Чести фобии при кучетата

24 юни 2020 Домашни любимци 0 34200
Няма снимка
1 2 3 4
 

Има много стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на своето да се справи с тях

Често срещан проблем при кучетата е да са страхливи. Страхът е защитен механизъм и не е нещо, което трябва да премахнем изцяло. Вълците и другите диви животни разчитат на него да ги запази живи, но когато това поведение представлява опасност за кучето или други членове на семейството, трябва да се намесим.

Изразяват ги по няколко начина

Те могат да се разтреперят, да вият, да лаят, да приклекнат, да се скрият или дори да проявят признаци на страхова реактивност, което често се бърка с агресия. И така, как да разберете кога страхът на вашето куче се е превърнал във фобия?

Фобията е интензивен

и постоянен страх

Тя се появява, когато кучето се сблъска с нещо, което му се струва заплашително, като гръмотевична буря. Някои кучета дори могат да го предвидят. Както при хората, които имат фобии, този страх надхвърля рационалната реакция.

Фобиите са резултат от предишен опит. Понякога от многократни преживявания, но за кучетата е достатъчно дори само едно, за да се превърне страхът във фобия.

Фобиите са ирационални и имат собствен живот - животните не разбират какво е гръмотевица и не можем да им обясним, докато хората могат да имат фобии, въпреки че разбират нещата.

4 са основните

Има четири основни категории страхове/фобии, често срещани във ветеринарните практики:

Звукови

Много кучета имат звукови фобии от силни шумове като фойерверки, гръмотевични бури, огнестрелни оръжия и пиратки. Има дори изследвания, които предполагат, че фобиите от шум могат да бъдат наследствени.

Овчарските породи са особено чувствителни към звуковите фобии, може би защото са така настроени към средата си.

От инжекции

Много хора имат фобии от инжекции, обикновено наричани страх от игли. Някои кучета изпитват подобна фобия, когато посещават ветеринарния лекар. Те не разбират, че това е за тяхно добро и много от обстоятелствата около тези посещения, като чувство на неразположение, болка, возене в кола, нови места, непознати и присъствието на други стресирани животни, могат да превърнат този страх във фобия.

Ситуационни

Разделителната тревожност е най-честият пример за ситуационна фобия. Кучетата с разделителна тревожност изглежда не разбират, че собствениците им ще се върнат и могат да проявят разрушително поведение като дъвчене, облекчаване вкъщи и лай.

От непознати

Някои кучета развиват страх от непознати, особено от мъже, след негативно преживяване. Кучетата, спасени от приюти, често страдат от този страх, който може да доведе до реактивно поведение. Той може да включва и страх от хора, които носят шапки или обемни дрехи, както и от други кучета.

Стъпки за справяне

Да живееш със страхливо куче може да бъде стресиращо. Лечението на фобиите изисква търпение, време и последователност. Това може да изглежда невъзможно, особено когато прекомерният лай влудява съседите и хазяите. Може би най-стресиращият компонент е рискът от случайно ухапване от страхливо куче или куче, което може да скочи или да изтича през прозорец или на улицата.

За щастие има стъпки, които собствениците на домашни любимци могат да предприемат, за да помогнат на кучетата си да се справят с фобиите, започвайки с посещение на техния ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Фобиите могат да се влошат с времето

и рядко се оправят сами. В някои случаи те дори могат да доведат до нови фобии, така че колкото по-рано предприемете действия, толкова по-добре.

Ветеринарите и сертифицираните треньори на кучета препоръчват техники за промяна на поведението като първа линия на защита. Тези техники, като десенсибилизация, помагат на кучетата да управляват страховото си поведение. Налични са лекарства за облекчаване на дистрес, но повечето лекарствени терапии действат най-добре във връзка с промяна на поведението и не са незабавно лечение. 

Модификация на поведението

Модификацията на поведението обхваща както поведението на кучето, така и поведението на стопанина. Собствениците често допринасят неволно за фобиите на кучето си, засилвайки нежеланото поведение или дори ги подтикват към него. Приучаването на себе си и на кучето ви към нови модели на поведение отнема време и търпение и се извършва най-добре с помощта на ветеринарен лекар или специалист.

Често хората казват неща като “добро момче” по време на стресови ситуации. Това всъщност може да засили страхливото поведение, тъй като собственикът възнаграждава кучето за това, че действа страхливо. Някои кучета дори се научават да предвиждат стресова ситуация, когато чуят думи от рода на “всичко е наред”, тъй като те започват да свързват израза със стресово събитие, като отиване на ветеринар.

Основното обучение

за послушание

изгражда увереност в страхливи кучета. Освен това е полезен инструмент за пренасочване на нежелано поведение, като например да помолите куче да седне или да стои по време на потенциално предизвикваща ситуация. Поставянето на ръка върху животното е по-добре от потупването, тъй като успокоява кучетата.

Планирането напред е съществена част от модификацията на поведението. Повечето фобии са предвидими, което означава, че можете да ги третирате като възможност за обучение. Нова година, например, е един и същ ден всяка година и не бива да идва като изненада. Собствениците на кучета със страх от гръмотевични бури трябва да проверяват прогнозата за времето през по-топлите месеци, а кучетата със страх от други животни могат да бъдат изложени на него всеки път, когато отидат на разходка.

Лекарствени терапии

Някои кучета се научават да управляват фобиите си само чрез промяна на поведението. Други може да се нуждаят от помощта на лекарствени терапии, като лекарства против тревожност или стайни спрейове, които имитират успокояващи терапии.

Винаги говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да прилагате някакви лекарства на вашето куче.

Има няколко категории лекарства които могат да облекчат стреса при кучета, като целта им е да сведат до минимум фобията, а не да успокояват животно. Съблазнително е да мислим, че можем да решим тревогите на кучетата си само чрез лекарства, но точно както с хората, справянето със страха при кучетата е сложно.

Всяко животно е уникално. Това, което работи за едно куче, може да не работи за друго и често е необходимо да се експериментира, за да се разбере какъв план за действие ще работи най-добре за вашето кученце.

Важното, което трябва да запомните, е, че има надежда и не сте сами в това. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Как да четем езика на кучето

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

Няма снимка

Изследване: Котките се засищат с едно обилно хранене дневно

Котките контролират по-добре глада си, ако получат едно обилно ядене дневно, вместо няколко малки порции, съобщи в. "Дейли мейл". Подобен режим съответства повече на естествения начин на хранене на

Няма снимка

Запознаване на кучето с бебето

Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето

Няма снимка

Как да подготвите кучето за есента

Точно както при хората, слънцето може да навреди много на кожата и козината на вашите домашни любимци Някои хора се оплакват, че идва краят на лятото, докато други празнуват пристигането на по-хладно

Няма снимка

Защо кучето се взира във вас?

Има различни причини, сред които е желание да общува и да ни разбере, но понякога е чиста манипулация Усещали ли сте някога как очите на кучето ви следват, сякаш наблюдават всяко ваше движение

Няма снимка

И котките страдат от затлъстяване

Трябва ли да се тревожите за теглото на своя мъркащ приятел? Допълнителното тегло може да намали качеството на живот на вашата котка. Ще ви дадем малко насоки как да оцените състоянието ѝ

Още от Фермер
Няма снимка

Първата работизирана вертикална ферма в Швейцария е факт

Ива Тончева В сътрудничеството с кооперативния търговец на дребно Мигрос Базел (Migros Basel) компанията Гроусър (Growcer) разработиха първата роботизирана вертикална ферма в Швейцария

Няма снимка

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите

Няма снимка

На 8 октомври обсъждат предизвикателствата в производството на храни "От фермата до трапезата"

Второ по рода си в България събитие EIT Food Awareness Day, насочено към всички страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост, ще се проведе на 8 октомври в София

Няма снимка

Бг-пшеницата качествена, чуждата – високодобивна

Какви сортове да изберат производителите за настоящия сезон и защо е важно да разпределят риска Ваня Велинска След все по-непредвидимите в климатично отношение условия

Няма снимка

Вкусни ястия за добро храносмилане

Забързаният ритъм на живот на повечето съвременни хора често води до проблеми с храносмилането. Нередовното хранене, храненето "на крак“ и прекаляването с „сухоежбините“ водят до проблеми със стомаха

Няма снимка

С 1358 нередности за 100 млн. лева ПРСР е топ рискова за измами европрограма у нас

Над 3700 нередности за повече от 377 млн. лв. по европрограмите от началото на програмен период 2014-2020.  1358 от тях са по Програма за развитие на селските райони