Месец на отворените врати провежда Опитна станция по поливно земеделие в с. Ивайло

02 юни 2020 Растениевъдство 0 4599
Няма снимка
 

 Месец на отворените врати вместо ден провежда Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик в с. Ивайло. Това съобщава за "Марица" доц. Христина Георгиева, директор на научния център.

Целта е да не се случва събиране на голяма група хора в един ден.

Ежегодно в Опитна станция в с. Ивайло се отглеждат житни култури с цел демонстрация.

През реколтната 2020 г. на демонстративното поле може да се види какво е развитието на Българските сортове пшеница (обикновена и твърда), ечемик и тритикале, при условията на 2019 – 2020 г. Включени са: 13 сорта обикновена зимна пшеница селекция на ИРГР Садово, 10 сорта на ДЗИ Г. Тошево и 2 сорта на ИЗС Русе; 4 сорта тритикале на ДЗИ Г.Тошево и 1 на ИРГР Садово; 5 сорта твърда пшеница на ИПК Чирпан; 2 на ДЗИ Г.Тошево и 1 ИРГР Садово; 13 сорта ечемик на ИЗ Карнобат, 2 на ДЗИ Г. Тошево и един сорт ечемик на ИРГР Садово.

Посевите в момента са във фаза цъфтеж до наливане на зърното. Моментът е подходящ производителите да направят своя избор на сорт, който да задоволи потребностите им.

Разрешават се посещение на Демонстративното поле от малки групи хора в работни дни от 8:30 до 15 часа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Рапицата – култура, която заслужава втори шанс

Осигурява свеж финансов ресурс и през юли При добри климатични условия и старателно отглеждане, рапицата ни зарежда с много емоции, подплътени и с добри резултати

Няма снимка

Масово се жъне в цялата страна

Продължава жътвата на пшеницата в цялата страна. Все още няма официално данни за добиви и качеството на зърното. Картината е доста шарена не само в различните райони на страната

Няма снимка

Жътвата в Добричко – ниски добиви и ниски оферти за цени

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф

Няма снимка

Родни фермери отглеждат дини без семки

Българските производители се стремят да отговорят на новите тенденции на пазара. Доказателство за това е реколтирането на безсеменни дини, които имат много предимства както за фермерите

Няма снимка

Домати, произведени с изкуствен интелект, това ли е бъдещето?

Отглеждането на зеленчуци от разстояние е възможно, показва експеримент във Вагенинген, Нидерландия Ива Тончева Няколко международни екипа се включиха в експеримент за автономно отглеждане на чери

Няма снимка

Добри добиви в Ловешко

Сравнително добра реколта от зърно очакват земеделските производители от района на Ловеч. За добиви от 600-700 кг/дка при ечемика и 700-800 кг/дка, съобщава фермер от региона

Още от Фермер
Няма снимка

Днес - слънце и температури до 29 градуса

Ще бъде предимно слънчево. Преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони, ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват

Няма снимка

Прасетата и кокошките имат имунитет към коронавируса

Още изследват говедата и млекодайните животни След появата на огнища от коронавирус в германската кланица “Тьонис” броят на новозаразените в района на Гютерсло през последните дни намаля значително

Няма снимка

Причината за мощната буря над София - циклон и неустойчива въздушна маса

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Общинско съоръжение за отпадъци в Турция отоплява 10 декара оранжерия за домати

Още през 2013 г. община Кайсери в Турция е създала съоръжение за управление на отпадъците и до днес метанът, отделян от преработени отпадъци, се използва за генериране на 38 милиона киловата

Няма снимка

Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря