Сламопресите са на ход

22 май 2020 Агротехника 0 17937
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Практиката е доказала, че най-подходяща за сенажа е рулонната средна балировачка, която формира бали в размери от 120 до 150 см

Любомир Коралов

Гергьовден не е само благословеното агне. Това е сакрална дата за всички животновъди. Около нея те теглят чертата под сметки и анализи за състоянието на добитъка и фермите им.

Пак тогава започват кампанията за събиране и съхранение на хранителните запаси за животните през годината. Заедно с това обновяват програмите за ремонт на стадата си с цел увеличение на продуктивността и качеството на получаваното мляко и месо. Твърде отговорна за бизнеса им дейност, особено сега в затрудненията и възникващия хаос на агропазара, предизвикани от COVID кризата.

Мнозина животновъди в по-равнинните части на страната вече са започнали коситбата на люцерна или други тревни култури.

Първият откос е предназначен за сенажа

Следващите са за зелен фураж, предназначен и за храна, и за съхранение. Това са етапи добре познати на професионалистите. Те съобразяват плановете си и с периода, и с метеообстановката, и с големината на площите, от които ще прибират люцерната и другата зелена маса.

Не на последно място фермерите са преценили и възможностите на своите машинни паркове. По-конкретно, са огледали машините, които са част от т.нар. ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ.

Знайно е, че това е комплекс от продуктивно оборудване и от множество инвентари. Като се почне от косачки, сенообръщачи, сеносъбирачи се преминава през сламопреси, фолиращи машини и челни товарачи и се стигне до транспортните средства /трактори и ремаркета/. Веригата се финализира с работата по прецизната подредба за съхранение в навеси или складове.

Целият цикъл за осигуряване на изхранването на животните, с характерните си особености за всеки един период от прибирането на реколтата, продължава с последната зелена жътва чак до октомври.

За косачки и сеносъбирачи вече писахме във вестника. След започналата около Гергьовден коситба и след по-кратко или по-продължително сушене на люцерната (в зависимост от предназначението на зеления фураж) към почти геометрично подредените откоси поемат балировачките

Сламопресите са твърде важно звено в “зелената верига” от дейности за прехраната на едрия и дребен рогат добитък.

Професионалистите избират между двата основни вида преси: рулонни и квадратни, които от своя страна са от висок, среден и нисък клас, определян според производителността им и големината на балите.

Рулонните балопреси правят относително по-малки бали, докато квадратните балировачки могат да достигнат и до свръхтежки - 800 кг и отгоре.

Разбира се, изборът зависи от вида фураж и културата, както и от размера на площите, от които се събира зелената маса. Практиката е доказала, че най-подходяща за сенажа е рулонната средна балировачка, която формира бали в размери от 120 до 150 см.

Това, разбира се, е валидно и за следващите откоси, при които зелената маса се оставя на полето, за да изсъхне по-добре и да бъде съхранена при по-други условия и за по-други цели.

Тук се намесва и постоянният контрол върху промените във времето.

Другият много важен показател е с какъв материал ще бъдат захванати балите - обичайно сезал или мрежа. Отново практиката е показала, а и специалистите утвърждават, че за зеления, по-тежък сенаж е по-подходяща мрежата, с която балирането става по-бързо, по-надеждно, по-качествено

Балата е готова за около двайсетина секунди. Със сезал е по-евтино и доста стопани го предпочитат, особено сега при появилите се финансови COVID затруднения, но обмотаването на окосената люцерна в бала става по-бавно, за около една минута. Т.е. мрежата е по-добрият избор, особено при реалната заплаха от метеорологични изненади. Фермерите знаят, че поради климатичните промени, времевите прозорци за прибиране на сеното се скъсяват. Опасността от навлажняване е реална, а от това страда качеството на балата, оттам и съхранението на фуража. Другото важно изискване е да се избере най-подходящата рулонна преса като се прецени дали да бъде с фиксирана или с променлива (вариаторна) камера. Към това се прибавя и препоръката на специалистите, че за сенаж върши добра работа такава, която е с валцова камера с наситняващ апарат. Професионалистите-фермери, когато събират сенажа, са длъжни непрекъснато да наблюдават влажността, която трябва да е под 60%. Под внимание се взима и общото състояние на окосената люцерна или друга тревна маса. След общата оценка се пуска машината.

Сега все по-често се използват и комбинирани ролпреси, които работят продуктивно и със сенаж, и със сухо сено. Тази универсалност също не е за пренебрегване. С нея може да се ускори балирането. Нужно е също да се намалява и времето за обслужване на машината, което, естествено, е по-възможно при по-новите модели сламопреси. Пак при нови машини и при точни параметри на работа се постига по-дълга и ефективна експлоатация на балировачката, както и по-дълъг работен ден с по-малко умора за оператора

Тук е мястото да се уточни, че различните рулонни балопреси се агрегатират успешно с трактори с мощност в диапазона от 80 до 200 к.с., като се има предвид състоянието на терена и големината на нивата, от която се прибира сенажа.

При балирането се прилагат правила и мерки за сигурност, които обхващат няколко дейности:

прецизно следене на състоянието на сенажа;

при балиране трябва да се внимава да не се накърни цялостта на балата и да не се разкъса мрежата или фолиото, с което е обвита;

при работа с рулонна балопреса трябва да се контролира качеството на балите на полето;

постоянен контрол е нужен при товаренето в специализираните ремаркета, при транспорта и при нареждане на балите в навесите за съхранение.

Множество брандове на световното аграрно машиностроене, които произвеждат самоходни машини за селското стопанство имат в портфолиото си и различни модели балопреси, рулонни и квадратни. Но съществуват и компании, които са специализирани в тяхното производство.

Такава е италианската фирма ENOAGRICOLA ROSSI. Тя предлага на пазара изключително машини за получаване и обработка на сено за животновъдните ферми. В нейната стокова листа са включени сеносъбирачи, сенообръщачи, рулонни сламопреси, фолиращи машини за кръгли бали и т.н. Сламопресите ROSSI стандартно са оборудвани с фиксирана камера, с подбирач за регулиране на работната височина. Те са снабдени със звукова аларма и автоматично включване на връзвателния апарат ,при достигане на определена плътност на балите, както и със система за автоматично смазване. За своите клиенти фирмата се е погрижила да имат избор според техните изисквания, съобразени с нуждите им. Опционално, избраните машини могат да бъдат окомплектовани със сечка за допълнително насичане на материала преди балиране, като в този случай е препоръчително да се използва мрежа за връзване, а не полипропилен сезал.

Други, също така високопродуктивни машини, са рулонните сламопреси на компанията MASCAR. Моделът е Corsa 350-420 с фиксирана камера. Размерите на балата са стандартни от 120 до 150 см, ширината на подбирача е 170 см, имат механична настройка на плътността. Използва се обичайният материл за връзване сезал или мрежа според желанието на купувача. Друг модел е TUAREG CUT с вариаторна /променлива/ камера за по-големи бали - до 155 см.

Оборудван е с режеща секция

Ширината на подбирача е 200 см. Системата за нарязване е с 14 ножа, предвидено е и автоматично изваждане на балите. Връзването става със сезал или мрежа. Има и модел MONSTER CUT 770 PLUS с най-широки варианти за размерите на балите - от 80 до 170 см. Той е с променлива камера и ширина на подбирача 210 см, с 15 ножа и с автоматичен контрол на връзването. Настройката на плътността и на диаметъра на балата става директно от трактора. И трите модела са подходящи за балиране на сено, слама и зелена маса - люцерна, трева и др. Същата компания предлага на пазара и машини за фолиране, оборудвани за товарене и разтоварване от странично или задно разположена товареща вилица за бали с размери от 120 до 160 см.

Както споменахме, големи машиностроителни брандове като New Holland, известни със своите комбайни и трактори, подпомагат и животновъдството със сламопреси от двата вида. При заготовката на сенажа приоритет имат ролбалировачките. Компанията предлага иновативни преси с фиксирана камера, модел ROLL BALER. Те са познати на фермерите-животновъди поради тяхната здравина, висока производителност и ефективност.

Отличават се с лекота при експлоатацията, което намалява сроковете ,за поддръжка дори и при трудни условия на работа. Балерите са машини, способни да обработват големи обеми от окосена люцерна или други култури. Осигуряват добра скорост за формиране на балите, така че да се изпреварват евентуални метео изненади. Правят бали с размери от 125 до 135 см. Имат електрохидравлична система за прецизиране на плътността им. Снабдени са и със система, която се активира от кабината на трактора за изключване на ротора и задвижващия механизъм в случай на задръстване. С двете системи се намалява времето за престой и се осигуряват бали с по-висока плътност, без да се повреждат мрежите по време на връзване. Тези рулонни преси са оборудвани с ISOBUS технология за пълно свързване със съвместими трактори.

ДОПЪЛНЕНИЕ

COVID-19 внесе несигурност и стрес сред земеделците, особено при тези с по-малки и средни стопанства. Те заеха отбранителна, изчаквателна позиция в реализацията на инвестиционните си намерения. Изниква естественият въпрос: доколко трябва да бъдат свивани инвестициите и докога? Трудно е да се отговори, защото това зависи преди всичко от състоянието на пазара на селскостопанска продукция, засегнат от COVID атаката.

От друга страна, земеделието, поради специфичното си производство, не се подчинява на пандемията. Сезонните агротехнически мероприятия, прибирането на реколтите и тяхното съхранение са отрицание на нейното въздействие. Така че сега сенажът може да се прибира със старата техника. Но в късната пролет, през лятото и след жътвите е по-добре фуражът, свеж или груб, да се заготвя с нови машини, които гарантират по-ниска себестойност на крайния продукт. Това е, според аграрикономистите, верният отговор на фермерите-животновъди на коронакризата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Изкуствен интелект позволява на сателитите да гледат под облаците

Датският стартъп ClearSky Vision спечели BayWa Smart Farming Challenge 2020 за изобретението си Една от основните пречки при сателитното дистанционно проучване е наличието на облаци

Няма снимка

Идва стартът за предсеитбеното „трио“

На първа линия за подготовка на пролетната сеитба е комплектът от три машини: трактор, торачка, култиватор В шарените, празнични и делнични, дни в края на миналата година, противно на очакванията

Няма снимка

Valtra пуска лимитирана серия трактори

За да отбележи 70-годишнината си, Valtra прави ограничен брой специални предложения от серията T. Тракторите на финландския производител се предлагат в огромно разнообразие от премени

Няма снимка

Със скорост 2,5 км/ч комбайни събират елитни сортове чай

Използват се специално конструирани машини, които внимателно орязват най-нежните листа и пъпки от всяко растение * Обслужването е просто, управлението - леко

Няма снимка

SwarmFarm ще произвеждапо един робот на седмица

Базираната в Куинсланд, Австралия компания сега разполага с 12 леки автономни машини, които се използват във фермите SwarmFarm Robotics е събрала 4,5 млн. австралийски долара (3,28 млн

Няма снимка

Вече и комбайни пазят аромата, вкуса и качеството на кафето

Статистиката сочи, че над 100 милиона души се занимават с отглеждане и реколтиране на Арабика, Робуста и други сортове за ценителите Зимните месеци за земеделието у нас са времето на голямата

Още от Фермер
Няма снимка

Жълт код за отрицателни температури в 22 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време, което ще е в 22 области в Северна и Западна България, предава БТА

Няма снимка

Заявете помощ за наводнените ниви!

Една седмица срок имат земеделски стопани, чиито ниви пострадаха от наводненията, да заявят оценка на щетите. Валежи с над 100 л/ кв. м. за два-три поредни дни

Няма снимка

Студ, но и слънце над по-голямата част от страната

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно

Няма снимка

Започва подготовката на зеленчуковите разсади

Подходящи условия за резитби ще има в края на седмицата Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Наднормените валежи през първата половина на януари, в по-голямата част от страната над 80-100 л/кв

Няма снимка

Защо кученцето ръмжи на непознати?

Това е знак, че нещо не е наред и най-вероятното обяснение е страх Кученцата са известни с това, че са пухкави топки любов, които обожават всички. Но в действителност не е така

Няма снимка

Пикиране на растенията

Когато сте засели гъсти разсади, както и ако отглеждате разсади в парници, е необходимо растенията да се пикират. Около един месец след засяването на семената растенията са готови за пикиране