НСИ: Зелето поскъпна с 31.5% през април, краставиците са с 18% по-евтини

22 май 2020 Агробизнес 0 2583
Няма снимка
pixabay.com
 

Индексът на потребителските цени за април 2020 г. спрямо март 2020 г. е 99.4%, това значи, че месечната инфлация е -0.6%.

С 0.9% са се увеличили цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки през месец април спрямо март 2020 г. , отчита НСИ в анализ за инфлацията на потребителските цени. Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия са се увеличили с 0.1% от март до април. Най-сериозно намаление се отчита в цените на стоките и услугите в транспорта - 6.8%, а най-голямо увеличение - при облекло и обувки - +6.3%. 

Индексът на потребителските цени за април 2020 г. спрямо март 2020 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%. Инфлацията от началото на годината (април 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е минус 0.3%, а годишната инфлация за април 2020 г. спрямо април 2019 г. е +1.8%. Средногодишната инфлация за периода май 2019 г. - април 2020 г. спрямо периода май 2018 - април 2019 г. е 3.0%. 

Кои хранителни продукти поевтиняха през април:

Цените на някои основни хранителни продукти сочат намаление през месец април, въпреки общото намаление от 0.9%. Това са: хляб „Добруджа“ - с 0.9%, типов и ръжен хляб - с 1.3%, свинско месо - с 0.4%, мляно месо (кайма) - с 2.2%, риба - с 1.5%, замразена риба - с 0.3%, нискомаслено прясно мляко - с 0.3%, кашкавал - с 0.4%, извара - с 1.2%, млечни масла - с 2.9%, олио - с 0.2%, домати - с 0.6%, краставици - с 18.1%, листни зеленчуци - с 0.7%, леща - с 1.2%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.8%, сладолед - с 5.7%, оцет - с 0.9%, сол - с 0.7%, минерална вода - с 0.3%, газирани напитки - с 1.5%, плодови сокове - с 1.2%, бира - с 0.1%, и други.

Увеличение на цените за месеца има при: ориза - с 2.2%, брашно - с 1.4%, месо от едър рогат добитък - с 1.7%, агнешко и ярешко месо - с 1.0%, месо от домашни птици - с 0.5%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0.8 и 2.0%, пълномаслено прясно мляко - с 0.9%, кисели млека - с 0.4%, сирене - с 3.4%, яйца - с 3.9%, маргарин - с 0.5%, ябълки - с 5.5%, цитрусови плодове - с 13.9%, зеле - с 31.5%, зрял лук и чесън - съответно с 20.2 и 24.2%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 12.6%, маслини - с 2.5%, гъби - с 2.9%, зрял боб - с 3.8%, картофи - с 10.9%, захар - с 4.7%, кафе - с 1.5%, чай - с 1.1%, ракии - с 1.6%, вина - с 0.6%, и други.

През април 2020 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: газообразни горива за битови нужди - с 3.5%, топлоенергия - с 21.5%, дизелово гориво - с 11.7%, автомобилен бензин А95Н - с 14.1%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 14.4%, метан за ЛТС - с 12.3%, и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: такса за събиране и изхвърляне на битови отпадъци - с 1.1%, въглища - с 1.5%, банкови услуги и такси - с 2.0%, и други

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Изплатиха с месец по-рано субсидии на розопроизводителите

За първи път те получават подпомагане за зимни пръскания За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности получават производителите на маслодайна роза

Няма снимка

ONDO отваря първия си международен клон в Южна Африка

След успешното навлизане на регионалния пазар с инсталации в България и Македония ONDO вече разширява присъствието си на международните пазари с отварянето на първия клон извън Европа

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

Нерешени проблеми и цената на пшеницата тревожат фермерите

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

Няма снимка

Вносът на рапица в ЕС може да достигне рекордни нива

Вносът на рапица от Европейския съюз и Обединеното кралство може да нарасне допълнително през 2020/2021 г., поставяйки нов рекорд, е прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ ( USDA )

Още от Фермер
Няма снимка

За да опазите ягодите от сиво гниене

Причинител на сивото гниене е гъба, която се развива при хладно и влажно време. За да се ограничи развитието на заразата, трябва да се направят няколко третирания.

Няма снимка

Повече от 500 вида гръбначни животни са на границата на измиране

Американски и мексикански еколози проследиха колебанията в броя на почти 30 000 вида гръбначни животни на сушата и установиха, че повече от 500 от тях са на границата на измиране, съобщи ТАСС

Няма снимка

Отлагат поощрителната мярка за връщане в България с цел работа

Заради пандемията от COVID-19 оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ отлага за следващата година кандидатстването по поощрителната мярка за завръщане в България с цел работа. 10-те. млн

Няма снимка

Новите етикети за гуми - като при печки и хладилници

Съветът на ЕС прие регламент с нови правила за етикетиране на автомобилните гуми, които предстои да бъдат въведени и в нашето законодателство. Те ще влязат в сила от 1 май следващата година

Няма снимка

Месец на отворените врати провежда Опитна станция по поливно земеделие в с. Ивайло

Месец на отворените врати вместо ден провежда Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик в с. Ивайло. Това съобщава за "Марица" доц. Христина Георгиева, директор на научния център

Няма снимка

Ползват ли българските фермери дигитални услуги, пита НСМСФП

Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели прави анкета, насочена към земеделски производители от цялата страна, с цел събиране на реална информация за проект "Теоретични модели