Покритие удължава годността на плодовете и зеленчуците

05 юли 2020 Новини 0 23337
Няма снимка
 

Изобретението на основата на яйца удължава срока на годност на нетрайните продукти

Птичите яйца, които отиват за рециклиране, могат да бъдат използвани като основа за евтино покритие за защита на плодовете и зеленчуците, твърдят изследователи от университета Райс.

Пуликел Аджаян и неговите колеги разработиха покритие с дебелина само 1 микрон, което решава проблеми както за самия продукт, така и за неговите потребители и околната среда.

Новото покритие показа забележителна устойчивост на гниене за дълъг период, сравнимо със стандартно покритие като восък, но без някои от присъщите му проблеми.

Основата на иновативното покритие са обикновените яйца, които никога няма да достигнат до потребителския пазар. Тъй като САЩ произвеждат повече от 7 милиарда яйца годишно, а производителите отказват 3% от тях, изследователите смятат, че се изхвърлят над 200 милиона яйца.

Експертите твърдят, че още преди появата на новия коронавирус, светът пропилява една трета от храната, произведена по целия свят.

“Намаляването на недостига на храна по начини, които не включват генетична модификация, неядливи покрития или химически добавки, е важно за устойчивия начин на живот”, казва Аджаян. “Тази работа е чудесна комбинация от интердисциплинарни усилия, включващи инженери по материалите, химици и биотехнолози от няколко университета в Съединените щати.”

Освен че мултифункционалното покритие от яйца е годно за консумация, то осигурява антимикробна защита и до голяма степен е непроницаемо за водни пари за забавяне на дехидратацията и газовете, за да се предотврати преждевременното узряване. Покритието е напълно естествено и се отмива с вода. Ето защо, ако някой е чувствителен към него или е алергичен към яйцата, той лесно може да го елиминира.

Яйчните белтъци и жълтъци съставляват близо 70 процента от покритието. Останалата част от състава е основно наноразмерна целулоза, извлечена от дърво, която служи като водна бариера и предпазва продукта от набръчкване, както и малко количество куркумин за антимикробна активност и глицерин за еластичност.

Лабораторните проучвания върху ягоди, авокадо, банани и други плодове показват, че те запазват свежестта си много по-дълго, отколкото без покритие. Тестовете за компресия показват, че плодовете с покритие са значително по-твърди от непокритите и демонстрират способността на покритието да задържа вода в продукта, забавяйки процеса на зреене.

Анализът показа, че покритието е изключително гъвкаво и способно да издържа на напукване, което позволява по-добра защита на продукта. Тестовете за опън на филма доказват, че той е толкова здрав, колкото други покрития, включително синтетичните. Допълнителни тестове показаха, че покритието не е токсично.

Изследователите продължават да усъвършенстват състава му и обмислят и други материали. “Избрахме яйчен белтък, защото има толкова много неизползвани яйца, но това не означава, че не можем да използваме друго”, казва съавторът на изследването Мохамед Рахман. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

МОСВ: Пестете водния ресурс

Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през месец август заради

Няма снимка

На 19-и август отварят приема по мерките Ковид-1 и Ковид-2 за сектора

На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите

Няма снимка

Правителството дава 19 млн. лева на земеделски производители

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с

Няма снимка

Утре ни очаква горещо време, на места ще има валежи с гръмотевици

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно. Временни увеличения на облачността ще има над северозападните райони

Няма снимка

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г

Няма снимка

Слънчево и до 36 градуса днес, следобед ще превали на места

Ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще се развие купеста облачност и на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка за есенно развитие

В зависимост от състоянието, в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна

Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия

Няма снимка

4 часа гладна диета за излюпените пъдпъдъчета

Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята

Няма снимка

Лавандула и лавандин

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем

Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Актуални грижи в лехите

Започна масовото бране, правете го сутрин, когато зеленчуците са по-свежи * През август масово се берат голяма част от зеленчуците, отглеждани в дворната градина и на вилата