Колко време да стерилизираме бурканите със зимнина

20 юни 2020 Кулинария / Полезни съвети 0 42273
Няма снимка
Таблица за продължителността на консервиране на плодове и зеленчуци при 100 градуса температура
 

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци.

Съществуват няколко начина за запазване на продуктите за по-продължително време:

чрез варене в закрити съдове -стерилизация;

чрез варене в открити съдове (сладка, конфитюри, мармалади, желета сиропи и др.);

сушене на плодове и зеленчуци;

туршии;

чрез замразяване.

Консервиране чрез стерилизация

Стерилизацията представлява преваряване на продуктите в закрити съдове при температура най-малко 100 градуса.

Чрез стерилизация продуктите се съхраняват дълго време, без да се развалят, тъй като високата температура, на която се подлагат, убива микробите, причиняващи развалянето им.

Стерилизирането се извършва в специален съд (най-често казан или тенджера с равно дъно). На дъното на съда се слага надупчена дървена подложка, а между бурканите - летви, за да не се допират един до друг.

Бурканите, напълнени с продуктите за консервиране, се затварят херметически и се заливат с хладка вода. Тя трябва да покрива бурканите.

Продължителността на стерилизацията се отчита от момента, в който водата заври, която е различна за почти всички продукти. Водата не трябва в никакъв случай да кипи, тъй като плодовете и зеленчуците се покачват в буркана, преваряват се, при което залепват ръбовете на стъклата. В резултат на това бурканите се отварят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Хмели сунели - как се приготвя

Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж

Няма снимка

Зелените салати

Познавате ли ги и знаете ли как да ги използвате Зелените салати са неразделна част от лятното меню. Те са неразделна част от гарнитурите или допълнение към барбекюто

Няма снимка

Знаете ли как да печелите от храната, която купувате?

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Няма снимка

Продукти за кухнята, които можете да си приготвите сами вкъщи

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Основни мерни единици в кухнята

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и