Средиземноморски стил в градината

19 май 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 11232
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Ландшафтният дизайн в средиземноморски стил обединява много страни, които въпреки географската си близост се различават по култура и история. Това е романтичната градинска архитектура на Франция, гръцките тераси, италианската класика и екзотиката на Испания.

Но всички тези страни са свързани с горещо слънчево лято, синьо море и ароматни растения.

Така че градината в средиземноморски стил е подходяща за любителите на юга, които предпочитат спокойната почивка, заобиколени от ароматни билки и цъфтящи храсти.

Средиземноморската градина е отлично решение за малки парцели, тъй като не изисква много буйна зеленина и тревни площи.

Избор на терен

За да създадете средиземноморски пейзаж, трябва да се вземете предвид няколко основни фактора. Най-важни са доброто осветление и защитата от силни ветрове.

Идеална е малката градина, заобиколена от каменна стена или жив плет.

Неравният терен също има своите предимства, тъй като ви позволява да създавате тераси, характерни за този стил.

Цветовата комбинация

В средиземноморските региони цветовата схема играе голяма роля, затова при създаването на дизайна на първо място трябва хармонично да се съчетаят цвета и пространството.

Обстановката трябва да бъде доминирана от естествени топли тонове - розово, жълто, кафяво, които смело контрастират с ярко синьо, лилаво и червено.

Можете да заложите и на по-деликатна версия, напомняща френския прованс, като изберете палитра от бели, сини и пастелни цветове без ярки акценти.

Богата растителност

Растителността на средиземноморския климат е богата на цветове, форми и миризми. Но, избирайки растения за този стил, е необходимо да се вземат предвид определени ограничения, свързани с климата, тъй като много южни култури не понасят студове, а някои просто не оцеляват през зимата.

Независимо от това, много от растенията, които растат в нашия климат, са идеални за този стил, а някои разновидности на топлолюбивите видове се адаптират добре и в хладни условия.

За добър растеж на културите, които са основно устойчиви на суша, е много важно почвата да има добра водопропускливост.

Южната природа на градината се подчертава от такива вечнозелени храсти като чемшир, рододендрон, грозде и представители на иглолистните.

За да постигнете пейзажа на южния оазис, използвайте и дървета с колоновидна форма, например хвойна - синя стрела, кипариси, пирамидални дъбови сортове и тис. В по-топлите райони можете да опитате да засадите бор или бор джудже.

Важен елемент от този дизайн на градината са цъфтящите храсти и пълзящите растения. Розите, хибискусът, рододендронът, юката, орловите нокти, глицинията и бръшлянът са фаворитите.

Храстите от цветни хортензии в големи саксии от теракота, които могат да бъдат поставени в частична сянка, създават ярък акцент.

Невъзможно е да си представим южната градина без пикантни билки, които придават на средиземноморския дизайн уникална атмосфера, аромат и вкус.

Лавандулата, градинският чай, розмаринът, мащерката, босилекът, ментата и риганът са незаменими в южния пейзаж.

Не забравяйте и за такива растения като слънчоглед, бял равнец, сантолина, настурция, пеларгония, молодило и зърнени култури. Ампелните цветя във висящи кошници добавят допълнителни ярки акценти.

Поръсете слой от фин чакъл около насажденията. Каменистият мулч перфектно разкрива красотата и индивидуалността на културите.

Между камъните по пешеходните пътеки и в зидарията на оградите засаждайте стелещи се растения като масу, еринус или мащерка.

Материали и малки

архитектурни форми

Ландшафтният стил на южните райони включва използването на такива естествени материали като пясъчник, варовик, лек чакъл, камъни, бетонни покрития, теракота и фрагменти от мозайка. Тук няма да намерите полирани и лъскави елементи. Този стил се характеризира с изкуствено състарени, тъпи повърхности и груба зидария.

Дизайнът в средиземноморски стил осигурява място за почивка. Обикновено това е малка маса от ковано желязо с елегантни столове, беседки обвити с бръшлян, рози или покрити с бяло платно, вътрешни дворове с различни навеси. Пейката обикновено е малка, за предпочитане от камък и с ярки цветни възглавници.

Важно допълнение е разнообразието от вази, кани, малки саксии или сандъчета за треви и цветя, за предпочитане от глина, теракота, керамика или дърво.

Глинените саксии с живи флорални аранжировки се поставят свободно на стълбите, терасите или в задната част на градината, за да създадат впечатление за лек хаос.

Малките фонтани също са типични елементи за архитектурата на този тип градини.

Грижите

За да поддържате декоративността на двора, е достатъчно да се грижите за растенията, като се съобразявате с техните изисквания. Основната трудност е поддържането на комфортна среда за южните култури. В този случай е за предпочитане да ги отглеждате в контейнер и да ги внесете на закрито през есента.

Храстите, които са чувствителни към замръзване, особено цъфтящите, покривате с агрофибър за зимата и мулчирате с дебел слой почва, който предпазва корените от повреда.

Многогодишните треви, особено по-високите, също изискват подслон за зимата. Стъблата им се скъсяват и след това се покриват с листа или иглолистни клони.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Зоните в градината - уют и удобство

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

Няма снимка

Тагетесът е гладен за азот

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

Няма снимка

Как акцентите променят градината?

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Няма снимка

Лукови акари в цветна луковица?

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

Няма снимка

Важна е техниката на косене

Косенето на трева в някои отношения прилича на подстригването. Ако искаме да изглеждаме добре, не е достатъчно да хванем ножицата и да режем косата си оттук-оттам или просто да минем с машинка

Още от Фермер
Няма снимка

Сеялките Tempo имат ново стопиращо колело

Vaderstad разработи ново стопиращо колело за прецизната сеялка Tempo. ProStop използва гумени спици, за да абсорбира външно налягане, за което фирмата казва

Няма снимка

Юни е най-подходящ за отглеждане на висококачествени майки и смяна на старите майки

В районите с ранна главна паша - каквато е бялата акация, отводките трябва да се образуват веднага след прецъфтяването на акацията, а не преди нея. Защото това би отслабило семейството

Няма снимка

Безмесна ферма стартира кампания за борба с падащото доверие на потребителите

Доверието на потребителите в храненето ще се срине, тъй като хората са разтревожени от завръщането си в кръчми, барове и ресторанти, сочат проучвания на хранителната компания на базата на растения

Няма снимка

Латвийска пивоварна компания произвежда бира с брезов сок

Латвийската пивоварна компания Aldaris разшири асортимента си, като пусна на пазара нов тип бира Mezpils Berzs, един от основните компоненти на която е брезовият сок

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

БТПП предлага промени в изискванията за подкрепа за средни предприятия

Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ смята, че трябва да бъдат променени две основни изисквания в обявената за обществено обсъждане от Управляващия орган на оперативна програма "Иновации и