Прекомерният прием на сол отслабва имунната система

20 май 2020 Домашен лекaр 0 11016
Няма снимка
 

Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета. Това предупреждават немски специалисти от клиниката на Университета в Бон.

По време на тестове участници са получавали допълнително по 6 г сол към обичайния дневен прием - приблизително същото количество сол се съдържа в два хамбургера и две порции пържени картофи.

След седмица на такава диета имунните клетки започват все по-трудно да се справят с чужди бактерии.

Превишаването на количеството консумирана сол е причинило тежък имунодефицит, който от своя страна е довел до сериозни бактериални инфекции, твърдят експертите.

Освен това, прекомерният прием на сол е довел до повишаване на нивата на глюкокортикоидите.

Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 5 г сол на ден.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Внимавайте с бързата храна, състарява ви!

Разкрита е връзката между ранното стареене на клетките и честата консумация на бърза храна. Този път от испанските учени. В проучването са участвали 886 души: служители от университета в Навара са

Няма снимка

Консумацията на мляко в зряла възраст е резултат от генетична мутация

Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц са изследвали останките от воини от бронзовата епоха, убити около 1200 г. пр.н.е. на територията на съвременна Германия

Няма снимка

Кои са най-добрите храни за вечеря според диетолозите

За вечеря е най-добре да ядете зеленчукови и протеинови ястия, тъй като това ще помогне да се избегнат проблеми, свързани с наднорменото тегло. Според експерти най-рационалната вечеря е риба и

Няма снимка

Кои храни подобряват настроението

Не само добре познатите банани и шоколад имат антидепресантни свойства, но и други продукти. Например ядките - достатъчно е да ядете около 50 грама от тях на ден, най-добре орехи и шам фъстък

Няма снимка

Учени предлагат чаша червено вино срещу COVID-19

Тежестта на синдрома на острия респираторен дистрес, който често е неразделен спътник на COVID-19, може да бъде намалена от високата концентрация на специалния ензим ACE2

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар

Още от Фермер
Няма снимка

Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

Кога пъдпъдъците стават "канибали"?

Птиците трябва да разполагат винаги с прясна и чиста вода на воля. Дори и кратковременното жадуване може да предизвика срив на носливостта. Освен това жаждата изостря агресивността на птиците

Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване