Лунна градина

13 май 2020 Цветя 0 14463
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Как и защо да си я създадем?

Не, няма да говорим за календари, да съобразяваме засаждането и засяването на растенията с фазите на луната, нито пък очакваме да чуем воя на вълците.

Напротив! Лунната градина е едно магично място, което може да се създаде навсякъде. А целта ѝ е да поднесе на сетивата пир от аромати, мистика, покой.

На една такава градина ще се наслаждавате след здрач, а светлината от луната само ще допринася за ефекта ѝ.

Планирането и изпълнението ѝ не се различават особено от всички останали зелени или цветни площи. Но има няколко тънкости.

2 в 1 - цвят и аромат

Много удобно за целите на лунната градина е, че повечето растения, чиито цветове освобождават аромат в тъмните часове на денонощието, са бели. Причината за това са характерните опрашители, например нощни пеперуди, и съвместната еволюция на насекомите и растенията.

Цветята, които попадат в тази категория не са много, но пък са невероятни.

Запомнете, не е нужно да преобразявате цялата градина или тераса, ако идеята ви харесва. Може просто да добавите някои растения. Или да си обособите подходяща зона. Място, където прекарвате времето си вечер, където ще виждате звездите.

Ще я оцените през лятото

Светлите цветове са в основата

Признайте си, че през топлата част от годината прекарвате повечето си време навън. В летните жеги чакате с нетърпение да се смрачи и да захладнее, за да си отдъхнете от дългия и натоварен ден нали? А няма ли да е чудесно именно в тъмното да забелязвате цветята? Да долавяте аромата им? Да виждате красотата на растенията с други очи, в друга светлина?

Белият цвят е ключът! Светлите багри са тайната! По здрач растенията с бели цветове светят, навяват асоциации за чистота и безвремие, отпускат сетивата. Можете да им се наслаждавате по-дълго. А и през деня изглеждат фантастично.

Чудесни примери за растения с бели цветове са гипсофила, алисум, потентила, маргарити, кампанула, лавандула. Освен тях има множество красиви сортове рози, клематиси, петунии.

Листата също имат ефект

Растенията - да се допълват

Листа в сребро и нишки. Те ще допринесат за красотата си не само в нощните часове, но ще направят така, че градината или балкона да изглеждат в пъти по-добре и през деня.

Съчетанието на текстури и багри, листа и форми не е лесна задача. Растенията трябва да са така подредени, че да се допълват, без да си пречат или засенчват едно друго.

В предните редици на лехите могат да се разположат прекрасните хости с пъстри листа, салвии, сребърното сенецио, хебетата, някои брунери.

Малко по-нетрадиционен избор, но пък и ядлив, е артишокът. С осанката си, той ще изглежда като страж, заобиколен от декоративни треви и цъфтящи растения.

Подходящи цветя

Никотиана

Растенията цъфтят цяло лято и до късно през есента. Предпочитат слънчеви местообитания и богата почва. Без проблем могат да се отглеждат в голям контейнер. Поливките трябва да са редовни, както и подхранването.

Препоръчва се редовно почистване на прецъфтелите цветове, защото никотианата има склонност да се самозасява. Всички части на растението са отровни, а ароматът на цветовете може да причини главоболие при по-чувствителни хора или в затворени пространства.

Нощен жасмин

Cestrum nocturnum не е растение за нашите ширини, защото се поврежда при минус 10 градуса. Не е и такова, което пленява с красиви цветове, защото всъщност те са доста невзрачни. Но нощният жасмин е еталонът за аромат, който може да се усети на доста метри разстояние през нощта. А през деня вече няма и следа от него.

Кралицата на нощта се отглежда лесно в контейнер без значение от почвата. Изисква редовни поливки и светло място. Размножава се също лесно чрез резници и расте бързо, ако е засадена в градината. В по-топлите райони може да презимува на открито, ако се осигури защита. През студените месеци контейнерните растения се прибират.

Летен люляк

Будлеята (Buddleia davidii) нашумя много през последните години заради бързия си растеж. Освен това храстът издържа доста ниски отрицателни температури и няма големи претенции за грижите. Цъфтежът е летен, продължителен, а цветовете привличат много опрашители с дълги хоботчета, каквито са пеперудите. Будлеята е и медоносно растение.

Пеперуденият храст, както още я наричат, се чувства най-добре на слънце. Цъфти обилно в богата и структурна почва и ако прецъфтелите цветове се почистват редовно. Препоръчва се силна силна зимна резитба с цел оформяне и сгъстяване.

Декоративен татул

Декоративният татул е уникално едногодишно растение с огромни 30 сантиметрови цветове, които се отварят нощем. По тази причина той е едно от най-подходящите растения за лунна градина.

Датурата, а също и ангелският тромпет (бругманзия) са силно отровни и съответно нежелани от много градинари. Но кое друго растение има такива прелестни и снежно бели фунии?

Датурата се размножава лесно чрез семена. Оформя сравнително нисък храст, който се развива отлично на по-бедни почви и с малко вода. Има склонност към самозасяване, но в никакъв случай не се смята за агресивна.

Лунно цвете

Ipomoea alba, наречена с още много имена, е поредното растение с бели, ароматни цветове, подходящо за тематична нощна градина. Цъфтежът е обилен през цялото лято, а растежът - бърз и дори буен. Само за един сезон може да достигне над 4 метра височина и до 2 ширина.

Ипомеата има нужда от опора, по която да се увива, а също и от много слънце, за да цъфти обилно. Подходяща е за украса на арки и огради. Може да послужи за каскада или като почвопокривно растение. Размножава се и се отглежда лесно. Няма неприятели.

По материали от The Old Farmer's Almanac, Gardening Know How и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат

Няма снимка

Третирайте с листен тор

Неустойчивото време е предпоставка за падане на градушки. По принцип е препоръчително поне част от зеленчуковите лехи да са защитени от мрежи. След всяка градушка е желателно растенията да се