Декоративен мъх в градината

16 май 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 14364
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

В съвременния ландшафтен дизайн често се използва декоративен мъх.Той лъха на отдавна минали времена. С негова помощ някои елементи в градината могат да бъдат "състарени". Има много градински стилове, в които "гвоздеят" на програмата е мъхът.

В Япония например има градина, в която възрастта на мъха е на повече от шест века. Над двеста мъхоподобни растения растат на два хектара земя.

Поради способността му да абсорбира звуци, там винаги цари атмосфера на мир и спокойствие. Затова в тази градина често се прави медитация.

Има различни видове мъх. Някои от тях растат на скалист терен, други се чувстват чудесно на дървета и на други най-неочаквани места.

Това растение се цени не само заради декоративния му, красив външен вид, но и заради факта, че оцелява при всякакви климатични условия. Обикновено тези най-стари растения образуват възглавници, треви и завеси.

Мъхът е много издръжлив. Задържа растежа на плевелите и предотвратява развитието на ерозия на почвата.

Дори ако го стъпчете, може бързо да се възстанови - достатъчно е да му "давате да пие вода".

Струва си да се отбележи, че всички бриофити са непретенциозни в грижите и дълголетни. Те не се нуждаят от подрязване и оформяне. Непретенциозни са и към нивото на осветеност.

Разбира се, не всеки вид мъх може да се използва за украса на градината. Но има достатъчно подходящи опции, за да превърнете двора /или някое местенце от него/ във вълшебен приказен кът.

Какво представляват биофитите?

Мъховете (Bryophytes) или биофитите са многогодишни вечнозелени растения с разклонени, нишковидни корени, които нямат стъбла или съцветия. Те се възпроизвеждат със спори.

Бриофитите са класифицирани като висша растителност. Те включват повече от 100 различни семейства. Това разнообразие дава възможност за реализиране на най-дръзките дизайнерски идеи на градинския парцел.

Ако започнете да разглеждате по-отблизо мъховете, ще забележите колко са различни. Един вид ще ви напомня за миниатюрна папрат, друг за иглолистни растения, а трети наподобява трева.

Мъхът е великолепен в декора на алпинеума или рокария, когато украсява езерце или водопадче или в композиции с папрат, широколистни или иглолистни растения, а също и на терени без трева.

Можете да го купите в специални магазини, но и да го намерите в природата - в гората. Не е необходимо да събирате мъх в големи количества, защото има видове, които са включени в Червената книга и са защитени.

ПРЕДИМСТВАТА

Непретенциозен.

Декоративен през цялата година, защото е вечнозелено растение.

Не изисква прическа подстригване и оформяне.

Не се нуждае от тор.

Няма алергени, което означава, че не е опасен за страдащите от алергии.

Той не се нуждае от обработване с пестициди - много болести и вредители не го засягат.

Не изисква борба с плевелите.

Не се страхува от температурните промени.

Как да го засадите

Изберете подходящо място,почистете го от растения, трева, камъни, съчки и др. Добре навлажнете парчетата от мъх, които сте купили или сте събрали в гората и леко ги притиснете на мястото, където ще расте. Необходимо е да се действа внимателно, но и със силен натиск, така че въздухът, образуван в тъканта на мъха, да бъде отстранен.

Когато засаждате мъх на склон, е по-добре да фиксирате растението с кора, пръчки или плъзгачи, така че да не се подхлъзва по време на дъждове.

Трябва да обърнете внимание и на това къде е израснал. Ако той "е живял" на изгнило старо дърво, тогава е по-добре да го засадите на същата повърхност, като в естествената среда, в противен случай мъхът ще умре.

Грижата

След засаждането на мъха, трябва да наблюдавате как той се вкоренява на новото си място. Подкрепяйки го с влажна почва за първите няколко седмици, ще му помогнете да се адаптира на ново място. Мъхът ще ви благодари с появата на тънък филм, подобен на зелените водорасли. Това ще бъде новият, млад мъх.

Растежът отнема време - от един до един и половина месеца. Ако се образуват мъртви участъци, е необходимо те да бъдет заменени с нови. След като мъхът се вкорени, трябва да се полива по-малко, но при продължителна суша почвата трябва да се поддържа влажна почва и да се полива при необходимост.

Дизайнерът съветва

Мъхът или бриофитът е вечнозелено растение, на което можете да се възхищавате през цялата година. Използва се като базов елемент в ландшафтния дизайн, тъй като е отличен фон за цветни лехи и единични цъфтящи растения.

Сега все по-често се използва мъх като алтернатива на тревата, което прави поляните оригинални и запомнящи се.

Цъфтящият мъх обикновено се използва, за да се придаде на камъните природен, горски вид. Така преобразени, те са подходящи за японски или скален кът в градината. Добре се вписва и в алпинеумите.

Универсалността на всички бриофити е във възможността за преобразяването на големи и малки архитектурни форми с тях. Например на стената на беседката или къщата той служи и като естествена защита срещу негативните условия на околната среда.

Такава растителност придава патината на древността на градинските скулптури, вази и фонтани, разположени в сенчестата зона.

Мъхове се използват и за отбелязването на границите на пътеки, цветни лехи и водоеми.

Отглеждането на мъх е доста вълнуващо и интересно. Може да се използва както в ландшафтния дизайн, така и за творчество /може да се създават пана и картини от мъх/. Важното е да има желание и въображение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Няма снимка

Лукови акари в цветна луковица?

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

Няма снимка

Важна е техниката на косене

Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка

Още от Фермер
Няма снимка

Сеялките Tempo имат ново стопиращо колело

Vaderstad разработи ново стопиращо колело за прецизната сеялка Tempo. ProStop използва гумени спици, за да абсорбира външно налягане, за което фирмата казва

Няма снимка

Юни е най-подходящ за отглеждане на висококачествени майки и смяна на старите майки

В районите с ранна главна паша - каквато е бялата акация, отводките трябва да се образуват веднага след прецъфтяването на акацията, а не преди нея. Защото това би отслабило семейството

Няма снимка

Безмесна ферма стартира кампания за борба с падащото доверие на потребителите

Доверието на потребителите в храненето ще се срине, тъй като хората са разтревожени от завръщането си в кръчми, барове и ресторанти, сочат проучвания на хранителната компания на базата на растения

Няма снимка

Латвийска пивоварна компания произвежда бира с брезов сок

Латвийската пивоварна компания Aldaris разшири асортимента си, като пусна на пазара нов тип бира Mezpils Berzs, един от основните компоненти на която е брезовият сок

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

БТПП предлага промени в изискванията за подкрепа за средни предприятия

Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ смята, че трябва да бъдат променени две основни изисквания в обявената за обществено обсъждане от Управляващия орган на оперативна програма "Иновации и