Рисково ли е варенето на ракия от череши?

27 май 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 51057
Няма снимка
1 2
 

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод

Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия, поради това че отсега много стопани се опасяват, че кампанията по прибирането и реализирането им ще е трудна, а изкупуването не им е гарантирано.

Въпрос:

Величка Петкова от Кюстендил, наш редовен читател, поиска да обясним подробности за домашното производство на ракия от череши, защото тази година е решила а пръв път да си прави, а ни казва, че е чувала, че костилките създават рискове.

Отговор:

Изваряването на череши не е новост за много наши стопани, които са почитатели на плодовата ракия. А знаем, че в Германия, Австрия и Чехия черешовицата например е много популярна и е традиционна от години.

Какво съдържа плодът, кога да се бере за ракия?

Черешата съдържа от 6 до 13% захари и малко киселини. Поради това се създава чувството, че е по-сладка, отколкото е в действителност. Количеството на захарите, разбира се, много зависи и от сорта.

Плодовете обаче притежават много малко количество ароматични терпенови вещества, затова и ракиите, произведени от тях, имат много по-слаб аромат от останалите.

За правилното домашно производство на ракия трябва да се берат само добре узрели череши, които вече са придобили и по-силен аромат.

Гроздомелачката се настройва по-специално за смилането

Черешите могат да се смачкват в гроздомелачка, на която обаче валците трябва да се раздалечават малко повече, отколкото при гроздето, за да не се чупят костилките.

Ако има стопани, които са готови да пробват, могат да опитат като колегите си в Австрия, където е традиция например в плодовата каша да се оставят до 10% счупени костилки. Те придават специфичен, дори силен аромат и вкус на счупена костилка на ракията. Но у нас се смята, че вкусът, дошъл от цяла костилка е по-добър, казва инж. Бакалов.

В домашни условия, дори и след смачкването, месестата част на плода може да остава заедно с костилката при ферментацията. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Кой азотен тор кога и къде се използва

ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района 1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове

Няма снимка

За почитателите на сярата

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

Няма снимка

Кои са оптималните срокове за пръскане

Нашата читателка Сийка Иванова от Айтос иска да знае, кои са оптималните срокове за пръскане на лозето. Ето през какви етапи преминава разпределението на задължителните срокове спрямо фазите на

Няма снимка

Цъфтят ли лозите, не се хваща мотика

Има опасност, като се въртите край растенията, да нараните нежните реси Когато лозата е в цъфтеж, не хващайте мотиката, защото има опасност да нараните нежните реси и малките зърна да опадат

Няма снимка

А какво е мустакът при лозите и за какво служи

Издънката не е излишна, използват я и за чайове, и за козметика Мустакът на лозата - това е красивата завъртяна издънка, която с модифицирания си вид има своята природна роля

Няма снимка

Какво представлява изресяването?

Пита Правда Иванова от Ботевград, тя иска да знае вредни ли са мустаците Пълното или частичното окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи в периода около цъфтежа се нарича

Още от Фермер
Няма снимка

Защо да заложите на рапица?

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

Няма снимка

До края на века дори във Великобритания през лятото ще е до +40° С

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят

Няма снимка

Trimble ще разпространява агрометеорологичните станции на Sencrop

Свързаните агро климатични станции на Sencrop вече са достъпни чрез дистрибуторските мрежи Trimble и Vantage във Великобритания и целия ЕС след назначаването на френския агротехнически старт-ъп като

Няма снимка

Защо прасетата са застрашени от язва на стомаха?

Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им, напомнят от Европейския съюз на ветеринарните лекари

Няма снимка

На вниманието на птицевъдите: Контролирайте праховите частици във въздуха!

Доказано е, че най-опасни за птиците са дребните прахови частици. Прахът е опасен за отглежданите птици, но няма птицеферма, в която да няма прах. Колкото по-дребни са праховите частици

Няма снимка

Фокусирайте вниманието си върху пчелната майка!

Пчелната-майка е най-важният индивид в пчелното семейство и функциониране на пчелина зависи от нея. Биологично ролята й в кошера е двойна - снасяне на яйца и производство на феромон