Планината слиза в градината

24 юни 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 22977
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Интересен декоративен елемент в градината е скалният кът, често погрешно наричан алпинеум. Наистина и двете композиционни форми са доста сродни, но имат съществена разлика помежду си.

Основни елементи и в двата къта са цветята и скалата, допълнени с релеф, вода, дървета и храсти. Но алпинеумът има особено съдържание. Той е декоративен макет на високопланински скален ландшафт със задължително участие единствено на алпийска растителност.

Обикновено се изгражда в ботаническите градини за научни наблюдения и отдих. Дава възможност да се създаде колекция от представители на местната алпийска флора в красива паркова среда. Храсти и дървета почти не се използват, освен специално подбрани по хабитус (външен вид) иглолистни растения. Понякога водни ефекти, наподобяващи високопланинските реки и водопади, съпътстват останалите елементи.

Скалният кът

Скалният кът (известен още като рокарий) е доста по-разпространен и търсен за украса на градините. При него в живописна обстановка, наподобяваща миниатюрен планински пейзаж със скали и каньони, водни каскади или сухи реки, цъфтят предимно многогодишни градински и диворастящи видове. Тук цветната растителност е основен елемент и не е задължително алпийска. В случая по-важна е хармоничната композиция със скалата и водата.

Раздвижен релеф

Най-често скален кът се създава по естествени релефни форми - възвишения, скатове, оврази, наклонени брегове на езера, реки, потоци. Може да се изгради и върху леко раздвижен, дори равнинен терен, като височините се оформят с помощта на инертни материали. Раздвиженият релеф внася динамика в пейзажа и затова е предпочитан.

Къде?

Скалният кът обикновено се разполага на слънчево място, около езерце или за укрепване на някой откос. Южното изложение се избягва, тъй като се нагрява много силно от слънцето и малкото почва между скалните късове бързо изсъхва.

От какво?

За построяването на скален кът може да се използват намиращите се на място (в парцела) камъни, както и оставените при оформянето на терена по-едри скални отломъци, но те не бива да са разнородни. Когато се докарват скали, те се подбират от един вид и от едно находище.

По-харесвани са камъните, моделирани от ерозията, с дупки и цепнатини и носещи отпечатъка на времето. Карстовите скали и морените са най-подходящи.

Ломените камъни са чужди по форма за скалните кътове, но има майстори, които успешно ги втъкават в композицията.

Бигорът също се ползва, но ако в рокария има повече водни площи и пещерни образувания.

Според някои дизайнери пъстрите скални породи не са уместни, тъй като влошават колорита.

Имитациите на скали от бетон и тухли са безсмислени и не стоят добре. В краен случай, при липса на естествени находища на камъни биха могли да се ползват скали от вибробетон, които максимално наподобяват естествените.

Творба на изкуството

Разполагането на камъните трябва да става внимателно и с мисъл, за да не се получи проста купчина от камъни и пръст. Този кът е своеобразна творба на изкуството, изискваща солидни знания и съобразителност при определянето на размерите му, мястото, формата, устройството, както и при подбора на растителност и подреждането.

Като цяло скалният кът трябва да наподобява релефа на близка околност, така че да изглежда колкото може по-естествен, да създава подходящ микроклимат за цветята и да е лесен за поддръжка.

Подреждате камъните

Изключително важно е как ще подредите камъните в скалния кът. Във всеки рокарий водеща роля имат скалите, а растенията просто допълват композицията. Най-красивите камъни се слагат за доминанти, а останалите изграждат скалните групи.

Може да се оформят каньони и дефилета, сухи реки, като се ползва чакъл или филц.

Празнините между камъните се запълват с различна почвена смес, в зависимост от изискванията на цветята. Най-често в скалните кътове намират място калцефитите (растенията, виреещи на варовити почви). За видовете, които не понасят варовика в почвата, се насипва пръст с кисела реакция - събрана от иглолистни гори, или се добавя торф. В по-големите скални кътове могат да се изградят ниши, напомнящи малки пещери.

Водата

Тя също е от голямо значение за възприемането на рокария. Той ще бъде по-естествен, ако е свързан с малък ручей или през него минава поток с каскади, следващи релефа.

Красиво се вписва и малко езеро в подножието на скалния кът. Всички по-влаголюбиви цветя следва да се разполагат около водата.

Колоритна растителност

Представителите на флората се засаждат в пукнатините на скалите или между отделните камъни. В скалния кът намира място предимно местна ниска растителност - цветя, храсти, полухрасти, треви. Дърветата обикновено се разполагат в близост до къта, за да го предпазват от ветрове, но така че да не го засенчват. Предпочитат се вечнозелени иглолистни видове.

Колоритът на композицията се дължи на гъстите туфи цветя. Използват се пълзящи видове, както и такива, които растат на “възглавнички”.

Сред най-разпространените цветя за скален кът са каменоломки, мащерка, дебелец и тлъстига, игловръх, церастиум, ниски карамфили, сапунче, жълтуга, иберис, флокс, армерия, камбанки, кандилка, минзухар, иглики и много други.

Декоративните треви се поставят на слънчевите места в къта. Тяхната свежа зеленина внася спокойствие в багровата картина.

Голям брой ниски широколистни и иглолистни видове също могат да се използват за украса на скалния кът. Сред тях са: китайски и лъскав нокът, котонеастри, прозорче, кисел трън, спиреи и др. Вечнозелените храсти разнообразяват колорита през зимата. Много подходящи за това са винката, калуна, ерика, пълзящия чашкодрян, ниските форми на: джел, грахов лъжекипарис, хвойни, клек, някои туи, смърчове и др.

За да бъде скалният кът украшение на градината, за да има максимален декоративен ефект, той трябва да се поддържа в идеално състояние.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Дефицитът на хранителни вещества при цветята е по-малкото зло

Компенсира се постепенно  Много пъти е ставало дума за хранителни дефицити при растенията. Публикували сме схеми, таблици и какво ли още не по тази тема

Няма снимка

Излишък на хранителни вещества при цветята

Много и често подхранване = отрова!   Излишъкът на хранителни елементи граничи с токсичност или с други думи- с отрова за цветята, а и не само. Токсичност се появява

Няма снимка

8 идеи за детски кът в двора

Готови решения за всеки бюджет  Запомнете главното правило: детската площадка трябва да е безопасна. Постройте я по-далеч от бодливи храсти, парници и стопански постройки

Няма снимка

Осветете градината: 8 интересни идеи

Обмислете и направете схема  Развихрете въображението си и си представете как искате да видите градината с нощно осветление. Може би сънувате, че цветни фенери трептят в короните на дърветата

Няма снимка

Дъждовната градина - подобрява отводняването и краси двора

Ако се притеснявате за мокро или влажно мазе, или пък след обилни валежи се появяват локви в двора, дъждовната градина е точно за вас. Тя представлява градинско легло

Няма снимка

Арка в двора - 7 невероятни идеи

Изберете я според стила на градината Арката не е просто някаква малка конструкция, която можете лесно да изградите във вашата градина. Видът на сводестия проход

Още от Фермер
Няма снимка

125 пчелари ще закупят оборудване с кредит по Националната програма по пчеларство

Всички подадени заявления за кредити по Националната програма по пчеларство (НПП) са одобрени, съобщават от пресцентъра на фонда. Финансиране получават 125 пчелари с одобрени проекти по мерки А, Б

Няма снимка

Мечки убиха 8 говеда и овце в Смолянско през юли

Мечки са убили 8 селскостопански животни (говеда и овце) и са потрошили два пчелина в Смолянска област през месец юли, съобщи РИОСВ. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община

Няма снимка

82,5 милиона лева подкрепа за сектор „Животновъдство“ сред среща при Борисов

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди

Няма снимка

Разрешително за извънгабаритен превоз ще може да се подава и по пощата

Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще могат да се подават и по пощата. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 11/ 2001 г

Няма снимка

Калият е полезен за растенията

Калият играе важна роля за създаване на тургор и на осмотично налягане на растенията. Освен това той е необходим за образуването на плодовете и за аткивиране на асимилационните процеси

Няма снимка

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери