Френска лучена супа

23 юни 2020 Кулинария 0 78084
Няма снимка
 

Класическата рецепта изпрати Любомира Кирилова от София

Френската кухня е известна с изисканите и сложни ястия, които рядко могат да се повторят у дома. Но любимата френска лучена супа можете да си я приготвите за 30 минути с минимум продукти. Всичко е много просто, но се получава невероятно вкусно.

Тайната на тази супа е в карамелизирането на лука по време на задушаването. Зеленчуците отделят естествена захар и затова супата има сладникав вкус.

Продукти: 9 глави лук, 3 суп. лъж. зехтин, 6 скилидки чесън, 100 мл сухо бяло вино, 100 мл вода, 200 г хляб, 50 г сирене чедър, зелен лук, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Обелете и нарежете лука. Запържете го в тиган до златисто кафяво в олио със сол.

Добавете нарязания чесън и виното и разбъркайте. Сипете водата, разбъркайте и гответе под капак за 10 минути.

Нарежете хляба на филийки, намажете ги със зехтин и поставете във фурната за 10 минути на 180 градуса. Извадете тавата с препечения хляб и поръсете отгоре с настъргания кашкавал. Печете още 5 минути на същата температура.

Разсипете супата в дълбоки чинии и сервирайте заедно с филийките хляб с чедър. Поръсете отгоре със ситно нарязан зелен лук.

За да приготвите крутоните, е най-добре да използвате френска багета, както е в класическата рецепта.

По желание прибавете към супата подправки по ваш вкус. Препоръчваме ви да оставите ястието известно време да постои под капак, за да поеме ароматите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

Вкусни разядки с патладжани

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Няма снимка

Вкусни питки от тиквички

Намажете горещите питки с масло Тези питки можете да ги ядете на воля. Няма опасност да напълнеете от тях. Те са много вкусни и ароматни. Продукти: една не много голяма тиквичка, 120 г кисело мляко

Няма снимка

Ягодов десерт

Продукти: 120 г готов тортен блат, 2 суп. лъж. ликьор (или сладко вино), 300 мл прясно мляко, 4 яйчни жълтъка, 50 г захар, 1 суп. лъж. нишесте, 2 пак. Ванилова захар, 300 г пресни ягоди

Няма снимка

Кюфтета от филе от бяла риба

Бялата риба е източник на фосфор, лизин, както и витамин D. Въпреки че осъзнаваме колко е полезна, не всеки обича ястия от риба. Всъщност, всичко зависи от уменията на домакинята и вкуса на готовия

Още от Фермер
Няма снимка

През юли: пръскания срещу плодови червеи, акари и болести по овошките

Карантинните срокове на препаратите са посочени в скоби Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През юли сериозна опасност за овощните култури представляват гъсениците от второто поколение плодови

Няма снимка

Днес ще се заоблачи и на места ще вали

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта в северозападните

Няма снимка

Още три дни дъжд и бури, после до 33°

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

Няма снимка

Грижи за телето

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

Няма снимка

Къртици и слепи кучета изяждат всичко наред

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

Няма снимка

Купете семена от ряпа

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци