Усвояването на тора зависи и от състоянието на почвата

29 юни 2020 Растениевъдство 0 9855
Няма снимка
1 2 3 4
 

Съвкупност от фактори на средата ограничават или подпомагат приемането на хранителните елементи от културните растения

Чрез торенето се увеличава съдържанието на хранителните елементи в почвата, които се усвояват от културните растения, за да растат и да се развиват правилно, съответно от тях да се получат възможно по-високи добиви и по-добро качество на продукцията.

Като цяло обаче ефективността на торенето зависи от много фактори, които включват:

* състав и свойства на торовете - разтворимост, рН, мобилност в почва и растения и други;

* почвена характеристика - механичен състав, структура, органика, рН, плътност и други;

* климат и метеорологични екстремни условия;

* начин на внасяне и достъпност на торовете;

* влажност и температура на почвата;

* коренови и почвени вредители;

* конкуренция на плевелите и други.

Подвижността и достъпността на химическите торове за културите се определя от общата характеристика на торовите елементи и отделните свойства на конкретни торове.

Азотните торове се

характеризират с бърза

разтворимост

и лесна усвоимост, но същевременно и с голяма мобилност и податливост на загуби чрез различни механизми (измиване, газообразни загуби, биологична имобилизация), вкиселяване на почвата и опасност от повреди по растенията.

Поведението на амониевия нитрат, карбамида и течния КАН в почвите е много различно и от това зависи начина на употребата им.

Специфично е действието също на различните фосфорни торове - суперфосфати (обикновен и концентриран, гранулиран и праховиден), амониеви фосфати и фосфоритно брашно (хиперфосфат).

Строго специфично е поведението на микроелементите в почвите и растенията в зависимост от рН, съдържанието на карбонати, съпътстващото макроторене и пр.

Ефективността на торенето зависи в голяма степен от особеностите на климата. Достъпността на торовете е по-ниска в райони със сух и топъл климат в сравнение с умерена температура и повишена влажност.

Сухите условия ограничават кореновата активност при повърхностно и плитко внасяне и намаляват достъпността на торовете за растенията.

Ниските температури ограничават усвояването на хранителните елементи и забавят метаболизма в растенията.

Например, усвояването на фосфор е около три пъти по-високото при 20 градуса в сравнение с 10-12 градуса. Дефицитът на бор е най-голям при хладни и облачни дни и в крайно сухи условия. 

Зачестилите метеорологични екстремни явления с промяната на климата

увеличават загубите и

понижават усвояването

на торовете от почвата.

Ефективността на торовете е силно зависима от основни почвени свойства, като механичен и структурен състав, почвена реакция (рН), плътност на почвата, наличие на токсични съединения и пр. Дефицитите на хранителни елементи са най-силно изразени в леките песъчливи почви, с ниско съдържание на органично вещество и кисела реакция.

В почви с по-песъчлива структура валежите и поливането причиняват загуби чрез измиване на хранителни елементи. Обратно, в сухо състояние торове остават неразтворени и недостъпни.

Неутралната и слабо кисела реакция на почвите е оптимална за подвижността и достъпността на торовете изобщо. Силно киселата реакция ограничава достъпността на фосфорните торове поради фиксирането във форма на алуминиеви и железни фосфати. Киселата реакция редуцира силно подвижността и достъпността на молибдена в почвата. Алкалната реакция на карбонатните почви намалява разтворимостта и достъпността на калия, цинка и бора.

Почвите, които се отличават с високо съдържание на хумус, са обикновено с по-добра структура и с добри водно-физични свойства, които

благоприятстват усвояването на

хранителните елементи от торовете

Необработените почви обикновено имат по-висока обемна плътност (по-уплътнени) от конвенционално обработените. Почвеното уплътняване редуцира растежа на корените и усвояването на хранителните елементи. Стартовото торене и лентовото внасяне противодействат на вредните ефекти на почвено уплътняване върху кореновия растеж и усвояването на хранителни вещества. Поставянето на тора под дълбочината на семената може също да подобри кореновия растеж и усвояването на торовете.

Концентрацията на хранителните елементи в кореновата зона стимулира растежа на корените и силата на растенията. Поставянето на торовете в близост до семената и кореновата зона увеличава възможността корените да усвояват по-лесно хранителните вещества през вегетационния период. Природата и спецификата на кореновата система на земеделските култури оказва влияние върху начина и дълбочината на внасяне на торовете, за да бъдат лесно достъпни. Достъпността на фосфора за посевите обикновено е по-голяма, когато торовете са внесени локално, отколкото разпръснато. По този начин се ограничава контакта им с почвата, вследствие на което фиксацията в трудно достъпни форми е по-слаба.

В консервационната обработка поставянето на торовете под растителните остатъци подобрява ефективността на торовете.

Поглъщането на хранителните вещества, движението им към корените и почвените химически реакции, са много по-бавни при по-ниски почвени температури.

Усвояването при по-ниска

температура

може да се ускори чрез стартово торене или лентово внасяне. Това е особено важно при ранните пролетни култури в хладни и влажни пролети, поради бавния коренов растеж.

 

Тъй като почвените температури обикновено са по-ниски при консервационните и редуцираните обработки, поставянето на торове близо до корените е по-удачно.

Растенията усвояват хранителните вещества за растежа си чрез водата в почвата. Повърхностното торене на суха почва ограничава силно усвояването. Поставянето на торовете при възможност в по-влажните почвени зони увеличава достъпността и усвоимостта на торовете. От друга страна преовлажняването увеличава загубите на азот чрез измиване и денитрификация (излитане на елементарен азот и азотни окиси в атмосферата). Опасност от измиване има също при серни и борни торове, особено на леки песъчливи почви.

Ограниченият растеж и

влошеното здраве на

кореновата система

силно затруднява усвояването на вода и хранителни вещества от торовете. При такива условия лентовото торене под дълбочината на семената и в близост до корените подобряват усвояването и повишават потенциалния добив от посева.

Това важи също при приложението на директни сеитби и минимални обработки. Обратно, локалното торене е от по-малко значение за посеви в оптимално състояние при плодородни почви и добри производствени практики, при които кореновата система е добре развита.

Внесените в почвата торове взаимодействат както помежду си, така и с почвата. Например високо фосфорно торене може да редуцира достъпността на цинка при царевица и други култури. Това взаимодействие е по-силно проявено при алкална почвена реакция (карбонатни почви). Високото съдържание на калций намалява усвояването на бор и мед. Интензивното азотно торене индуцира молибденов дефицит при слънчоглед и царевица при почви с кисела реакция. Тези взаимодействия варират силно по райони и полета.

Хранителните торови елементи се различават по своята подвижност в растенията при растежа им през вегетацията. Някой от тях са много подвижни и се преизползват (реутализират) от старите листа в новите и накрая в реколтата. Други остават слабо подвижни или неподвижни в растението след усвояването и не се преизползват за нов растеж и в крайния добив, поради което дефицитът е силно проявен в късната вегетация.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Фермерите трябва да се насочат към поливно земеделие

Важно е хибридите и технологиите да са подходящи за засушливи условия, смята Танка Тенева, управител на кооперация „Раковски”, гр. Димитровград, на чиито полета се проведе открит ден на фирмите

Няма снимка

Жънат по-рано пролетниците

Заради засушаването в някои райони на страната жътвата на слънчогледа, а и на царевицата ще е по-рано от обикновено. Нямаме избор, правим каквото трябва, пък каквото се получи накрая

Няма снимка

Проф. Иван Киряков: Дъждовете в края на юни и началото на юли създадоха проблем при царевицата

„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно

Няма снимка

Сушата и топлинният стрес лимитират добива от царевица

Влагата е факторът, от който в голяма степен зависи хибридите да развият потенциала си Царевицата е зърнената култура, която през последните години се превърна в най-доходната земеделска култура за

Няма снимка

Производителите на малини очакват добри добиви

Започна беритбата на летните сортове, засега продукцията е насочена за пресния пазар Ваня Велинска Разгарът на лятото е сезонът на малините. Факт са и първите беритби на ароматните плодове

Няма снимка

Нови активни вещества срещу опасни вредители

Кортева внедрява в практиката рз-продукти с различен механизъм на действие, както и за справяне с резистентността, разяснява Иван Дражев, продуктов мениджър на фирмата - Г-н Дражев

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини