Актуални пръскания в овощната градина

17 май 2020 Овошки 0 65817
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ябълка

При ябълката най-често през май се извършват две пръскания. Те са насочени срещу най-важните болести и неприятели по овощния вид.

От болестите това са: струпясване и брашнеста мана, от неприятелите: ябълков плодов червей, калифорнийска щитоносна въшка, листоминиращи молци, акари и листни въшки.

Круша

При крушата пръсканията в момента са насочени срещу струпясване, листни петна, обикновена крушова листна бълха, ябълков и източен плодови червеи.

Дюля

Дюлевото дръвче се пръска срещу кафяво гниене и плодови червеи.

Обикновено фунгицидите и инсектицидите се комбинират, за да се правят по-малко пръскания.

Защитата и срещу плодовите червеи

Извършват се няколко третирания

Срещу различните видове плодови червеи, които вредят по овощните дървета, се налага да се направят няколко третирания.

За да е ефикасна борбата, най-точно се определя моментът на пръскане въз основа на информация от бюлетина, който се издава от местните служби на Българската агенция по безопасност на храните.

Разбира се, това трудно може да се използва от всички любители, затова се пръска според ориентировъчни препоръки, които са направени след дългогодишни проследявания на видовете.

Продължителният период на летеж и яйцеснасяне на пеперудите, както и развитието на гъсениците, налага да се извършват няколко третирания, които са насочени срещу отделните поколения на вредителите.

Така че в периодът от 15 до 25 май е препоръчително да се направи пръскане срещу плодовите червеи.

Около две седмици след това се прави друго третиране.

Може да се извърши и третиране, което е насочено срещу яйцата на плодовите червеи, като се използват т. нар. хормонални инсектициди. С тях трябва да се пръска преди излюпването на яйцата.

ВАЖНО!

Относно продуктите за растителна защита, които се използват от градинарите - предимно фунгициди и инсектициди, обръщаме внимание, че във връзка с предприетите от Европейския съюз мерки за забрана на някои активни вещества, има отпаднали от употреба.

Препоръката е да се консултирате със специалист по растителна защита, когато купувате рз-продукти от специализираните магазини.

НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Нашият редовен читател Костадин Кондакчиев ни изпрати снимките от градината си. Овощарят споделя, че дръвчетата му са нападнали от майски бръмбари и махнати бръмбари.

Той е сериозно притеснен за ябълковата реколта, тъй като по негови думи, бръмбарите сериозно са нагризали цветовете. По-късно неприятелите са се прехвърлили и на аронията.

Градинарят е решил да не пръска с инсектициди, тъй като иска да запази пчелите, който са изключително важни и за хората, и за растенията.

Огненият пригор е бич за дръвчетата

Болестта напада много овощни видове

През май огненият пригор, който е сред най-опасните болести при някои овощни видове, може да се прояви в градината. Бактериалната болест нанася сериозни щети при круша, дюля и ябълка.

Какви мерки се вземат:

За да се ограничи болестта, се извършва резитба, при която се отстраняват заразените клони и леторасли. Препоръката е да реже около 30-40 см под мястото на заразата, след което раните се замазват с блажна боя с добавен медсъдържащ препарат - като бордолезов разтвор и др.

Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

За предпазване на дърветата от заразяване се провеждат пръскания с медсъдържащи фунгициди.

При благоприятни условия за развитие на болестта - чувствителни сортове, хладно и влажно време, както и наличие на зараза от миналата година, профилактичните пръскания се провеждат в интервал от около една седмица.

Червеният овощен акар е най-опасният вид

Развива много поколения за една година

Червеният овощен акар е разпространен в цялата страна и нанася най-голяма вреда на овощните дървета, като и по лозята.

Вредят ларвите, нимфите и възрастните, които се разполагат върху двете страни на листата. Те смучат растителен сок и вследствие на заразата, се нарушава транспирацията, фотосинтезата, нарастването на плодовете и летораслите, залагат се по-малко пъпки, дърветата стават податливи на измръзване.

Червеният овощен акар развива 8-9 поколения по овощните култури, а по лозата - 6-8. Презимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двегодишните клонки.

Зимните яйца се излюпват при разпукването на пъпките на овощните дървета. Ларвите смучат сок основно от долната страна на листата, но се срещат и по горната.

За борба с акарите се използват акарициди, които може да са насочени срещу различните стадии на вида.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листогризещи гъсеници - да не се подценяват

Срещат се няколко вида Листогризещите гъсеници са проблем както за овощните култури, така и за дървесните видове. Най-често срещаните от тях, които са сериозен вредител за овощните дръвчета

Няма снимка

В алкалите почви липсва желязо

Понякога хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Опазете от сачмянка сливите и кайсиите

При опасност се правят 2-3 третирания Хладното и дъждовното време по време и след цъфтежа създават условия за зараза от съчмянка. Болестта се разпознава лесно по пурпурните точки по листата

Няма снимка

Актуално при бадем и лешник

* Бадемовите дръвчета се нападат от сачмянка, струпясване, церкоспороза, бадемова листна оса, бадемов семеяд и др. В зависимост от нуждата се прави едно или две пръскания

Няма снимка

Дъждовете отмиват азота

В дъждовни периоди, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е просто - азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове

Няма снимка

Хлороза по дръвчетата

Често по овощните дръвчета се забелязва хлороза, като причините за нея може да са от различно естество. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата

Още от Фермер
Няма снимка

Бананов чийзкейк

Прекрасен десерт, без печене Продукти: 300 г бисквитки, 300 г извара, 120 г захар, 100 г сметана, 100 г вода (за желатина), 80 г масло, 20 г желатин, 3-4 банан

Няма снимка

Утре ще бъде облачно, ще вали, но за кратко

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд

Няма снимка

Не пропускайте резитби

Независимо дали градината ви се кичи с разкошно цъфтящи дървета и храсти, или със стриктни форми, дали в нея цари хаос, или е подредена под конец, не пропускайте резитби

Няма снимка

Община Видин обяви "война" за по-чист град с надпревара за най-красива градинка

„Квартални войни“ търси най-красивата градинка или най-добре поддържаната зелена площ в община Видин „Квартални войни” е кампания за по-чист град, която провокира жителите на община Видин да покажат

Няма снимка

Третирайте с листен тор

Неустойчивото време е предпоставка за падане на градушки. По принцип е препоръчително поне част от зеленчуковите лехи да са защитени от мрежи. След всяка градушка е желателно растенията да се

Няма снимка

Челният товарач - на челна позиция в стопанския двор

Особено полезен е за животновъда, защото умее да работи не само в полето и на двора, но и да се промъква и да действа безотказно в тесните пространства на ферми от всякакъв тип Има ли връзка между