Лятна салата от печени зеленчуци

23 май 2020 Кулинария 0 48294
Няма снимка
 

През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци? Още повече че всички продукти са ви под ръка.

За тази салата е най-добре да използвате няколко вида чушки в различни цветове. Това не само ще добави различни нюанси на вкус, но ще придаде пъстрота и колорит на ястието.

Между другото това ястие е подходящо не само като салата, но може да бъде и вкусна гарнитура. Ако оставите в хладилник за няколко часа, салатата ще придобие и нови нюанси, тъй като зеленчуците поемат взаимно от сосовете си и стават още по-вкусни.

Продукти: 2 жълти чушки, 4 червени чушки, 2 тиквички, 1 син домат, 1 глава червен салатен лук, 2 стръка праз, сушен риган на вкус, 100 мл зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зеленчуците трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и почистете патладжана. Оставете го настрана в купа, като го поръсите отгоре със сол. Патладжанът трябва да се остави осолен за 15 няколко минути, за да пусне сока си и се премахне горчивината му.

Всички предварително нарязани на кубчета зеленчуци се нареждат в тава за печене.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте зеленчуците със зехтина (ако нямате зехтин и слънчогледовото масло ще се справи). Поръсете с риган и подправки по ваш вкус и разбъркайте добре. Покрийте формата с фолио и поставете във фурната. Печете половин час на 160 градуса. След половин час махнете фолиото и оставете зеленчуците още десет минути да се запекат.

Сервирайте топло. Ако желаете, можете да поръсите със ситно нарязан магданоз и копър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Вкусна и бърза вечеря

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

Няма снимка

Ефектни салати за зимата

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

Още от Фермер
Няма снимка

Пазарът на въглерод в почвата ще расте бързо

Идва денят, когато повечето фермери в развития свят ще печелят пари от съхранението му. Но кога и колко? Пазарите на въглерод вече осигуряват доход на австралийските и някои канадски и американски

Няма снимка

Започват зимните резитби

Подгответе азотните торове за подхранване на есенниците и трайните насаждения през февруари През изтеклия период, средноденонощните температури около климатичната норма поддържаха в покой зимните

Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Адаптивни и точни сеялките правят продукцията рентабилна

След торачките и инвентарите, през март в агрофокуса влизат изсяващите машини Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на машини за предпролетната обработка на

Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

Фирми изкупуват картофи и ги даряват

Български компании изкупуват картофи и ги даряват на социално слаби хора. По този начин помагат както на производителите да не изхвърлят залежалата си продукция, така и на бедните