Черешата - кралицата на лятото

05 юли 2020 Кулинария 0 28161
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка, добавят се като пълнеж в патове и кифлички, правят се компоти.

Приготвянето на череши в собствен сок е най-лесният начин за консервиране, който няма да ви отнеме много време. Освен това ваше право е да решите как ще ги направите - с костилки или без, със захар или без захар. Основната съставка са плодовете и си струва да се обърне внимание на тях. Те трябва да са добре узрели, пресни и по възможност по-едри, за да могат да запазят формата си, ако изберете рецепта, при която ще махате костилките. Освен това едрите череши имат повече сок, което не е за пренебрегване при приготвянето на консерви. Дребните череши не изглеждат така апетитно, след като отстраните костилките.
Преди консервиране трябва да сортирате плодовете, да ги почистите от листа и клонки и внимателно да ги прегледате за "нашественици" в лицето на червейчета. Уверявам ви, че черешите много се харесват на тези нахалници.
Следва най-трудоемката и досадна работа - да почистите черешите от костилките. Заниманието изисква търпение и време, но можете да включите цялата фамилия - нали всеки иска през зимата да яде вкусно сладко. Всеки сам избира начина, по който ще отстрани костилките. Важното е в крайна сметка плодът максимално да запази формата си. Още по-лесно е, ако сте решили да консервирате черешите с костилките. Имайте предвид обаче, че тези компоти не са за дълготрайно съхранение. След 8-10 месеца веществото, съдържащо се в костилките, започва да се превръща в циановодородна киселина - изключително опасна отрова.
Само няколко думи за съхранението. Черешата в собствен сок се чувства отлично при стайна температура, но бурканите трябва да се съхраняват на тъмно. При огряване от светлина черешите могат да променят цвета си. Затова подредете бурканите си в килерчето и нека там чакат своя миг.

*

Натурална в собствен сок с костилки

Продукти: Череши - количество по желание.
Приготвяне: Прегледайте и почистете внимателно плодовете. Изплакнете обилно под течаща вода и оставете водата да се отцеди. Разпределете ги в подготвените буркани и ги залейте с вряла вода. Подредете отворените буркани в широка тенджера и налейте отстрани студена вода. Включете котлона и стерилизирайте: 0,5-литрови буркани за 15 минути, а литровите - за 20 минути. По време на стерилизацията плодовете се слягат, така че можете периодично да допълвате бурканите с плод. След стерилизация затворете плътно бурканите и ги обърнете с капаците надолу. Оставете да изстинат напълно.

*

Със захар

Рецепта 1
Продукти: череши - количеството по ваша преценка, захар.
Приготвяне: Подредете черешите, отстранете развалените плодове. От около една трета от избраните за консервиране череши извадете костилките и пасирайте пулпата с блендер. Прецедете сока. Към него добавете захар в съотношение: за 1 литър сок - 300 г захар. Поставете на котлона да заври и разбърквайте, така че захарта да се разтвори напълно. Останалите череши наредете в чисти, стерилизирани буркани и ги залейте с горещия черешов сок. Стерилизирайте: 0,5 л буркани - 20 минути, а литровите - 25 минути при температура 100 градуса. След това затворете бурканите, обърнете ги с капаците надолу, покрийте с нещо отгоре и оставете да изстинат напълно.

Рецепта 2
Продукти: череши - количество по желание, захар.
Приготвяне: Приготвените череши, подбрани за консервиране, насипете плътно в чисти стерилизирани буркани. На всеки 2-3 см плод, добавяйте по 1-2 супени лъжици захар, като периодично разклащате буркана, за да може захарта да се разпредели равномерно. Отгоре също покрийте с няколко лъжици захар във всеки буркан. Запълнените буркани затворете плътно с капаци, но без да ги стягате и подредете в съд с вода. Стерилизирайте при температура 100 градуса: 0,5 л буркани - 15 минути, литрови - 20 минути. Внимателно извадете бурканите, затворете плътно с капаците, обърнете ги и оставете да изстинат напълно.

*

Без костилки със захар

Рецепта 1
Продукти: 1 кг череши, 300 г захар.
Приготвяне: Сортирайте плодовете. Измийте ги старателно и внимателно, без да натискате прекалено, отстранете костилките. Поставете почистените череши в тенджера, добавете захар и загрейте докато заври. Отстранете от котлона и още докато е топла сместа разпределете в стерилизираните буркани. Затворете плътно с капаците.

Рецепта 2
Продукти: череши, захар - 1 чаена чаша за всеки килограм плодове.
Приготвяне: Почистете събраните плодове и извадете костилките. В предварително приготвена емайлирана купа прехвърлете черешите и захарта в съотношение 1 чаена чаша захар на 1 кг череши. Оставете за 12 часа. Така плодовете ще могат да се накиснат в захар и да отделят необходимото количество сок. След това поставете съда с черешите на котлона и изчакайте да заврат. Прехвърлете плода в буркани и залейте с отделилия се сок. Веднага затворете плътно с винтови капачки и обърнете бърканите. Когато напълно изстинат, подредете консервите на тъмно и прохладно място.

*

Без костилки и без захар

Състав: големи, узрели череши - количеството е по желание.
Приготвяне: Почистете черешите, залейте със студена вода и оставете за 1 час. След това премахнете костилките. Разпределете плодовете в буркани. Допълнете с отделилия се сок. Стерилизирайте по следния начин: Покрийте дъното на голяма широка тенджера с дебела кърпа. Подредете отгоре бурканите и сипете студена вода. Водата трябва да е 2-3 см под гърлото на бурканите. Поставете съда на котлона и стерилизирайте - 0,5 л буркан - 15 минути, литров - 20 минути от момента на завирането на водата. Внимателно извадете бурканите и плътно затворете с капаци. Обърнете ги и оставете да изстинат напълно.

*


Пияна череша за сладкиши и торти

Състав: 1 кг череши, 700 г захар, 300 мл вода, 200 мл водка или коняк.
Приготвяне: Измийте добре избраните узрели и едри плодове на черешата. Изчакайте водата да се оттече от тях. В тенджера смесете водата и захарта. На слаб огън, като разбърквате периодично, изчакайте сместа да заври. Във врящия захарен сироп изсипете черешите и гответе 10 минути, като периодично отстранявате получената пяна. Извадете плодовете от сиропа и ги поставете в чисти, стерилизирани буркани. Към горещия сироп добавете алкохола и разбъркайте добре. С получения алкохолен сироп залейте черешите. Веднага затворете плътно бурканите и ги обърнете. Оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Няма снимка

Зеленчуково рагу в плик

Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете

Няма снимка

Кой не обича сини сливи?

Три рецепти, които си заслужава да знаете Вкусен сос  Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп

Няма снимка

Кюфтенца в листа от босилек

Ще ви трябва смляно телешко месо. Може би някои предпочитат свинското, но в нашия случай телешкото е по-подходящо. Вземете около четвърт килограм. Освен месо ще ви трябват подправки за каймата

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка за есенно развитие

В зависимост от състоянието, в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна

Няма снимка

На 19-и август отварят приема по мерките Ковид-1 и Ковид-2 за сектора

На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите

Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия

Няма снимка

Правителството дава 19 млн. лева на земеделски производители

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с

Няма снимка

4 часа гладна диета за излюпените пъдпъдъчета

Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята

Няма снимка

Лавандула и лавандин

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем