Създайте си уютно кътче - 12 идеи

05 юни 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 19269
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Решихте ли да създадете ново място за свободното време в градината или да пренаредите една от вече готовите зони? С нашите съвети тази работа няма да отнеме много време или усилия! Невзрачното ъгълче, което сте заобикаляли преди, може бързо и лесно да се превърне в уютно място за релакс. Само няколко обмислени детайла могат да преобразят пространството и да направят почивката ви възможно най-удобна.

В дълбочина

Този кът в дъното на градината се намира под прилежащата територия на парцела и е ограден с подпорна стена от камък. Точно там е поставена пейка.

Тъй като камъкът натрупва топлина, в непосредствена близост до конструкцията виреят ароматни подправки, билки и други благоуханни растения. Любителите на топлината и изисканите аромати ще се чувстват чудесно на това място.

Екрани, прегради и разпръснати храсти ще ви скрият от любопитните очи не по-лошо от стена.

Близо до природата

Толкова е приятно да седнете удобно в беседката и да се насладите на съзерцанието на любимите си цветя ... А ъгълът, скрит зад пергола с катерещи растения, създава усещане за спокойствие и сигурност.

Мебелите са разположени възможно най-близо до красива цветна леха с цъфтяща лавандула, дъбов градински чай, рози и декоративен лук.

Завеса от многоцветни мъниста

Завесата от многоцветни мъниста е прост, ефективен и в същото време приказен начин за ограждане на ъгъла и постигане на така желаната уединеност.

Съвет: като подвижни "стени" можете да използвате и големи парчета плат, като ги фиксирате върху въже, опънато между две дървета.

Уединено място

Беседката, оплетена с растения, е зелен оазис на прохладата в горещите дни. Хортензията дава животворна сянка, а по време на цъфтежа ще ви очарова с приятен сладък аромат.

Цветна шатра

Виещите се едногодишни, като ипомеята, настурцияа или дори огнено червения боб, цъфтят невероятно пищно и много бързо, превръщайки опорите в гъсто обрасли ярки "стени". Поддържащата структура може да бъде съвсем проста, защото ще бъде скрита под листата и цветовете (вижте снимката вдясно по-горе).

В нашия пример обичайната плетеница от върбови клонки действа като основа на мини-шатрата. Между другото, ароматният грах е отличен кандидат за такъв вариант в стил рустик: естественият му чар е без конкуренция.

Градинска “стая”

За да добавите домашен уют на любимото си място за почивка навън, украсете го със сладки елементи от декора. Например, създайте ансамбъл от елегантен свещник от ковано желязо със свещи (поставен на масата) и музикална висулка (прикрепена към клон на дърво).

Любимите ви предмети за декорация на дома ще бъдат връхната точка на всеки градински кът за почивка.

Покой и стихия

Водата е наистина универсален помощник: допринася за релаксация и в същото време внася елемент на спонтанност в атмосферата - в центъра на източника кипи! За да запазите краката си винаги сухи, изградете дървен под в близост до езерото.

Уютна платформа, която стърчи над водната повърхност, е идеално решение за тези, които обичат да наблюдават движенията на рибите или водните кончета.

Разделяй и почивай

За зониране на пространството не е необходимо да се изгражда каменна стена - понякога е напълно достатъчно символично да се посочат границите.

Например тротоарните камъни, положени в полукръг на тревата, са ярък пример за това как да се справите със задачата за "разделяне" с минимални разходи.

Важно: паветата трябва да бъдат дълбоко заровени в земята, за да не пречат на косенето на тревата.

Перголата

Благодарение на перголата, дори и да има най-простият дизайн, мястото за почивка изглежда като стая. Такава структура традиционно се засажда с катерещи растения. За да му придадете специален чар, прикрепете платна или пердета и странични екрани към силни греди, и окачете саксии с ампелни растения.

Благодарение на перголата, дори и да има най-простия дизайн, мястото за почивка изглежда като стая.

Вашата ниша

Пейката заема минимум пространство и ако я затворите със стени и изградите покрив, тя не отстъпва по нищо на беседката по отношение на комфорта. Поставете импровизираната "къща" сред големи храсти, добавете меки, ярки възглавници и добрата почивка ще ви бъде гарантирана.

И още един важен момент: позиционирайте пейката така, че от нея да се отваря най-красивата гледка към градината.

Под прикритие

Ниските каменни стени, като имитация на руини, са отличен начин за разделяне на зоните и за създаване на малки усамотени ъгли. Ако подобна ограда е разположена с "лице" на югозапад, камъните ще натрупват слънчева топлина през деня, а вечер ще я отдават.

Особено изгодни са стените, изработени от стар клинкер или естествен камък.

Мини водопадче

Ромоленето на вода е идеална фонова музика за отдих на тялото и душата, независимо дали става дума за фонтан в стара поцинкована вана или водопад в обикновен правоъгълен резервоар от неръждаема стомана.

Сега за целта може да се намери подходящ арт предмет за градина от всякакъв стил.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Сенките и растенията

Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем

Няма снимка

Кът за отдих - 17 идеи

Лятото е чудесно. Можете да прекарате толкова време, колкото искате на чист въздух. Но е двойно по-приятно да направите това на собствената си морава в сянката на беседка или уютен вътрешен двор. 1

Няма снимка

Терасата - продължение на дома

Специално място в дизайна на къщата и градината заема терасата. Тя може да бъде описана като връзка между къщата и парцела. По правило тази част на постройката не е остъклена и често дори не се

Няма снимка

Планината слиза в градината

Интересен декоративен елемент в градината е скалният кът, често погрешно наричан алпинеум. Наистина и двете композиционни форми са доста сродни, но имат съществена разлика помежду си

Няма снимка

Какво още могат плевелите?

Напоследък все по-често ни убеждавате в тезата, че плевелите са полезни. Е, мен ме спечелихте, (защото меко казано ми е омръзнало “да се боря с вятърни мелници”) но искам да науча повече

Няма снимка

Приятел или враг са мравките?

Здравейте! От известно време забелязвам, че мравки пъплят по растенията из градината. Особено любими са им ягодите. Прочетох, че където има листни въшки, има и мравки и съм озадачен

Още от Фермер
Няма снимка

Причината за мощната буря над София - циклон и неустойчива въздушна маса

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Общинско съоръжение за отпадъци в Турция отоплява 10 декара оранжерия за домати

Още през 2013 г. община Кайсери в Турция е създала съоръжение за управление на отпадъците и до днес метанът, отделян от преработени отпадъци, се използва за генериране на 38 милиона киловата

Няма снимка

Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря

Няма снимка

Спазвайте препоръките за употреба на листните торове

Препоръчително е градинарите преди да пристъпят към подхранване с листен тор да прочетат препоръките за приложението му, които са дадени на етикета. * За да е успешно листното подхранване

Няма снимка

Zetor завършва актуализациите на Crystal и Forterra

Zetor е сложил финалните нотки на новите си модели Crystal HD 170 (171 к.с.) и Forterra HSX и HD, като последната част в процеса на актуализация е нов покрив на кабината