Заместители на моравата

25 юни 2020 Цветя 0 31230
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Почвопокривните растения решават много проблеми

Почвопокривните растения задържат влагата в почвата, контролират ерозията и заплевеляването, осигуряват храна за опрашителите, успешно ще заместят моравата, по-красиви са от нея, а и има огромен списък от видове (и едногодишни, и многогодишни), сред които да избираме.

За да работят за градината, а не само да я украсяват, трябва да се изберат правилно. Запомнете, че:

- пълно слънчево греене означава не по-малко от 6 часа директно осветяване;

- частично засенчване е в границите между 3 и 6 часа огряване от слънцето;

- растенията, които изискват сянка, могат да получават до 3 часа слънчеви бани и то не в обедните и следобедните часове на деня.

Почвопокривателите са издръжливи и непретенциозни, но това не означава, че изобщо не се нуждаят от грижи.

1. Ароматна мащерка за слънце

Между камъните по пътеката мащерката ще запълни фугите, а когато минавате, ще усещате божествения ѝ аромат. И това е само един от примерите за украса на градината с нея. През късната пролет тя цъфти и е рай за пчелите.

Разпространява се самостоятелно, но в никакъв случай агресивно. Има нужда от пълно слънчево греене, студоустойчива е. Няма претенции към почвата, расте си дори в бедни и сухи условия. А най-хубавото е, че ще имате свежи запаси за чайчета и вкусни манджички.

2. Червена мъртва коприва

Странно е да ви предлагаме плевел за украса, но ламиумът е идеален за целта. Освен това е доказано, че притежава лечебни свойства, а в някои страни приготвят супа и песто от него.

Расте ниско. Цъфти обилно и продължително, с което е от полза за насекомите. Предпочита сенчести места, но се справя отлично и на слънце.

На практика червената мъртва коприва ще се отглежда сама, а на градинаря няма да му се налага да плеви. Или поне не нея.

3. Аюгата е много толерантна

Аюгата се разпространява контролируемо в разнообразие от условия. Толерира сянка, както и слънце, суша и влага. Тя е перфектият борец срещу ерозия на наклонени терени. Чудесна алтернатива, ако не си падате по косенето на тревата.

През летните месеци даже цъфти в сини, пурпурни или бели багри. Листата пък могат да бъдат тъмнозелени, бронзови или шоколадови в зависимост от сорта.

4. Седуми, сукуленти и красули - малко вода

Трите семейства са събрали толкова много представители, че е трудно да изберем само един. Общото между тях е, че обичат слънце и малко вода. Почвата трябва да бъде лека и с отличен дренаж.

Седумите и сукулентите са способни да покрият сравнително малки площи, докато почвопокривните красули се разрастват доста повече. Към това ще добавим и нежните звездовидни цветчета в жълто, розово или бяло и фактът, че нямат нужда от почти никакви грижи.

5. Горянче с променливи листа

Epimedium е интересно и не много познато растение у нас. Отглежда се главно заради листата, но и по време на цъфтеж е красиво с розови, червени, жълти, пурпурни или бели цветчета.

Листната маса променя цвета си през сезоните, като така допринася за украсата в градината. Размножава се чрез делене на туфите през пролетта или есента. Предпочита полусенчести местообитания - например под дървета и храсти.

6. Цимбалария за бедни почви

Цимбаларията е цветенце с плътни листенца и много, много нежни цветчета. Тя се развива отлично в бедни и сухи почви и няма претенции към изложението.

С нея може да се скрие сравнително малка площ. Ако е засадена близо до стабилна зидана ограда, ще се качи без проблем и по нея, като при допир със някакъв субстрат ще се вкоренява в него.

7. Глехома за пъстрота

Тази пъстра красавица е многогодишна, нисичка и стелеща се. Способна е да създаде своеобразен килим, защото успешно се вкоренява самичка. Цъфтежът започва в края на пролетта, но не е впечатляващ колкото листната маса.

Глехомата е непретенциозна, но предпочита плодородни и рохкави почви. Расте добре както на слънце, така и на сянка. Може да се наложи да я ограничавате, а може да я използвате и като ампелно растение във висящи кошници.

Към списъка можем да добавим пролетноцъфтящите и почвопокривни аубриети, флокса, винка, алисуми, някои кампанули, бакопата, цеструм и още сребролистни растения, ярката делосперма, някои карамфили и детелини, aроматния плектрантус и други.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Няма снимка

Хортензията често остава неразбрана

Правилното място на отглеждане има значение Също както модата при дрехите или обзавеждането на дома и в градината при цветята има тенденции. А прелестната хортензия е въплащение на младото и старото

Няма снимка

Ръждата напада ружите

Още много други растения са податливи Получихме много актуална снимка по електронната поща от Гергана Йорданова, която иска да разбере какво е това и как може да се справи с него

Няма снимка

Каменно цвете с тъжни листа

Редовна читателка ни изпрати снимки на мушката и глоксиния с проблеми. Отговаряме ѝ отделно за всяко цвете. Каменното цвете позиционира листата си по този характерен начин

Няма снимка

Има ли устойчива на студ гардения?

Има! Но оцеляването ѝ у нас е спорно Силвия Георгиева се интересува има ли наистина студоустойчива гардения и би ли оцеляла тя у нас. Има сортове, които са известни със своята студоустойчивост

Няма снимка

“Напръстник” се гледа лесно

Размножава се чрез семена Здравейте, драга редакция! Пиша ви с молба да разпознаете тези прекрасни цветя от снимката и да споделите информация за тях. С най-добри пожелания

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще се заоблачи и на места ще вали

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта в северозападните

Няма снимка

Още три дни дъжд и бури, после до 33°

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

Няма снимка

Грижи за телето

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

Няма снимка

Къртици и слепи кучета изяждат всичко наред

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

Няма снимка

Купете семена от ряпа

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци

Няма снимка

За почитателите на сярата

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха