интересува се Неда Иванова от с.Житница, Добричко При положение, че ще се приготвя червено вино, гроздето се преработва смесено. След смачкването се взема средна проба мъст

Няма снимка

Как да задържим аромата на гроздето във виното

Съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Настъпи кампанията за направа на домашно вино. Хиляди лозари обират гроздето, показват си добрата реколта и си пожелават успех и хубаво вино

Няма снимка

Винени сортове и технологии за по-малко пестициди в лозето представят тази сряда в Русе

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

Още от Фермер
Няма снимка

Най-ниските температури през ноември у нас - между минус 7 и минус 2 градуса

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса

Няма снимка

Нов стандарт ще отличава качественото родно агнешко и говеждо месо на пазара

Стандарт за доказване на произход и качество на говеждо и агнешко месо разработва Борд по говеждо и агнешко месо съвместно Института по аграрна икономика

Няма снимка

Добавки към смеските за прасета

Кои са по-важните Смеските за прасета са от 5 вида фураж - царевица, ечемик, пшеница, пшеничени трици и шрот - соев или слънчогледов. Но към тях задължително се добавят и минерали и витамини

Няма снимка

Лагеруване на тиквите

След като тиквите се откъснат, те трябва да преминат процес на дозряване, т. нар. лагеруване. За целта е най-добре да се наредят под навес. Така хем се нагряват от слънцето

Няма снимка

Добро хранене при заплождане на овцете

Основният фактор за висока продуктивност при овцете е храненето. Особени грижи искат младите животни и бъдещите овце-майки. Затова им осигурете най-добрата храна за тях – доброкачествено сено и

Няма снимка

Спад в цените на зърното

Пазарите отчетоха спад в цените на всички агропродукти вчера на фона на валежите в Русия и Америка, както и нови опасения относно световната икономика, свързани с коронавируса