Ферментацията на плодовете на черешите да става от 20 до 25 градуса

29 май 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 18369
Няма снимка
1 2 3
 

Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая

Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса.

За да започне да ферментира черешовият плод навреме и стабилно, се прибавя суха мая.

Дозата е 2 грама за 10 литра каша. При това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден следете захарността

Да, всеки ден трябва да проверявате със захаромера колко захар е останала неферментирала в сместа. Освен това не забравяйте да измервате редовно и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера, кашата първо трябва да се прецеди и тогава да се измери показанието. Да знаете, че така се получават по-точни данни за захарното съдържание.

Казус: Ако установите, че температурата е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал. Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание Д0Ф на захаромера.

Как да се извлече сокът?

След края на ферментацията трябва много добре да се изцеди сокът. В домашни условия често се практикува плодът с костилките да се пресова, сложен в тензух и завързан, а след това затиснат от дъска и тежък камък. Но тъй като количеството на получения по този начин сок не е голямо, спокойно можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Така ще си гарантирате получаването на бистра и качествена течност.

Освен това при черешите е известно, че плодовото месо създава рискове и доста неприятности, защото много лесно загаря на дъното.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Сипва ли се вода в казана преди варене на ракията?

Неотдавна това ни попита Слави Петров от Свиленград. Отговаряме и на всички, които се интересуват от този момент на технологията. Вода в казана се добавя в случаите

Няма снимка

Става ли добро второ вино?

Ако искате да си направите второ вино, както пита Красимира Кирилова от Вълчедръм, има важни подробности, които трябва да се спазят. След отделянето на първото, във вода

Няма снимка

Следете за качеството на виното и ракията

Как да постъпите, когато има предпоставки за влошаването му Колко захар трябваше да прибавя, за да стане виното качествено, при положение, че съм отчел 20% захарност, пита Васил Петров от Разград

Няма снимка

Минералната вода става ли за разредител на ракия?

* Величка Константинова от Велико Търново пита дали може да използва за разредител на ракията минерална вода. Някои домашни производители на ракия го правят, но това не е технологично правилно

Няма снимка

Бурето от вино - за ракия

Как да очистя бурето от виното, за да го използвам за ракия, пита Вергил Владимиров от град Сливница. Трябва да се действа по следния начин: Първо се очиства виненият камък, ако има такъв

Няма снимка

Дестилирана вода за ракията

Каква да ползвате за разреждането й? * Защо след разреждане с дестилирана вода ракията се е размътила, пита Ганка Пандарска от гр. Панагюрище. Обяснението според нас не е във водата

Още от Фермер
Няма снимка

Доклад: Кризата оказва негативно влияние на заплатите

В резултат на COVID пандемията през първите шест месеца на тази година средните заплати падат или растат по-бавно в повечето страни по света, показва нов доклад на Международната организация на труда

Няма снимка

Как се организира демонстрация в стопанството, ще представи уебинар

„Подобряване на демонстрационните дейности във фермата“ е следващият уебинар, организиран по проект НЕФЕРТИТИ, полезен и безплатен за земеделски производители, студенти и заинтересовани

Няма снимка

Не допускайте кокошките да затлъстеят

През есента се наблюдава интензивно линеене при носачките. Много често те отслабват. Затова разнообразете дажбите им със сочни храни което означава до 20-30 грама на птица: * увеличете дела на

Няма снимка

Аронията като дърво

Аронията може да се формира и като дърво. Тогава обаче видът ще има декоративни функции, а не плодни. За да се оформи дърво, оставя се само една издънка, а останалите се премахват

Няма снимка

Омбудсманът на ЕС: ЕК е одобрила пестициди без оценка за безопасност на ЕОБХ

Настоящата процедура за одобряване на активни вещества в пестицидите поражда "безпокойство", отсъди в сряда омбудсманът на ЕС, Емили О'Райли, пише Евроактив

Няма снимка

Утре ще бъде облачно

Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца. През нощта над страната ще облачно и мъгливо. Ще духа слаб в Източна България - до умерен вятър от юг-югоизток