Вкусни разядки с патладжани

02 юли 2020 Кулинария 0 90279
Няма снимка
 

Ако в хладилника или в мазето ви се намира някой и друг буркан със сини домати, неочаквани гости няма да ви притеснят

Патладжан в аджика
3 кг патладжан, 3 кг домати, 1 кг чушки, 2 глави чесън, 2 черен пипер на зърна, 6 супени лъжици 9%-ен оцет, 3 супени лъжици сол, 1 чаша захар, 1 чаша слънчогледово масло, лют пипер.
Всички зеленчуци, освен сините домати, смелете с месомелачка. Прехвърлете сместа в тенджера и поставете на котлона да заври. Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина 2 см и ги пуснете за 20 минути във врящата зеленчукова смес. Прехвърлете в стерилни буркани и затворете плътно. Получават се около 6 еднолитрови буркана.

Пикантно предястие
5 кг патладжан, 200 г чесън, 4 червени чушки, 2 люти чушки, 0,5 литра слънчогледово масло.

За маринатата: 5 литра вода, 1 чаша сол, 1 чаша захар, 3-4 дафинови листа, 2 супени лъжици 70%-ен оцет.
Смесете продуктите за маринатата, без оцета, и поставете на котлона да заври. Прибавете оцета и пуснете нарязаните на четвъртинки сини домати. Варете 10-ина минути, след което извадете патладжана и го поставете в широка чиния. Смелете чесъна и чушките в месомелачка и ги прибавете към синия домат. Загрейте слънчогледовото масло и полейте зеленчуците. С готовата разядка напълнете бурканите и стерилизирайте за 15 минути.

Салата с домати, чушки и моркови
2 кг патладжан, 1,5 кг домати, 1 кг чушки, 0,5 кг моркови, 2 връзки магданоз, 2 глави чесън, 100 г оцет, 500 г слънчогледово масло, 100 г захар, 50 г сол.
Смелете всички зеленчуци, добавете сол, захар, олио и оцет. Варете около 45 минути.
Добавете нарязаните на ситно магданоз и чесън. Оставете да се вари още 15 минути. Прехвърлете в буркани и затворете плътно. Сега можете да се насладите на отлично зеленчуково ястие през зимата!

Хайвер
Печете патладжана във фурната до пълното му омекване. Обелете го и го смачкайте с вилица или блендер. Смесете с настърган лук (малка глава лук на средно голям син домат). Подправете със сол и черен пипер. Постепенно добавете слънчогледовото олио, като постоянно разбивате сместа. Получава се хайвер със страхотен вкус и бледозелен цвят.
При желание можете да добавите кетчуп или доматено пюре в сместа. Хайверът е готов. Можете просто да го ядете с лъжица или да намажете върху хляб.

Руло
Нарежете патладжана по дължина на пластини с дебелина около 1 см. Запържете от двете страни. Тъй като синият домат поема много мазнина, ви съветваме да прибегнете до един от следните триковете на кулинарното изкуство:

1. Изваждайте патладжана върху домакинска хартия, за да поеме тя олиото.

2. Притиснете пържените патладжани с лъжица и наклонете чинията, така че излишното масло да изтече.

3. Леко сварете патладжана в подсолена вода, прецедете и след това изпържете.

4. Намажете пластините патладжан с яйчен белтък и пържете.
Върху охладените сини домати сложете пълнеж и ги завийте на руло. Можете да дадете пълна свобода на въображението си, тъй като патладжанът върви добре с всякакви зеленчуци, месо, билки и подправки.
Идеи за пълнежи:
- Извара или настърган кашкавал, сирене фета, смесено с майонеза, смачкан чесън и ситно нарязан копър. Пропорциите са на вкус.
- Моркови с майонеза и натрошени ядки.
- Сирене, нарязани орехи, пресни зелени подправки, чесън и кориандър.
- Майонеза, настъргана краставица (прясна или маринована).
- Нарязани орехи, семена от нар, майонеза, чесън и риган.
Рулото от патладжан е много елегантно, когато се от него се подават резен червен домат, ивица жълта чушка и зелен стрък копър. (Покрийте синия домат с чеснова майонеза, подредете зеленчуците и завийте).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Още от Фермер
Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус

Няма снимка

И картофите трябва да се вадят чисто и прецизно. Иска го пазарът

Картофовадачките са агрегати пригодени да работят при различни условия и почви * Продуктивни, гъвкави и маневрени, те пазят и не нараняват продукцията Екип на в