Защитата на данните става ключов въпрос за фермерите

28 май 2020 Агробизнес 0 6309
Няма снимка
1 2
 

Споделянето им за нуждите на прецизното земеделие сега

е без регулация и може да навреди на конкуренцията

Добродетелите на дигиталното земеделие се възхваляват от много гласове, включително от Европейската комисия (ЕК). Но то носи проблеми, които изискват внимателно разглеждане, както показва неотдавнашна ситуация в САЩ.

Наскоро дигиталното земеделие бе подкрепено в изтекли документи, включително в проекта на стратегията за данни на ЕК и проекта на стратегията “От фермата до трапезата”. И двата насърчават събирането и споделянето на данни за селското стопанство в ЕС, за да се подобрят неговите устойчиви резултати и конкурентоспособност.

Стратегията “От фермата до трапезата” конкретизира разработването на “Мрежа данни за устойчивост на фермите”. Тя би трябвало да позволи на първичните производители да наблюдават “не само своите икономически резултати, но също така екологичните и климатичните”. Същевременно улеснява “съветването относно ориентирани към бъдещето възможности за земеделие”.

Стратегията за данни има за цел да създаде общо пространство за селскостопански данни.

Нож с две остриета

В селскостопанския сектор обаче започнаха да се пораждат опасения за собствеността на данните, неприкосновеността на личния живот и правата на производителите. А също за това кой може да използва, да има достъп и да анализира техните данни, което показва, че прозрачният и ясен регламент за защита на данните се превръща във все по-важен проблем.

Интензивната реакция в социалните медии по отношение на опасенията за поверителност на данните в САЩ неотдавна доведе до прекратяване на партньорството между Climate Fieldview - платформа, собственост на Bayer, която следи селскостопанските данни, и Tillable - компания, предназначена да увеличи максимално споразуменията за наем между фермери и собственици на земи. Това стана, след като земеделските производители се оплакаха, че споделянето на чувствителни данни между двете компании е довело до повишаване на наемните цени за фермерите.

Майк Стърн, главен изпълнителен директор на Climate Fieldview, заяви, че “не е разрешено споделяне на данни с Tillable”, подчертавайки, че клиентите имат “пълен контрол над това с кого споделят своите данни, включително трети партньори на платформата FieldView”.

Филип-Андреас Шмид, глобална политика за дигитално земеделие и публични въпроси в Bayer, каза, че “не продават личната информация на клиента или данните на фермата на клиенти” и че “политиката за данни на Bayer/The Climate Corporation за цифрово земеделие в Европа спазва същите тези ръководни принципи”.

Въпреки тези уверения, партньорството беше прекратено, което демонстрира, че защитата и управлението на данните, техните суверенитет и демокрация вече са станали ключови въпроси в селскостопанския сектор.

Дигиталното земеделие надгражда развитието на агротехнологиите, включително сензори и сателити, роботика, дронове и автоматизация. Използването на такива технологии често се нарича “прецизно земеделие”, на което все повече ферми разчитат.

Дигиталното земеделие зависи от масовото събиране на данни за селското стопанство, които след това се използват по иновативни начини за по-ефективно използване на ресурси, труд, за създаване на нови приложения, стойност или продукти.

CEMA, индустриалният орган за сектора на агромашините, определя цифровото земеделие като “надхвърлящо самата наличност на данни, за да се създаде действителна интелигентност и значима добавена стойност от такива данни”.

Това бе признато в доклад на Европейския парламент за 2017 г. за социалните, етичните и правните последици от цифровото земеделие. В него се подчертава, че злоупотребата със земеделски данни може да доведе до “антиконкурентни практики, включително ценова дискриминация и спекулации на стоковите пазари, които е възможно да засегнат продоволствената сигурност”. Освен това се изтъква, че “информацията, свързана с добивите и резултатите, съдържащи се в тези данни, може да има невероятна стойност и да осигури пазарно предимство на компаниите за семена и торове”.

Суверенитет на данните

трябва да се гарантира

В доклад на "Приятели на Земята", публикуван през февруари 2020 г., се посочва, че сега няма национална или европейска правна рамка “за контрол на използването на данни, събирани и оценявани от агробизнес компании или други”. Докладът подчертава, че “Европа, подобно на повечето други региони, е на ръба да позволи централизиране и концентриране на данни в безпрецедентен мащаб, с липсата на каквато и да е регулация.”

“Липсата на съществен публичен дебат и политическа намеса ще оставят технологията в ръцете на няколко глобални корпорации, които ще могат да събират, анализират и да монетизират данните, колкото им харесва, като същевременно укрепват своето господство в селскостопанския сектор и хранителната верига.”

“Без намеса онези, които контролират данните, в крайна сметка ще контролират нашата храна, земеделските производители и селските райони”, заключава докладът, като казва, че “трябва да се гарантира суверенитетът на данните на всички земеделски производители”.

Даниел Азеведо, директор на асоциацията на земеделските производители COPA-COGECA, смята, че за да продължи Европа да бъде световен лидер в осигуряването на висококачествена продукция по устойчив начин, “всички политики на ЕС трябва да приведат усилията си към създаване на основата за достъп и усвояване на иновативни, авангардни и безопасни технологии от земеделските производители и хранително-вкусовата верига”.

Въпреки че подчертава, че цифровото земеделие може да доведе до “иновативна, динамична и модерна професия”, той също изразява загриженост за споделянето на данни. “Споделянето на данни между различни партньори в агро-хранителната верига трябва да се извършва по справедлив и прозрачен начин”, добавя Азеведо.

По тази причина се оформи коалиция от асоциации от веригата на агрохраните в ЕС, която създаде

доброволен кодекс на поведение

на ЕС за споделяне на данни

Той има за цел да установи прозрачни принципи, да изясни отговорностите и да изгради доверие между партньорите. Кодексът определя ключови насоки, които операторите трябва да следват, съвместими с Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Въпреки това Азеведо подчертава мнението на COPA-COGECA, че “ако доброволческият подход не бъде постигнат, няма да имаме проблем да разгледаме регулаторни решения”.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

ДФ "Земеделие" завишава максимално теренните проверки за плодове и зеленчуци

През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е

Няма снимка

Опасения за световното търсене на пшеница

Алма Давидова Цените на зърнените култури на Euronext леко паднаха вчера след краткото рали, предизвикано от доклада на USDA във вторник. На физическия пазар обаче те останаха по-стабилни

Няма снимка

Рекордно световно производство на зърно прогнозират от ФАО

Алма Давидова Тази година световното производство на зърнени култури ще достигне близо 2,8 милиарда тона, от които повече от 760 млн. тона пшеница. Организацията за прехрана и земеделие на

Няма снимка

ФАО: С 2,4% се повиши световния индекс на цените на храни през юни

През юни световните цени на хранителните стоки се повишиха за първи път от началото на годината, когато те намаляваха с всеки изминал месец, показва индексът на цените на храните на ФАО

Няма снимка

Добивите от царевица - все по-големи! Опасения за ценови натиск на световния зърнен пазар

Жени Владинова Еврокомисията повиши прогнозата си за реколтата от царевица за втори пореден месец, като прогнозира реколта от 71,9 милиона тона, в сравнение със 71,4 милиона миналия месец

Няма снимка

Еврокомисията - силни производствени загуби при пшеницата - от 20% - до 25%

Жени Владинова Според ЕК Франция, Румъния и България са с най-голям спад. Представените от Еврокомисията оценки показват много силни производствени загуби от 20 до почти 25 процента в сравнение с

Още от Фермер
Няма снимка

Сейте зелен фасул

У нас зеленият фасул се отглежда като пролетна и като късна лятна култура. Ако искате да имате реколта през есента, до 20 юли трябва да приключите с лятното засяване

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Няма снимка

Ondo получи награда за бизнес дебют на годината

Ondo Solutions – компанията, която произвежда системата за автоматизирано напояване, прецизно торовнасяне, мониторинг и климатичен контрол Ondo, получи първата си престижна награда само седем месеца

Няма снимка

Огнището на инфлуенца по птиците е третото, открито от БАБХ за година

БАБХ констатира за трети път огнище на инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ в Асеновград в периода от април 2019 г. до юни 2020 година, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните

Няма снимка

Жътвата в Добричко – ниски добиви и ниски оферти за цени

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф