Салата с печен нахут, авокадо и рукола

13 май 2020 Кулинария 0 11943
Няма снимка
 

Макар че присъстват рукола и авокадо, което подсказва за средиземноморска кухня, салатата има ясни препратки и към Близкия Изток: нахут, кимион, нахутена паста.

Всичко това прави предястието интересно и нетрадиционно.

Продукти:

За печения нахут: 300 г нахут, половин лимон, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 1 ч. лъж. червен пипер, 2 суп. лъж.зехтин, щипка лют червен пипер

За дресинга: половин лимон, 4 суп. лъж. зехтин, кимион на вкус, 2 суп. лъж. балсамов оцет, сол на вкус

Приготвяне: Съветваме ви да използвате нахут от консерва, тъй като по-лесно и бързо ще приготвите салатата. Изцедете течността от консервата и прехвърлете нахута в съд за печене.

От останалите продукти пригответе марината и я смесете с нахута.

Разбъркайте добре и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете 30-40 минути.

Измийте и подсушете рукола. Ако искате можете да използвате рукола и млад спанак в равни количества. Лукът го нарежете на пръстени или полумесеци.

От изброените съставки пригответе дресинга.

В голяма салатена чиния разстелете руколата и лука. Авокадото се нарязва в последния момент, за да не потъмнее. Изсипете отгоре леко топлия нахут.

Обелете и нарежете авокадото. Подредете резените и полейте щедро салатата с приготвения сос.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Пълнена каракуда на тиган

Много интересна версия на постните ястия за онези дни, когато можете да ядете риба. Каракудата, приготвена по тази рецепта, се пълни с лук. Рибата се получава много арометна

Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Още от Фермер
Няма снимка

Листогризещи гъсеници - да не се подценяват

Срещат се няколко вида Листогризещите гъсеници са проблем както за овощните култури, така и за дървесните видове. Най-често срещаните от тях, които са сериозен вредител за овощните дръвчета

Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат

Няма снимка

Третирайте с листен тор

Неустойчивото време е предпоставка за падане на градушки. По принцип е препоръчително поне част от зеленчуковите лехи да са защитени от мрежи. След всяка градушка е желателно растенията да се