По-заразна ли е Ку-треската от Covid-19?

24 юни 2020 Животновъдство 0 23769
Няма снимка
 

Болестта по преживните животни се предава и на хората - има заразени ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма, алармира д-р Красимир Колев

Жени Владинова

Вече 3 месеца вниманието ни е приковано върху разпространението на коронавируса. Но ето, че у нас избухнаха нови огнища, но на друга, не по-малко опасна болест. Става дума за зоонозата Ку-треска. И изведнъж всички специалисти биха тревога.

Ку-треската е неподозирана

и пренебрегвана опасност

за хора и животни

Заболяването е все по-актуално за България - и това се доказва с множеството огнища в страната. Застрашено е не само здравето на животните, но и здравето на животновъдите. Защото според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията смъртността вследствие на заболяването е 10-12%. Но има държави, в които има потресаващи данни - от 5% до 50% смъртност. За сравнение - при коронавируса тя е 3%, а при обикновения грип - 5%. А ударът върху репродукцията е значителен и може да срине рентабилността на фермата, предупреждава д-р Красимир Колев.

Огнищата се увеличават

Те са в област Ямбол и София-област - за тях съобщи Българската агенция по безопасност на храните. В Ямболска област са заболели животни в четири обекта: за отглеждане на кози (в с. Маломирово, общ. Елхово), овце (в гр. Стралджа), крави (в с. Атолово, общ. Стралджа) и едри преживни животни (в с. Шарково, общ. Болярово). Болестта е заразила три едри преживни животни и девет дребни преживни животни, сочат проби, взети в изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2020 г. Тревога будят числата -

повече от 20 положителни

случая на Ку-треска има

в област Габрово

Те са в селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци. След направени тестове има доказани 14 случая. Става дума за заразени ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма.

Какво представлява Ку-треската? Болестта е известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите.

Основен начин за

заразяване при човека

е въздушно-праховият

- чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм - чрез консумиране на недобре термично обработено месо или мляко от заразени животни. Трети, но по рядък начин на заразяване, е чрез ухапване от кърлеж.

В голяма част от случаите първичната Ку-треска протича с разнообразни оплаквания или безсимптомно и завършва с оздравяване. Около 50% от болните имат клинични прояви - треска, продължаваща 1-2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др., поясняват специалистите от Националния център по заразни и паразитни.

А за да разберем какви щети може да нанесе Ку-треската в една ферма, търсим коментара на д-р Красимир Колев.

- Д-р Колев, защо Ку-треската е толкова опасна за хора и животни?

- Това е болест обща за хора и животни - т.нар. зооноза, причинявана от силно заразна бактерия. Достатъчно е единични бактерии - най-често от 1 до 10, да попаднат в организма, за да предизвикат заболяване. Едновременно с това

бактерията причинител

е силно устойчива

в околната среда и това създава предпоставка да се задържа дълго време в условията на заразената ферма. При животните заболяването се изразява главно със засягане на репродуктивната система, т.е. наблюдават се най-често аборти, задържани плаценти, раждат се нежизнеспособни или мъртви приплоди, по-голям е броят на незаплождащите се животни във фермата като цяло. Много рядко може да се наблюдават други признаци, като мастити и по-голям брой белодробни заболявания.

При хората в 60% от случаите заболяването протича без симптоми. И ако сме със силна имунна система, го прекарваме на “крак”, неусетно. Острата форма на болестта наподобява симптомите на грип и преминава в повечето случаи без усложнения при правилна диагноза и навременно лечение с антибиотици.

Опасна е хроничната форма, от която по статистически данни са 1-2% от заболелите. Тя протича със засягане на най-вътрешната обвивка на сърцето (ендокардит), самата мускулатура на сърцето (миокардит) или възпаление на някои кости в тялото - т.нар. остеомиелит. При бременни жени може да се наблюдават и аборти.

-От продуктивните животни кои най-често боледуват?

- Фермерите, отглеждащи преживни животни - кози, овце и крави, трябва да знаят, че понякога това заболяване е “неканен гост” при тези животински видове, без никой да подозира за него, или признаците се отдават на друга болест. Но фермерите трябва да имат предвид, че

когато има чести аборти,

задължително

да информират своя ветеринарен лекар

Той трябва да изпрати кръвни проби и части от плацентата и плода в лаборатория, за да се изключи или потвърди това заболяване, а и други подобни протичащи с аборт. При аборти правилото е, че Ку-треската или трябва да се потвърди, или отхвърли.

- За да стане ясно, да разбирам ли, че съветвате фермерите при чести, а дори и при няколко аборта при овце, кози и крави, задължително да сигнализират ветеринарния си лекар и да изпращат в лаборатория материал за изследване за тази болест?

- Да, точно така ме разбирайте. Това е част от добрата ветеринарномедицинска и фермерска практика. И аз горещо препоръчвам да се следва. Само по този начин фермерът и лекарят му биха защитили и гарантирали здравето и благополучието както на животните, така и на хората, включително и своето собствено! Да не забравяме все пак, че това заболяване застрашава и общественото здраве. Наш дълг е при съмнение за тази болест, когато имаме аборти, да реагираме бързо и компетентно - вече знаете как.

- Как се отразява това заболяване върху икономическата ефективност на едно стадо, когато то проникне в него?

- Като поставим риска от заразяване на хора на първо място, вече го споменах. Ударът е главно върху репродукцията, т.е. той е значителен. Загубите са предимно от неполучени приплоди поради аборти. Но също така има и повишена смъртност при новородените. А понякога в стадата с тази болест те се раждат с намалена жизнеспособност или дори мъртви. Увеличава се процентът на мъртвородените плодове за определен период от време като цяло. Може да се наблюдават понякога и повече белодробни заболявания. Невинаги, но има и повишаване на случаите на клинични и субклинични мастити. При кравите е важно да се спомене по-големият процент на задържани плаценти и възпаления на матката (метрити) в първите дни след раждането. Такива кравеферми са и репродуктивно неблагополучни, по-голям е процентът на “повторките”. Но трябва да се отбележи, че всички тези признаци могат да породят съмнение за Ку-треска. Но потвърждение или отхвърляне се прави задължително и само с лабораторно изследване - държа да акцентирам върху това.

Например имах случай в една кравеферма, където абортите бяха единични, но много често след раждане кравите вдигаха температура, намаляваха апетитът и млечността, развиваше се маточно възпаление (метрит).

По-късно тези животни трудно се заплождаха, т. е. процентът на “повторките” беше голям. Тези симптоми предизвикаха съмнение за Ку-треска, взехме материали за изследване от няколко животни и диагнозата беше потвърдена лабораторно. Икономическите загуби в тази ферма бяха значителни най-вече поради ниска млечност и масови репродуктивни проблеми.

- Как става отделянето на причинителя на Ку-треската и кога се повишава рискът за животновъдите и ветеринарните специалисти?

- Главният отделител на заразата това са животните, които боледуват скрито или явно. Причинителят се отделя в особено големи количества с околоплодните води и плацентата, особено по време на аборт или дори при нормално раждане при животните, които са носители.

Оттук идва и повишеният риск за животновъдите и ветеринарните специалисти, обслужващи животните. Също така причинителят може да се отдели и с млякото , урината и фекалиите. Винаги трябва да се има предвид, че излъчителите на Ку-треската (преживни - овце, кози и крави) са критична точка за разпространението от животно на животно и от животно на човек, както и за контрола на болестта, подчертавам това. Затова, ако премахнем или ограничим излъчителите, т.е. заразените животни, то тогава болестта постепенно ще намалее или изчезне от стадото, или съответната географска област. Това се прави по света и у нас единствено и само чрез използване на ваксина срещу Ку-треска!

- След като се установи при аборти и другите признаци в стадото, които описахте чрез лабораторно изследване, че става въпрос за Ку-треска, какво се прави?

- Накратко казано - търсим ефективен метод, решаващ проблема с болестта в дългосрочен план. А това се постига именно с използването на ваксина. Тя създава имунитет на животните в стадото, те не се разболяват и не абортират. Освен това, забележете, намалява се и впоследствие се преустановява отделянето на бактерията от “скрито” болните животни. По този начин се премахва и източникът на инфекцията. И така се създава реална предпоставка да се ликвидира заболяването с времето и силно намалява възможността за заразяване на нови животни и хора, което е изключително важно.

Използването на ваксина води до оздравяване на болните стада и успоредно с това намаляване и изчезване на заболяването между хората. Като заключение може да се каже, че единственият правилен и ефективен начин за борба с Ку-треската е ваксинацията на заразените стада.

- Фермерите откъде може да се снабдят с ваксина срещу Ку-треска?

- Това може да стане единствено и само чрез ветеринарния лекар. Необходимо е да го попитат и той знае какво да прави. Мога да кажа, че такава ваксина има официално регистрирана в Европа и у нас. Благодаря за инициативата ви да информираме фермерите как да разпознават признаците на Ку-треската, която (стана ясно защо) е опасно заразно заболяване. Надявам се да съм допринесъл за осветляване и разбиране на тази важна здравна тема. Защото тя засяга здравето на хората, и, разбира се, благополучието на животните. И не на последно място рентабилността на фермите в три основни сектора - овцевъдство, козевъдство и говедовъдство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Защо „новата” обвързана подкрепа за млечния сектор разбуни духовете

Изпълнителният директор на НСГБ Михаил Михайлов коментира дискусията на проекта за стратегическия план за програмния период 2021-2027 г. у нас Изискването за плодовитост трябва да отпадне

Няма снимка

По 35 млн. лв. за хуманно отношение към свине и птици

През 2021 г. общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, реши на свое заседание вчера Управителният съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“

Няма снимка

Животновъдите получават 14,4 млн. лв. - втори транш от преходната помощ за говеда

УС на ДФ „Земеделие” утвърди общ финансов ресурс до 14 428 962 лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2020

Няма снимка

Тоалетна за крави спечели отличие

Купа, която събира част от15-те до 20 литра урина, произведени на ден от млечна крава, е взела единствения златен медал в наградите за иновации на изложението за машини за животновъдството EuroTier

Няма снимка

Генетиката е основата на успешната козеферма

А козето мляко, месо и сирене се търсят и в бедните, и в богатите страни * И трите продукта са със сериозна заявка за новата световна хранителна тенденция Жени Владинова Производството и пазарът на

Няма снимка

Птичият грип атакува

9000 гъски в птицеферма в Саксония са унищожени * Птицевъдите трябва да се подготвят за миграцията на птиците, пренасящи инфлуенца, алармират и специалистите от Института „Фридрих Льофлер” Първият

Още от Фермер
Няма снимка

Жълт код за отрицателни температури в 22 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време, което ще е в 22 области в Северна и Западна България, предава БТА

Няма снимка

Заявете помощ за наводнените ниви!

Една седмица срок имат земеделски стопани, чиито ниви пострадаха от наводненията, да заявят оценка на щетите. Валежи с над 100 л/ кв. м. за два-три поредни дни

Няма снимка

Студ, но и слънце над по-голямата част от страната

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно

Няма снимка

Започва подготовката на зеленчуковите разсади

Подходящи условия за резитби ще има в края на седмицата Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Наднормените валежи през първата половина на януари, в по-голямата част от страната над 80-100 л/кв

Няма снимка

Защо кученцето ръмжи на непознати?

Това е знак, че нещо не е наред и най-вероятното обяснение е страх Кученцата са известни с това, че са пухкави топки любов, които обожават всички. Но в действителност не е така

Няма снимка

Пикиране на растенията

Когато сте засели гъсти разсади, както и ако отглеждате разсади в парници, е необходимо растенията да се пикират. Около един месец след засяването на семената растенията са готови за пикиране