Черницата - много ползи, отглеждането ѝ е лесно

04 юли 2020 Овошки 0 42201
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Светът познава 68 вида

Не са много растенията, които предлагат толкова блага на стопанина, а същевременно изискват толкова малко в замяна. Такава е и черницата, която от половин месец вече ни дава своите сладки плодове.
Дървото е едно от най-бързо растящите в умерения климат, по-често е ниско, но според вида си може да стигне 20 метра. Рядко го нападат вредители и болести. А освен за хората, черницата е и любима част от менюто на дребни гризачи, калинки и домашни животни.
Родината на черницата е Китай, като днес светът познава 68 вида. "Първородната" е бялата, местен вид в Северна, Източна и Централна Азия, използвана за хранене на копринените буби. Черната е родом от югозападна Азия, донесена в Европа още през античността, където продължава да се отглежда заради плодовете си. Червената черница е хибрид от източна Северна Америка.

Черна, бяла и червена

Цветът на плода не винаги идентифицира черничните видове, затова можем и да се объркаме. Белите (Morus alba) например могат да дадат и виолетови или черни плодове. Плодовете й обикновено са много сладки.

Плодовете на червената черница (Morus rubra) обикновено са наситено червени, почти черни, а в най-добрите сортове има аромат, почти равен на този на черната черница.

Плодовете на най-често срещаната у нас черница - черната (Morus nigra), са едри и сочни, с добър баланс на сладост и тръпчивост. Последната се различава от бялата по листната повърхност, чиято долна страна е косместа. Плодове на черната черница е сигурно, че ще оцветят пръстите ви.

Плодовете на бялата и червената черница са по-трудни за разграничаване, но сигурен начин да ги разгадаете е по вида на листата. Червената има грапави листа, подобна по текстура на фина шкурка, докато тази на бялата имат гладка и лъскава повърност.
Случва се червена и бяла черница да се хибридизират, получават се дървета с междинни характеристики и това може да ни обърка.


Обича слънце, но издържа до -36 градуса

Черницата обича слънце. Толерантна на суша, тя чудесно вирее в континентален климат с горещи лета.
В същото време е много издръжливо дърво, понасящо температури до минус 36C. Morus alba е най-студоустойчива.
Черниците са адаптирани към груби, средни и фини почви, като понасят диапазон на pH от 5,0-7,0, с предпочитание топла, влажна, добре дренирана глинеста почва.

Растенията са устойчиви на засушаване, но растат най-добре и дават високи резултати в райони с валежи между 600-1500 мм на година. У нас - със средногодишни валежи от 500-600 мм, те растат добре без напояване.

Имаме и чудесни високопродуктивни сортове, а устойчви на разнообразни температури и резистенти на болести са Кинриу, Враца 18, Враца 24, Кокусо 21, Кокусо 27.

Като млада черницата е бързо растящо дърво, което го прави идеален избор за нова градина. При засаждането имайте предвид, че дърветата ще станат големи и ще оставят тежка сянка. Също така плододаването на черницата е продължително и може да е невъзможно да се събере всичката реколта. Затова е добре тя да бъде на място, където падането на плодовете няма да бъде неудобство. Най-добре е да надвисва над животновъдното стопанство в задния двор, където на плодовете й, ще се радват кокошки и прасета.
Калемите са надежден начин за размножаване на черници, приемат се най-добре в края на есента или началото на пролетта.

Плодовете са витаминозна бомба

Те съдържат голямо количество витамин С и желязо, имат тонизиращо, антибактериално, антиоксидантно и противовъзпалително свойство.
За разлика от много други овошки, чиито плодовете узряват почти наведнъж, черницата е с обратното предимство - плодовете й узряват за продължителен период от време. Периодът на плододаване може да бъде от 6-8 седмици.
Берете плодове, когато са черни и узрели, тъй като плодът не узрява след набиране.
Плодовете на черните черници на места в страната се използват и за направата на вино и ракия.


Листата и клоните стават за фураж 

Те са чудесна храна за домашните животни (говеда, кози, прасета и зайци) и се използват за това в цял свят, особено в райони с лоши почви и ниски валежи, където не винаги има прясна храна.
Листата съдържат между 18-25% протеин (съдържание на сухо вещество) и имат висока смилаемост (70-90%). Добивите на листата и стъблата, използвани за фураж, варират от 3,2 до 21 т/дка за година.


Озеленяват, стават за огради и кошници

От клоните на черницата се произвеждат различни занаятчийски изделия, включително и спортни уреди (например стикове за хокей или тенис ракети). Тънките клони могат да бъдат вплетени в кошници и огради.
Черницата има сравнително прави здрави клони, които се използват за колове и дървени подпори. Устойчивостта на резитба, ниските й нужда за вода и толерантността й към замърсяване я прави много подходяща за градски условия - улична сянка и разкрасяване. Често се отглежда край пътища и алеи като декоративно дърво.
Видът е полезен при ерозия на почвата, може да увеличи плодородието чрез падналите плодове.


Лекарство е не само при простуда

Лечебните възможности на черницата и не само на плода й са многобройни.
Така например кората успокоява болки в стомаха, а листата и клонките могат да се използват за лечение на тежки настинки, кашлица, зачервяване на очите, ухапвания от насекоми и рани.
Плодът лекува язва, болки в гърлото, меланхолия, зъбобол, диабет, бъбречна недостатъчност, предотвратява образуване на афти, гингивит, подсилва и защитните сили на очния нерв, смъква висока кръвна захар и висок холестерол, успокоява болка и възпалени венци.
Китайците използват плодовете на черницата от векове и като афродизиак.


Съхранение на дудите
Черниците имат едни от най-нетрайните плодове - дудите, за това и рядко можем да срещнем да се продават. В хладилник издържат само 2-3 дни. За да се възползвате цяла година от лечебните им свойства, може да ги сушите, да направите сладко или да ги замразите във фризер.
За да не променят вкуса си и да се съхранят максимално полезните съставки, използвайте форма за лед. Напълнете празнините с вода и във всяка пуснете по 1-2 плодчета.


Любопитно

В Корея приготвят чай от пресни или сушени листа на черница. Те са високо хранителни и съдържат витамини B комплекс (с изключение на B12), витамин C (200-300mg/100g), витамин D и флавоноли. Понякога ги ядат като зеленчук.

В няколко града в САЩ като Ел Пасо в щата Тексас и Феникс в Аризона е забранено засаждането на черница. Причината - счита се, че прашецът й е причина за увеличаване на сенната хрема.

У нас черницата, както ореха и вековните дървета, е със специален статут на закрила, за чието отсичане има по-особени процедури. В различните краища на страната ни черниците ги наричат дуди, дудули, бубонки, църници или моренки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

При късните сортове ябълки и праскови продължават третиранията срещу брашнестaта мана

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ При късните сортове ябълки и праскови през август продължават третиранията срещу причинителите на брашнеста мана

Няма снимка

Нови технологии в отглеждането на костилкови овошки представят на 13-и август в Монтана

Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове и възможности за ефективно отглеждане на овощни култури в България ще представи проф

Няма снимка

Лятно присаждане на дръвчета на спяща пъпка

Не е много трудно, но трябва практика Няма съмнение, че за присаждането на овощни дръвчета се изискват доста знания, както и умения. За да се научите обаче, трябва да не се страхувате и да опитвате

Няма снимка

Третирайте срещу плодовите червеи

* Ябълков плодов червей: авант 150 ЕК – 33.3 мл/дка, афикар 100 ЕК – 30 мл/дка, делегат 250 ВГ – 30 г/дка, дека ЕК – 30 мл/дка, ефциметрин 10 ЕК – 30 мл/дка, имидан 50 ВП – 150 мл/дка

Няма снимка

Крушова листна бълха

Подходящи инсектициди срещу неприятеля са: бермектин – 37.5-120 мл/дка, вазтак нов 100 ЕК – 20 мл/дка, валмек - 37.5-120 мл/дка, дека ЕК – 75 мл/дка, лаота – 37

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници