Лятна салата от печени зеленчуци

23 май 2020 Кулинария 0 35199
Няма снимка
 

През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци? Още повече че всички продукти са ви под ръка.

За тази салата е най-добре да използвате няколко вида чушки в различни цветове. Това не само ще добави различни нюанси на вкус, но ще придаде пъстрота и колорит на ястието.

Между другото това ястие е подходящо не само като салата, но може да бъде и вкусна гарнитура. Ако оставите в хладилник за няколко часа, салатата ще придобие и нови нюанси, тъй като зеленчуците поемат взаимно от сосовете си и стават още по-вкусни.

Продукти: 2 жълти чушки, 4 червени чушки, 2 тиквички, 1 син домат, 1 глава червен салатен лук, 2 стръка праз, сушен риган на вкус, 100 мл зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зеленчуците трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и почистете патладжана. Оставете го настрана в купа, като го поръсите отгоре със сол. Патладжанът трябва да се остави осолен за 15 няколко минути, за да пусне сока си и се премахне горчивината му.

Всички предварително нарязани на кубчета зеленчуци се нареждат в тава за печене.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте зеленчуците със зехтина (ако нямате зехтин и слънчогледовото масло ще се справи). Поръсете с риган и подправки по ваш вкус и разбъркайте добре. Покрийте формата с фолио и поставете във фурната. Печете половин час на 160 градуса. След половин час махнете фолиото и оставете зеленчуците още десет минути да се запекат.

Сервирайте топло. Ако желаете, можете да поръсите със ситно нарязан магданоз и копър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Още от Фермер
Няма снимка

За да опазите ягодите от сиво гниене

Причинител на сивото гниене е гъба, която се развива при хладно и влажно време. За да се ограничи развитието на заразата, трябва да се направят няколко третирания.

Няма снимка

Повече от 500 вида гръбначни животни са на границата на измиране

Американски и мексикански еколози проследиха колебанията в броя на почти 30 000 вида гръбначни животни на сушата и установиха, че повече от 500 от тях са на границата на измиране, съобщи ТАСС

Няма снимка

Отлагат поощрителната мярка за връщане в България с цел работа

Заради пандемията от COVID-19 оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ отлага за следващата година кандидатстването по поощрителната мярка за завръщане в България с цел работа. 10-те. млн

Няма снимка

Новите етикети за гуми - като при печки и хладилници

Съветът на ЕС прие регламент с нови правила за етикетиране на автомобилните гуми, които предстои да бъдат въведени и в нашето законодателство. Те ще влязат в сила от 1 май следващата година

Няма снимка

Изплатиха с месец по-рано субсидии на розопроизводителите

За първи път те получават подпомагане за зимни пръскания За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности получават производителите на маслодайна роза

Няма снимка

Месец на отворените врати провежда Опитна станция по поливно земеделие в с. Ивайло

Месец на отворените врати вместо ден провежда Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик в с. Ивайло. Това съобщава за "Марица" доц. Христина Георгиева, директор на научния център