Социализация на кученцата. Кога е правилният момент?

01 юли 2020 Домашни любимци 0 29547
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Социализацията означава да се научиш да бъдеш част от обществото. Когато говорим за социализиране на кученца, това значи да им помогнем да се чувстват добре като домашни любимци в човешкото общество. Общество, което включва много различни видове хора, сгради, шумове, миризми, животни и други кучета.

Повечето млади животни, включително кучетата, по-лесно свикват с ежедневните неща, с които се сблъскват в средата си, преди да достигнат определена възраст. Затова социализацията на вашето кученце е ключът към осигуряването на щастливо, уверено и добре приспособено куче.

По време на първите три месеца

от живота на вашето кученце то ще преживее период на социализация, който ще оформи трайно неговата бъдеща личност и реакцията му към средата като възрастно куче. Внимателното му излагане на голямо разнообразие от хора, места и ситуации създава огромна и постоянна разлика в неговия темперамент.
Когато купувате кученце от отговорен развъдник, процесът на социализация трябва да започне, преди дори да доведете кученцето у дома. Нежното отношение на хората от развъдника през първите няколко седмици от живота на вашето пале е полезно за развитието на приятелски настроено и уверено куче.

Още на 3-седмична възраст кученцата могат да започнат да се приближават към човек, който пасивно ги наблюдава. Затова наличието на опитен човек, който насърчава положително преживяването с хора - възрастни и деца, ще помогне да се оформи поведението на кученцето в зряла възраст. Докато кученцата се развиват, в добрите развъдници им позволяват да се запознаят с безопасна вътрешна и външна среда, возене с кола, звуци и миризми.

Защо е необходима?

Идеята на социализацията е да помогнете на вашето кученце да привикне към всички видове гледки, звуци и миризми по положителен начин. Правилната социализация може да попречи на кучето да се страхува например от деца или да се вози в кола. Това ще му помогне да се развие в добре възпитан и щастлив спътник.

Да имаш куче, което е добре приспособено и уверено, е в състояние един ден дори да спаси живота му. Неправилната социализация може да доведе до проблеми с поведението по-късно. Според Американското ветеринарно дружество именно поведенческите проблеми, а не инфекциозните заболявания, са причина номер едно за смърт при кучета на възраст под три години.

Започнете да извеждате кучето си на обществени места, след като вашият ветеринарен лекар каже, че е безопасно и то ще се научи как да се държи в най-различни ситуации и да се наслаждава на взаимодействието с различни хора.

Как да го направите?

Както споменахме по-рано, процесът на социализация ще започне още в развъдника в първите дни от живота на кученцето. Но когато го вземете у дома, решаващият период на социализация продължава, така че вашата работа е да продължите процеса. Ето основните стъпки, които трябва да следвате:

- Представете на кученцето нови гледки, звуци и миризми: Когато си пале, целият свят е нов, странен и необичаен. Така че помислете за всичко, което то срещне, като възможност да направи нова, положителна асоциация. Опитайте се да измислите колкото се може повече различни видове хора, места, шумове и текстури и излагайте кученцето на тях. Това означава, например, да го накарате да ходи по килими, дървени настилки, плочки и линолеум, да срещне човек в инвалидна количка или с бастун, деца, човек с брада, със слънчеви очила, с чадър или качулка.

- Направете го положително: Най-важното е, когато представяте всички тези нови преживявания на кученцето, да се уверите, че то получава подходящо количество лакомства и похвали. Така ще приема това, на което е изложено, и усещането да види нещо ново като забавно изживяване. Не забравяйте да начупите лакомствата на малки парченца, които ще бъдат лесни за храносмилането на палето. Много е важно и самите вие да бъдете спокойни. Кучетата могат да четат емоциите ни, така че ако сте нервни, когато представяте кутрето си на по-възрастно куче например, вашето кученце също ще бъде нервно. Това може да доведе до страх от други кучета в бъдеще.

- Включете семейството: С участието на различни хора в процеса на социализация, непрекъснато изваждате кученцето от неговата зона на комфорт, като му давате да разбере, че може да изпита нещо ново, без значение с кого е. Направете забавна игра за децата, като ги накарате да съставят списък с всичко ново, което кученцето е преживяло през деня, прекаран с тях.

- Действайте стъпка по стъпка: Опитайте се да избягвате да правите твърде много, твърде бързо. Например, ако искате вашето кученце да свикне да общува с множество хора, които не познава, започнете с няколко члена на семейството и бавно интегрирайте един непознат, след това двама и т.н. Ако започнете този процес, като заведете кученцето си на огромно парти или на много натоварено обществено място, може да бъде затрудняващо и да доведе до страх сред групи от непознати в бъдеще.

- Изведете го навън: След като кученцето е свикнало с малко стимули, преместете се извън неговата зона на комфорт, за да разширите новите преживявания. Заведете го в магазина за домашни любимци, до къщата на приятел за игра с друго кученце, по различни улици в квартала и т.н. На седем до десет дни, след като получи пълната си серия ваксинации, е безопасно да го заведете в кучешкия парк.

- Отидете на уроци: Класовете не само помагат на вашето кученце да започне да разбира основни команди, но най-важното предимство е, че го срещат с други кучета и хора. Квалифицираните треньори ще посредничат в срещите, така че всички кучета и хора да бъдат щастливи и в безопасност по време на процеса.

А по-възрастните?

Цялата тази информация за това колко важна е социализацията за кученцата, повдига въпроса за по-възрастните кучета. Ако сте се сдобили с куче, което вече не е пале, все още можете да му помогнете да свързва нови или страшни ситуации с положително преживяване, въпреки че сте пропуснали решаващия период на социализация.
Бавното представяне на кучето на нови гледки, миризми и звуци, с внимателно наблюдение и акцент върху позитивността под формата на похвали и лакомства може да му помогне да преодолее страховете или колебанията си.
Тежките случаи на страх трябва да се лекуват с помощта на ветеринарен лекар и/или специалисти по поведението на животните. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Могат ли да съжителстват килим и куче?

Въпросът за балансирането на стила и практичността често се появява, когато ремонтирате или декорирате дома си Собствениците на кучета често избират между дом

Няма снимка

Защо кучето ми кашля?

Има няколко причини, които варират от нещо леко до по-сериозно заболяване Всяко куче или кученце кашля от време на време. Това не е много изненадващо, тъй като те използват устата и носа си

Няма снимка

Пазете кучето в жегата

Избягвайте да го излагате на горещ асфалт или пясък за продължителен период - може да изгори лапите му Лятото е времето да се забавляваме на открито с нашите кучета - по-дълги разходки в парка

Няма снимка

С куче на море

Имайте предвид, че не всяко обича водата, така че не трябва да принуждавате своето да плува Бавно и безопасно запознайте домашния си любимец с водата. Ако вашето кученце се опитва да плува за първи

Няма снимка

Защо кучето ми накуцва?

Как да разберете кога можете да изчакате до следващата сутрин и кога трябва да се втурнете към спешното веднага Подобно на нас, кучетата накуцват по различни причини

Няма снимка

Най-добри породи кучета за лов

Те са издръжливи, атлетични и най-важното – имат нос, който им помага да надушат дивеча Кучетата и хората живеят и работят заедно от хиляди години. Всъщност нашите кучешки спътници са едни от

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници