Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

23 юни 2020 В лозята 0 26352
Няма снимка
Такава е формата на Русалка
1 2 3 4
 

Петричка есен

Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силнорастящи, с много висока родовитост.

Подходящи са къса и смесена резитба. Асмовидно отглежданите лози добре плодоносят и само при къса резитба - чепове с две очи. Може да се отглежда и по формировката Гюйо - чепове и плодни пръчки.

Късният срок на узряване и добрата съхраняемост на гроздето през зимата са ценни качества на сорта.

Може да се отглежда само в най-топлите райони на страната.

Алмерия

В района на Петрич и Сандански гроздето на този сорт узрява в края на октомври и началото на ноември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, зърното е овално, средно едро, с жилава, дебела жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силнорастящи и много родовити.

При всички формировки препоръчваната резитба е чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи.

Средният добив от е 4-6 кг от лоза при средностъблените формировки. Гроздето е издръжливо и може с успех да се съхранява и през зимните месеци.

Недостатък на сорта е, че цветовете му са женски, което налага допълнително опрашване. Поради тази причина на основата на него е селекциониран сортът Калмерия, който се отличава от Алмерия единствено по устройството на цвета и може да се самоопрашва.

Подходящ е за най-южните райони на страната.

Русалка

Узрява през първата десетдневка на август.

Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро, овално, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, напълно без семена.

Зърната му са податливи на напукване при влажно време, вследствие на което се напада от оси и други насекоми, както и от сиво гниене.

Лозите са средно до силнорастящи, отличават се с голяма родовитост.

При всички формировки резитбата, която се препоръчва, е на чепове с две очи.

Проявява слаба устойчивост на ниски зимни температури, но ранният срок на узряване позволява да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Русенско без семе

Среднорано зреещ сорт - узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям, полусбит. Зърното е средно едро, с дебела крехка жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Зърната са без семена или със слабо развити рудименти. Подходящи са за консумация в прясно състояние и направа на стафиди.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

При всички формировки се препоръчва резитба на смесено плодно звено - чеп с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Средната му студоустойчивост и срокът на узряване дават възможност да бъде отглеждан докъм 400 м надморска височина.

Русалка-3

Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро до едро, със средно дебела, крехка тъмносиня кожица, месесто.

Семената са меки рудименти, които не се чувстват при ядене.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост.

При всички формировки резитбата трябва да е на смесено плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Може да се отглежда до 500-600 м надморска височина.

Русалка-1

Узрява към края на август. Гроздът е много голям. Средното му тегло е около 600 г, но отделни гроздове достигат и 1600 г. Зърното е много едро, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. Подходяща е резитба на чепове и плодни пръчки, както и само на чепове. Може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Хибрид VI-4

Узрява през втората половина на септември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит. Зърното е едро, продълговато, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или с недоразвити семена (рудименти), които не се чувстват при ядене.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

При всички формировки препоръчваната резитба е смесено плодно звено - чеп с две очи и дълга плодна пръчка с 10-12 очи.

Поради сравнително късното узряване може да се отглежда само в по-топлите райони на страната.

Хибрид V-6

Узрява в края на септември. Гроздът е голям, кръстат и сбит. Зърното е средно едро, с дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Семената са слабо развити, не се чувстват при ядене.

Лозите са среднорастящи с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. За отглеждането му са подходящи топлите райони на страната.

Тракийска перла

Узрява около средата на септември. Гроздът е много голям, отделни гроздове достигат и 1 кг.

Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или със слабо развити рудименти.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Подходящ за по-топлите райони на страната.

Славянка

Узрява през втората половина на септември. Гроздът е голям до много голям, а отделни гроздове достигат до 2 кг, разклонен, полусбит.

Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто-сочно, с неутрален вкус, без семена или със слабо развити рудименти.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10 - 12 очи. Подходящ е за по-топлите райони на страната.

Бяло дребно без семе

У нас е известен още с името Султанина. Отнася се към групата на средно до къснозреещите сортове. Узрява към края на септември и началото на октомври.

Гроздът е средно голям до голям, разклонен. Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно или с много слабо развити рудименти.

Лозите са силно до буйнорастящи с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в по-хладните райони ресите се източват в мустаци.

Може да се отглежда в най-топлите микрорайони на страната. От него се получават висококачествени стафиди.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Няма снимка

Средноранни десертни сортове грозде

Каква резитба изискват и на каква надморска височина да се отглеждат Болгар Това е изключително ценен средно рано зреещ десертен сорт, от дълги години познат на лозарите у нас

Още от Фермер
Няма снимка

През юли: пръскания срещу плодови червеи, акари и болести по овошките

Карантинните срокове на препаратите са посочени в скоби Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През юли сериозна опасност за овощните култури представляват гъсениците от второто поколение плодови

Няма снимка

Днес ще се заоблачи и на места ще вали

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта в северозападните

Няма снимка

Още три дни дъжд и бури, после до 33°

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

Няма снимка

Грижи за телето

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

Няма снимка

Къртици и слепи кучета изяждат всичко наред

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

Няма снимка

Купете семена от ряпа

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци