Актуални пръскания в овощната градина

17 май 2020 Овошки 0 64485
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ябълка

При ябълката най-често през май се извършват две пръскания. Те са насочени срещу най-важните болести и неприятели по овощния вид.

От болестите това са: струпясване и брашнеста мана, от неприятелите: ябълков плодов червей, калифорнийска щитоносна въшка, листоминиращи молци, акари и листни въшки.

Круша

При крушата пръсканията в момента са насочени срещу струпясване, листни петна, обикновена крушова листна бълха, ябълков и източен плодови червеи.

Дюля

Дюлевото дръвче се пръска срещу кафяво гниене и плодови червеи.

Обикновено фунгицидите и инсектицидите се комбинират, за да се правят по-малко пръскания.

Защитата и срещу плодовите червеи

Извършват се няколко третирания

Срещу различните видове плодови червеи, които вредят по овощните дървета, се налага да се направят няколко третирания.

За да е ефикасна борбата, най-точно се определя моментът на пръскане въз основа на информация от бюлетина, който се издава от местните служби на Българската агенция по безопасност на храните.

Разбира се, това трудно може да се използва от всички любители, затова се пръска според ориентировъчни препоръки, които са направени след дългогодишни проследявания на видовете.

Продължителният период на летеж и яйцеснасяне на пеперудите, както и развитието на гъсениците, налага да се извършват няколко третирания, които са насочени срещу отделните поколения на вредителите.

Така че в периодът от 15 до 25 май е препоръчително да се направи пръскане срещу плодовите червеи.

Около две седмици след това се прави друго третиране.

Може да се извърши и третиране, което е насочено срещу яйцата на плодовите червеи, като се използват т. нар. хормонални инсектициди. С тях трябва да се пръска преди излюпването на яйцата.

ВАЖНО!

Относно продуктите за растителна защита, които се използват от градинарите - предимно фунгициди и инсектициди, обръщаме внимание, че във връзка с предприетите от Европейския съюз мерки за забрана на някои активни вещества, има отпаднали от употреба.

Препоръката е да се консултирате със специалист по растителна защита, когато купувате рз-продукти от специализираните магазини.

НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Нашият редовен читател Костадин Кондакчиев ни изпрати снимките от градината си. Овощарят споделя, че дръвчетата му са нападнали от майски бръмбари и махнати бръмбари.

Той е сериозно притеснен за ябълковата реколта, тъй като по негови думи, бръмбарите сериозно са нагризали цветовете. По-късно неприятелите са се прехвърлили и на аронията.

Градинарят е решил да не пръска с инсектициди, тъй като иска да запази пчелите, който са изключително важни и за хората, и за растенията.

Огненият пригор е бич за дръвчетата

Болестта напада много овощни видове

През май огненият пригор, който е сред най-опасните болести при някои овощни видове, може да се прояви в градината. Бактериалната болест нанася сериозни щети при круша, дюля и ябълка.

Какви мерки се вземат:

За да се ограничи болестта, се извършва резитба, при която се отстраняват заразените клони и леторасли. Препоръката е да реже около 30-40 см под мястото на заразата, след което раните се замазват с блажна боя с добавен медсъдържащ препарат - като бордолезов разтвор и др.

Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

За предпазване на дърветата от заразяване се провеждат пръскания с медсъдържащи фунгициди.

При благоприятни условия за развитие на болестта - чувствителни сортове, хладно и влажно време, както и наличие на зараза от миналата година, профилактичните пръскания се провеждат в интервал от около една седмица.

Червеният овощен акар е най-опасният вид

Развива много поколения за една година

Червеният овощен акар е разпространен в цялата страна и нанася най-голяма вреда на овощните дървета, като и по лозята.

Вредят ларвите, нимфите и възрастните, които се разполагат върху двете страни на листата. Те смучат растителен сок и вследствие на заразата, се нарушава транспирацията, фотосинтезата, нарастването на плодовете и летораслите, залагат се по-малко пъпки, дърветата стават податливи на измръзване.

Червеният овощен акар развива 8-9 поколения по овощните култури, а по лозата - 6-8. Презимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двегодишните клонки.

Зимните яйца се излюпват при разпукването на пъпките на овощните дървета. Ларвите смучат сок основно от долната страна на листата, но се срещат и по горната.

За борба с акарите се използват акарициди, които може да са насочени срещу различните стадии на вида.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

Няма снимка

Мерки срещу бялата американска пеперуда

Борбата с бялата американска пеперуда включва механични мерки и химични средства. . Най-подходящо е механичното унищожаване на гнездата на гъсениците от първо поколение, когато са още малки

Няма снимка

Бяла американска пеперуда

Бялата американска пеперуда е неприятел, който освен горски видове напада и много овощни дървета - череша, орех, ябълка, слива, круша, дюля, вишна, кайсия. Неприятелят развива две поколения годишно

Няма снимка

Сливата е предпочитана за овощните градини

Сливовото дръвче е едно от най-често срещаните в любителските градини. Това се дължи не само на това, че видът се отглежда сравнително по-лесно, но и защото сливовите плодове са подходящи както за

Няма снимка

Пръскане срещу плодови червеи

Препоръчително е пръсканията срещу ябълковия плодов червей да се правят по сигнал на местните служби по растителна защита, които следят развитието на неприятеля

Няма снимка

Дефицитът на мед се коригира със специални продукти

За да се достави мед на дръвчетата, на които им липсва, трябва да се напръскат с меден сулфат (син камък). За целта те се пръскат с 0,2%-ов разтвор на меден сулфат

Още от Фермер
Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

Няма снимка

Градушка падна над Търговище тази вечер

Градушка падна над Търговище тази вечер. Ледените зърна бяха придружени с пороен дъжд и гръмотевици. Въпреки това няма да има сериозни щети в зеленчуковите градини, коментират стопани

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Асоциацията на собствениците на земеделски земи дари и за дома в с. Гара Орешец

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) дари на община Димово в полза на Дома за възрастни хора в село Гара Орешец спално бельо и завивки, денатуриран етилов спирт 96%

Няма снимка

Засейте разсад от цветно зеле

Готов е за около месец Време е да засеете семената на цветното зеле, за да отгледате разсад. Подходящият срок е до първата деседневка на юни. Какви са накратко основните изисквания на цветното зеле

Няма снимка

Skippy Scout разширява избора на карти

Drone Ag обяви, че приложението им за дронове Skippy Scout вече може да интерпретира почти всяка форма на карта. Стопаните могат да импортират карта или дори да направят снимка на разпечатана такава