Усвояването на тора зависи и от състоянието на почвата

29 юни 2020 Растениевъдство 0 14409
Няма снимка
1 2 3 4
 

Съвкупност от фактори на средата ограничават или подпомагат приемането на хранителните елементи от културните растения

Чрез торенето се увеличава съдържанието на хранителните елементи в почвата, които се усвояват от културните растения, за да растат и да се развиват правилно, съответно от тях да се получат възможно по-високи добиви и по-добро качество на продукцията.

Като цяло обаче ефективността на торенето зависи от много фактори, които включват:

* състав и свойства на торовете - разтворимост, рН, мобилност в почва и растения и други;

* почвена характеристика - механичен състав, структура, органика, рН, плътност и други;

* климат и метеорологични екстремни условия;

* начин на внасяне и достъпност на торовете;

* влажност и температура на почвата;

* коренови и почвени вредители;

* конкуренция на плевелите и други.

Подвижността и достъпността на химическите торове за културите се определя от общата характеристика на торовите елементи и отделните свойства на конкретни торове.

Азотните торове се

характеризират с бърза

разтворимост

и лесна усвоимост, но същевременно и с голяма мобилност и податливост на загуби чрез различни механизми (измиване, газообразни загуби, биологична имобилизация), вкиселяване на почвата и опасност от повреди по растенията.

Поведението на амониевия нитрат, карбамида и течния КАН в почвите е много различно и от това зависи начина на употребата им.

Специфично е действието също на различните фосфорни торове - суперфосфати (обикновен и концентриран, гранулиран и праховиден), амониеви фосфати и фосфоритно брашно (хиперфосфат).

Строго специфично е поведението на микроелементите в почвите и растенията в зависимост от рН, съдържанието на карбонати, съпътстващото макроторене и пр.

Ефективността на торенето зависи в голяма степен от особеностите на климата. Достъпността на торовете е по-ниска в райони със сух и топъл климат в сравнение с умерена температура и повишена влажност.

Сухите условия ограничават кореновата активност при повърхностно и плитко внасяне и намаляват достъпността на торовете за растенията.

Ниските температури ограничават усвояването на хранителните елементи и забавят метаболизма в растенията.

Например, усвояването на фосфор е около три пъти по-високото при 20 градуса в сравнение с 10-12 градуса. Дефицитът на бор е най-голям при хладни и облачни дни и в крайно сухи условия. 

Зачестилите метеорологични екстремни явления с промяната на климата

увеличават загубите и

понижават усвояването

на торовете от почвата.

Ефективността на торовете е силно зависима от основни почвени свойства, като механичен и структурен състав, почвена реакция (рН), плътност на почвата, наличие на токсични съединения и пр. Дефицитите на хранителни елементи са най-силно изразени в леките песъчливи почви, с ниско съдържание на органично вещество и кисела реакция.

В почви с по-песъчлива структура валежите и поливането причиняват загуби чрез измиване на хранителни елементи. Обратно, в сухо състояние торове остават неразтворени и недостъпни.

Неутралната и слабо кисела реакция на почвите е оптимална за подвижността и достъпността на торовете изобщо. Силно киселата реакция ограничава достъпността на фосфорните торове поради фиксирането във форма на алуминиеви и железни фосфати. Киселата реакция редуцира силно подвижността и достъпността на молибдена в почвата. Алкалната реакция на карбонатните почви намалява разтворимостта и достъпността на калия, цинка и бора.

Почвите, които се отличават с високо съдържание на хумус, са обикновено с по-добра структура и с добри водно-физични свойства, които

благоприятстват усвояването на

хранителните елементи от торовете

Необработените почви обикновено имат по-висока обемна плътност (по-уплътнени) от конвенционално обработените. Почвеното уплътняване редуцира растежа на корените и усвояването на хранителните елементи. Стартовото торене и лентовото внасяне противодействат на вредните ефекти на почвено уплътняване върху кореновия растеж и усвояването на хранителни вещества. Поставянето на тора под дълбочината на семената може също да подобри кореновия растеж и усвояването на торовете.

Концентрацията на хранителните елементи в кореновата зона стимулира растежа на корените и силата на растенията. Поставянето на торовете в близост до семената и кореновата зона увеличава възможността корените да усвояват по-лесно хранителните вещества през вегетационния период. Природата и спецификата на кореновата система на земеделските култури оказва влияние върху начина и дълбочината на внасяне на торовете, за да бъдат лесно достъпни. Достъпността на фосфора за посевите обикновено е по-голяма, когато торовете са внесени локално, отколкото разпръснато. По този начин се ограничава контакта им с почвата, вследствие на което фиксацията в трудно достъпни форми е по-слаба.

В консервационната обработка поставянето на торовете под растителните остатъци подобрява ефективността на торовете.

Поглъщането на хранителните вещества, движението им към корените и почвените химически реакции, са много по-бавни при по-ниски почвени температури.

Усвояването при по-ниска

температура

може да се ускори чрез стартово торене или лентово внасяне. Това е особено важно при ранните пролетни култури в хладни и влажни пролети, поради бавния коренов растеж.

 

Тъй като почвените температури обикновено са по-ниски при консервационните и редуцираните обработки, поставянето на торове близо до корените е по-удачно.

Растенията усвояват хранителните вещества за растежа си чрез водата в почвата. Повърхностното торене на суха почва ограничава силно усвояването. Поставянето на торовете при възможност в по-влажните почвени зони увеличава достъпността и усвоимостта на торовете. От друга страна преовлажняването увеличава загубите на азот чрез измиване и денитрификация (излитане на елементарен азот и азотни окиси в атмосферата). Опасност от измиване има също при серни и борни торове, особено на леки песъчливи почви.

Ограниченият растеж и

влошеното здраве на

кореновата система

силно затруднява усвояването на вода и хранителни вещества от торовете. При такива условия лентовото торене под дълбочината на семената и в близост до корените подобряват усвояването и повишават потенциалния добив от посева.

Това важи също при приложението на директни сеитби и минимални обработки. Обратно, локалното торене е от по-малко значение за посеви в оптимално състояние при плодородни почви и добри производствени практики, при които кореновата система е добре развита.

Внесените в почвата торове взаимодействат както помежду си, така и с почвата. Например високо фосфорно торене може да редуцира достъпността на цинка при царевица и други култури. Това взаимодействие е по-силно проявено при алкална почвена реакция (карбонатни почви). Високото съдържание на калций намалява усвояването на бор и мед. Интензивното азотно торене индуцира молибденов дефицит при слънчоглед и царевица при почви с кисела реакция. Тези взаимодействия варират силно по райони и полета.

Хранителните торови елементи се различават по своята подвижност в растенията при растежа им през вегетацията. Някой от тях са много подвижни и се преизползват (реутализират) от старите листа в новите и накрая в реколтата. Други остават слабо подвижни или неподвижни в растението след усвояването и не се преизползват за нов растеж и в крайния добив, поради което дефицитът е силно проявен в късната вегетация.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Практики на отглеждане на ерозирани почви

От основно значение са начините на обработка на почвата Проучванията върху почвените ресурси в нашата страна показват, че значителна част от тях са подложени в различна степен на почвена ерозия

Няма снимка

Десертното грозде има пазар, няма лозя

Останали са много малко насаждения, а търсенето на родно производство, както и сортове е голямо Ваня Велинска Отглеждането на десертно грозде у нас е обречено

Няма снимка

Преовлажняването е сериозен проблем за почвата и културите

Най-голяма е опасността за младите растения, които не са добре вкоренени В практиката в резултат на високата сума на валежите или при бързото разтопяване на голямо количество сняг се наблюдават два

Няма снимка

Овощарството у нас е все още рисково

Успешните стопанства са малко, останалите едва оцеляват Ваня Велинска Производството на плодове в България има дългогодишни традиции. За съжаление, в случая по-точно е да използваме минало време

Няма снимка

Домати от високотехнологични оранжерии са по-устойчиви от биологичните аналози

Това е ключовият извод, до който са стигнали учени от университета Вагенинген, провеждащи изследвания по поръчка на компанията Grodan Grodan публикува доклад

Няма снимка

В България се търсят все повече боровинки, но производството не стига

От първото у нас стопанство за промишлено отглеждане вече консултират колеги и помагат с доставка на разсад Девора Недялкова Твърди се, че военните пилоти на американската армия задължително включват

Още от Фермер
Няма снимка

Жълт код за отрицателни температури в 22 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време, което ще е в 22 области в Северна и Западна България, предава БТА

Няма снимка

Заявете помощ за наводнените ниви!

Една седмица срок имат земеделски стопани, чиито ниви пострадаха от наводненията, да заявят оценка на щетите. Валежи с над 100 л/ кв. м. за два-три поредни дни

Няма снимка

Студ, но и слънце над по-голямата част от страната

От югозапад облачността ще намалява. През деня над по-голямата част от страната ще е слънчево, повече облаци ще има над североизточните райони. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно

Няма снимка

Започва подготовката на зеленчуковите разсади

Подходящи условия за резитби ще има в края на седмицата Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Наднормените валежи през първата половина на януари, в по-голямата част от страната над 80-100 л/кв

Няма снимка

Защо кученцето ръмжи на непознати?

Това е знак, че нещо не е наред и най-вероятното обяснение е страх Кученцата са известни с това, че са пухкави топки любов, които обожават всички. Но в действителност не е така

Няма снимка

Пикиране на растенията

Когато сте засели гъсти разсади, както и ако отглеждате разсади в парници, е необходимо растенията да се пикират. Около един месец след засяването на семената растенията са готови за пикиране