Каква е същността на резитбите на зелено

31 май 2020 В лозята 0 27828
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово

Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина. Сега започваме розобера и ще е голям зор, но в същото време се грижа и за лозите в двора. Не знам в подробности правилата на зелените резитби и кое кога се прави, а много съм чувала за тях, че са задължителни за лятото. Бихте ли ме ориентирали.

Благодаря ви предварително.

Отговор:

Резитбите на зелено помагат за добрия растеж, добива и качеството на гроздето. А правилното им извършване има значение за опазването на лозата от патогени и неприятели.

Регулирайки растежа на лозовото растение, те са един вид продължение на основната резитба. Кои са манипулациите, които трябва да се правят лятото? И защо са нужни?

Филизенето

За него най-често сме писали, защото е много важна операция. Премахват се цели зелени леторасти, когато достигнат дължина 20-25 см. Така се постига равномерно разположение на леторастите, те се огряват от слънцето и се повишава фотосинтезата им. Получава се и по-добро проветряване, с което се намалява вероятността за развитие на болести. Улеснява се пръскането с фунгициди и инсектициди.

В младите лозя е задължителна операция.

Казуси: При филизенето, през първата или втората година от отглеждане на лозите на стъблени формировки, се оставят по 1-2 летораста.

На следващата година се почистват тези по стъблото, а се оставят онези, които ще използвате за кордон или второ рамо.

При плододаващите лози, филизенето се извършва след появата на съцветията, за да се разграничат плодните от безплодните летораси. Филизенето да се прави преди първото третиране за мана.

Кършенето

Чрез него се борим с изресяването. Премахва се вегетационният връх на летораста, с връхните 5-8 листа.

Предизвиква по-добро завързване при сортове, склонни към изресяване. Направено след цъфтежа допринася за по-добро изхранване и на зърната. Елиминира засенчването и подобрява проветряването, намалява опасността от развитие на сиво гниене.

За кършене през май е рано, прави се някъде през средата на месец юли. На летораслите над последния грозд се оставят 12-14 листа на винените и 14-16 иста при десертните сортове. При високостъблените формировки, то се прилага само при силно растящитеа лози.

Прищипването

Представлява премахване на вегетационния връх на летораста с връхните 2-3а листенца. То е метод за ускорено формиране на младите растения.

Ограничава също изресяването и регулира растежа на отделните леторасти. С отнемане на върха се насочват повече хранителни вещества към съцветията.

Казус: Когато трябва да се избегне превръщането на съцветията в мустаци, прищипването се извършва след като се открият съцветията.

При десертните сортове източването се среща по-често. При винените сортове, почти не се налага да се извършва. Правилно е да се прави 4-5 дни преди цъфтежа.

Колтученето

Състои се в премахване на цели или част от страничните леторасти /колтуци/. При млади лози се прилага при ускорения метод на формиране. Извършва се при дължина на колтуците 20-25 см, като се оставят 2 колтука на лоза, които да служат за формиране на рамена или кордони.

В плододаващи лозя може да се направи по няколко начина, според периода, в който се провежда.

Казуси: Когато колтуците са малки и са в зоната на гроздовете се премахват изцяло.

Над гроздовете не се премахват целите колтуци, а се запазват долните 4-5 листа. При много буен растеж на лозите, може да се направи 2-3 пъти.

Колцуването

Премахва се един пръстен с ширина 3-4 см от кората и ликото на плодна пръчка, от зелен летораст или от рамо на лозата. С това се прекъсва оттокът на асимилати от листата към корените и те се натрупват в гроздето и над колцуваното място. Целта е по-добро хранене, зърната наедряват и узряването настъпва с 10-15 дни по-рано.

Прави се само при десертни сортове. Времето за извършване на колцуването зависи от развитието на зелените зърна - те трябва да са с размери 4-6 мм. Добър резултат се постига, когато се комбинира с прореждане на зърната и гроздовете. Тази манипулация отслабва силата на лозите и ограничава запасяването на кореновата система с асимилати. Прилага се не всяка година, а през 3-4 години.

Прореждането на гроздове

Прилага се при десертни и винени сортове - при големина на зелените зърна 4-6 мм. Отстраняват се малки и недоразвити гроздове и тези при които има издребнели зърна.

Прореждането на зърната

Извършва се при десертни сортовеа с големи гроздове и зърна, също и при някои безсеменни сортове.

Прореждането на листата

Допринася за по-добро качество на гроздето. Осигурява по-добър светлинен и въздушен режим, улеснява борбата с болести и неприятели. Премахват се листата в основата на леторастите, в зоната на гроздовете, но се запазват тези над грозда.

Прореждането на листата се извършва чак след приключване на фазата прошарване на зърната.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Още от Фермер
Няма снимка

Причината за мощната буря над София - циклон и неустойчива въздушна маса

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Общинско съоръжение за отпадъци в Турция отоплява 10 декара оранжерия за домати

Още през 2013 г. община Кайсери в Турция е създала съоръжение за управление на отпадъците и до днес метанът, отделян от преработени отпадъци, се използва за генериране на 38 милиона киловата

Няма снимка

Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря

Няма снимка

Спазвайте препоръките за употреба на листните торове

Препоръчително е градинарите преди да пристъпят към подхранване с листен тор да прочетат препоръките за приложението му, които са дадени на етикета. * За да е успешно листното подхранване

Няма снимка

Zetor завършва актуализациите на Crystal и Forterra

Zetor е сложил финалните нотки на новите си модели Crystal HD 170 (171 к.с.) и Forterra HSX и HD, като последната част в процеса на актуализация е нов покрив на кабината