Лятна салата от печени зеленчуци

23 май 2020 Кулинария 0 35514
Няма снимка
 

През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци? Още повече че всички продукти са ви под ръка.

За тази салата е най-добре да използвате няколко вида чушки в различни цветове. Това не само ще добави различни нюанси на вкус, но ще придаде пъстрота и колорит на ястието.

Между другото това ястие е подходящо не само като салата, но може да бъде и вкусна гарнитура. Ако оставите в хладилник за няколко часа, салатата ще придобие и нови нюанси, тъй като зеленчуците поемат взаимно от сосовете си и стават още по-вкусни.

Продукти: 2 жълти чушки, 4 червени чушки, 2 тиквички, 1 син домат, 1 глава червен салатен лук, 2 стръка праз, сушен риган на вкус, 100 мл зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зеленчуците трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и почистете патладжана. Оставете го настрана в купа, като го поръсите отгоре със сол. Патладжанът трябва да се остави осолен за 15 няколко минути, за да пусне сока си и се премахне горчивината му.

Всички предварително нарязани на кубчета зеленчуци се нареждат в тава за печене.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте зеленчуците със зехтина (ако нямате зехтин и слънчогледовото масло ще се справи). Поръсете с риган и подправки по ваш вкус и разбъркайте добре. Покрийте формата с фолио и поставете във фурната. Печете половин час на 160 градуса. След половин час махнете фолиото и оставете зеленчуците още десет минути да се запекат.

Сервирайте топло. Ако желаете, можете да поръсите със ситно нарязан магданоз и копър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Още от Фермер
Няма снимка

Създайте си уютно кътче - 12 идеи

Решихте ли да създадете ново място за свободното време в градината или да пренаредите една от вече готовите зони? С нашите съвети тази работа няма да отнеме много време или усилия

Няма снимка

Утре ще е облачно и ще превали дъжд на места

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за юни и през деня още ще се понижи. През нощта ще има значителна облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от южната четвърт

Няма снимка

С 30% до 50% повече са засадените площи с пипер, дини и пъпеши през 2020 г.

С 50% повече площи са засети с пъпеши спрямо година по-рано, отчита МЗХГ в седмичния си оперативен анализ. Засадените площи с пипер на открито и дини са увеилчени с около 30-40%

Няма снимка

Пуйката е перфектната мътачка

Може да люпи два пъти едно след друго своите, както и кокоши, и гъши яйца Веднага след като измъти първата партида яйца и вземете пуйчетата (пилетата, гъсетата) и ги придадете на друга квачка

Няма снимка

Паяжинообразуващия акар по зеленчуците

Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул. Неприятелят смуче сок от долната страна на листата

Няма снимка

Идват заразявания и активни пръскания

Как да се справим с най-опасните болести, без да се бавим През юни продължава интензивният растеж на лозята, протича цъфтежът и се оплождат голяма част от сортовете