Малинов ликьор

25 юни 2020 Кулинария 0 15255
Няма снимка
 

Малцина знаят историята за произхода на ликьора, който се счита за изначално женско питие. Но той е най-близкият “роднина” на лечебните тинктури, които монасите са приготвяли. Първите плодови ликьори се появяват в Италия още през XIII век!

И до днес тази страна, заедно с Франция, оглавява списъка на световните лидери в производството на сладки слабоалкохолни напитки.

Най-хубавото е, че не е нужно да чакате с месеци или дори години, за да опитате какво сте направили. Достатъчно е плодовете просто да се залеят с алкохол и да се оставят за няколко минути до час, така че напитката да поеме ароматите.

Продукти: 450 г малини, 400 мл водка, 120 г захар, 2 суп. лъж. лимонов сок

Приготвяне: Измийте малините старателно, препоръчително е да проверите всяко плодче. След това ги пасирайте в блендер или използвайте хаванче.

Пасирайте в блендера не повече от 2-3 минути, за да не се разтрошат семките на плодовете. Когато малините се превърнат в хомогенно ароматно пюре, прехвърлете ги в буркан от литър и половина или в друг съд, който да може да се затваря. Добавете лимоновия сок и водката. Прибавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори за около 5 минути. Най-добре е да затворите буркана и да разклатите съдържанието.

Опитайте течността на захар и, ако е необходимо, добавете още. Поставете съда с напитката в хладилник за час-два. През това време малините ще се утаят и самата течност ще се избистри.

Прехвърлете ликьора в бутилка или декантер, така че утайката да остане на дъното на буркана (можете да използвате марля за прецеждането).

Можете да оставите питието и за по-дълго с плода. Във всеки случай след 2 часа то вече е напълно готово за употреба.

Лято, освежаващ вкус. Сервирайте малиновия ликьор с мед, шоколад, твърдо сирене, плодове и ядки. Току-що приготвената алкохолна напитка има несравним вкус и аромат, но това не означава, че не можете да я оставите в хладилника да се охлажда.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Няма снимка

Вкусни разядки с патладжани

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят Патладжан в аджика 3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън

Няма снимка

Вкусни питки от тиквички

Намажете горещите питки с масло Тези питки можете да ги ядете на воля. Няма опасност да напълнеете от тях. Те са много вкусни и ароматни. Продукти: една не много голяма тиквичка, 120 г кисело мляко

Няма снимка

Ягодов десерт

Продукти: 120 г готов тортен блат, 2 суп. лъж. ликьор (или сладко вино), 300 мл прясно мляко, 4 яйчни жълтъка, 50 г захар, 1 суп. лъж. нишесте, 2 пак. Ванилова захар, 300 г пресни ягоди

Няма снимка

Кюфтета от филе от бяла риба

Бялата риба е източник на фосфор, лизин, както и витамин D. Въпреки че осъзнаваме колко е полезна, не всеки обича ястия от риба. Всъщност, всичко зависи от уменията на домакинята и вкуса на готовия

Още от Фермер
Няма снимка

През юли: пръскания срещу плодови червеи, акари и болести по овошките

Карантинните срокове на препаратите са посочени в скоби Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През юли сериозна опасност за овощните култури представляват гъсениците от второто поколение плодови

Няма снимка

Днес ще се заоблачи и на места ще вали

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта в северозападните

Няма снимка

Още три дни дъжд и бури, после до 33°

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

Няма снимка

Грижи за телето

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

Няма снимка

Къртици и слепи кучета изяждат всичко наред

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

Няма снимка

Купете семена от ряпа

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци