Какви са изискванията на зеления фасул

22 май 2020 Зеленчуци 8 23661
Няма снимка
 

Температура

Оптималната температура, при която протичат началните фази от вегетацията на фасула е 18-19 градуса, а през по-късните фази - след цъфтежа – 22-24 градуса.

Високите температури се отразяват неблагоприятно на развитието на фасула, особено през периода на цъфтежа. Температури от порядъка на 32-33 градуса в съчетание с ниска атмосферна влажност могат да причинят окапване на цветовете и завръзите.

Влага

Фасулът е взискателен към влагата в почвата, но не понася преовлажнение. Растенията са най-взискателни по време на цъфтежа, формирането и наливането на семената. Затова в тези периоди е препоръчително да се напоява.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Ако пръскате, а след това завали

През последните дни паднаха доста валежи в цялата страната. Често в подобни ситуации любителите се питат какво да правят, ако преди това са пръскали. Дали третирането да се повтори

Няма снимка

Някои зеленчуци са затормозени

Студеното и дъждовно време в последните дни затормози развитието на някои от разсадените зеленчуци. Особено засегнат е пиперът, който сякаш е спрял да нараства

Няма снимка

Детерминантни домати

Детерминантни са нискостъблените домати. Те имат по-ниско стъбло, по-слаб растеж, а листата и съцветията им са разположени по-нагъсто. Първото съцветие при този вид домати израства след 6-и - 8-и

Няма снимка

Грижа за растенията след градушка

Ако в района ви е паднал силен дъжд или градушка, трябва да се погрижите за растенията. Почистете лехите, ако има опадали листа, отчупени стъбла или други довлечени от вятъра боклуци

Няма снимка

Грижи за зеления фасул

Основните грижи при отглеждане на градинският фасул включват окопаване, поливане, а при нужда и пръскания срещу някои вредители. Първото окопаване на фасула се извършва

Няма снимка

Първи грижи за доматите

Прави се прореждане, за да останат по 2 растения След поникване на растенията направете прореждане. Там, където са поникнали всички семенца, оставете не повече от две

Още от Фермер
Няма снимка

Ползват ли българските фермери дигитални услуги, пита НСМСФП

Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели прави анкета, насочена към земеделски производители от цялата страна, с цел събиране на реална информация за проект "Теоретични модели

Няма снимка

ONDO отваря първия си международен клон в Южна Африка

След успешното навлизане на регионалния пазар с инсталации в България и Македония ONDO вече разширява присъствието си на международните пазари с отварянето на първия клон извън Европа

Няма снимка

Утре ни очаква променливо време

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до предимно ясно време, най-късно над Североизточна България, където до полунощ все още ще превалява

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият