Пиката с пилешки гърди

28 май 2020 Кулинария 0 22923
Няма снимка
 

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч).

В Италия пикатата не е толкова метод на готвене, колкото сос на базата на лимонов сок и масло с подправки. Много популярно ястие там е телешката пиката: piccata di vitello al limone.

Много важно е да се знае, че така приготвено месото остава крехко и нежно. Обърнете внимание на сосчето с нарязан карамелизиран лимон и лук.

Как се приготвя пиката с пилешки гърди?

Продукти: 4 пилешки гърди без кожа, сол и черен пипер на вкус, брашно за паниране, 6 супени лъжици масло, 3 суп. лъж. зехтин, 1 глава лук, нарязан на тънки филийки, 1 лимон (половината, нарязан на кръгчета, и сокът от другата половина (2 супени лъжици)), 180 мл пилешки бульон, 4 суп. лъж. дребни каперси или малки мариновани чушки, магданоз.

Приготвяне: Нарежете пилешкото месо на две части по дължина. Малък трик е да го оставите за 15 минути в камерата, за да се стегне, без да замръзва, и по-лесно да се реже. Поръсете филетата със сол и черен пипер. Оваляйте в брашно и след това изтръскайте излишното.

В голям тиган загрейте по 3 супени лъжици масло и зехтин на средно силен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, сложете пилешките хапки. Най-добре се прави на части, като се изчаква между отделните порции мазнината отново да се загрее. Така гърдите ще се “запечатат”, без да пускат много сок.

Пържете по 3 минути от всяка страна.

След като първата порция месо е готова, прехвърлете в чиния и, ако е необходимо, добавете още зехтин.

Когато месото е готово, в същата мазнина сипете лука и нарязания лимон. Запържете 3-4 минути, докато лукът леко се карамелизира. После прибавете бульона и варете, докато течността изври наполовина (около 3-4 минути). Намалете котлона и добавете останалото масло, каперси и лимоновия сок.

Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.

Залейте пилешките гърди със соса и поръсете с магданоз.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки гърди в лимонов сос

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

Няма снимка

Кайсиев конфитюр с ядки

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

Вкусни разядки с патладжани

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Няма снимка

Вкусни питки от тиквички

Намажете горещите питки с масло Тези питки можете да ги ядете на воля. Няма опасност да напълнеете от тях. Те са много вкусни и ароматни. Продукти: една не много голяма тиквичка, 120 г кисело мляко

Още от Фермер
Няма снимка

Ако нямате достатъчно празни пити, центрофугирайте и връщайте!

Когато пчеларят не разполага с достатъчно празни пити, своевременно трябва да изважда пълните, да ги центрофугира и отново да ги връща в кошера. Други юлски проблеми: За нормалната дейност на пчелите

Няма снимка

Изложба „Градината – времена и пространства“ откриват в Екомузей с аквариум, Русе

Изложба „Градината – времена и пространства“  откриват утре (09.07.)  в Екомузей с аквариум в гр. Русе от 18.00 ч. Експозицията е част от проекта „Градината – място на биокултурно разнообразие и

Няма снимка

10-11 септември: Курс за оператори на трактори с автоматична трансмисия New Holland Auto Command

Новите технологии могат да подобрят ефективността на работа на вашата машина, като увеличат производителността, намалят разходите и повишат приходите ви

Няма снимка

Ако ви "изненада" прошарено пило

А това означава на една и съща страна на отделна пита да се вижда разновъзрастно пило. Между запечатаните килийки се виждат яйца, съвсем млади и по-възрастни личинки, а също и незасеменени килийки

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците!

И при най-малко съмнение за заболяване търсете ветеринарните лекари. Другите задачи за месеца: 0 контрол на опаразитеността на семействата с вароатоза в пчелина; 0 препоръчително е третирането на

Няма снимка

Цифровите географски данни за Кампания 2020 са публикувани в Системата за електронни услуги

В Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“ са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане парцели по Кампания 2020